Raport îngrijorător: 1 din 10 iaurturi din România este fabricat din lapte

Raport îngrijorător: 1 din 10 iaurturi din România este fabricat din lapte

Redactor Divahair.ro

Asociaţia Pro Consumatori a realizat un studiu recent, care a cosntat în verificarea etichetelor produselor lactate de tip iaurt care se comercializează în România, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.

Testul s-a făcut pe 45 de tipuri diferite de iaurt, cel mai bine vândute, cu gramaje cuprinse între 100 şi 300 de grame. Concluzia obținută în urma acestui studiu este mai mult decât îngrijorătoare: doar 1 din 10 tipuri de iaurt care ajung pe mesele românilor este fabricat 100% din lapte românesc şi 2 din 10 conţin adaosuri proteice. De asemenea, 9 din 10 iaurturi sunt fabricate din lapte standardizat, un lapte prelucrat agresiv, asupra căruia operatorul economic aplică anumite procese chimice, precum extracţia grăsimilor sau adăugarea unor concentrate proteice, lapte praf sau grăsimi de lapte.

Conferenţiarul Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, a declarat: „Cele mai sănătoase iaurturi care pot fi consumate de copii, în primul rând, sunt cele fabricate din lapte românesc. Pentru a le identifica pe acestea, consumatorul trebuie să găsească pe eticheta iaurtului menţiunea produs românesc. Această menţiune se foloseşte, potrivit legii, numai de procesatorii din industria laptelui care folosesc 100% lapte românesc la fabricarea iaurtului respectiv. Consumatorii români nu trebuie să fie induşi în eroare de menţiunea produs în România. Aceasta poate ascunde faptul că la fabricarea acelor iaurturi s-a folosit lapte din afara ţării sau că s-a folosit lapte amestecat, adică lapte din afara ţării amestecat cu lapte din România. Dacă este iaurt fabricat din lapte de vacă, trebuie să aibă o consistenţă de 3,5-4%. Nu recomandăm nici iaurturile degresate. Am găsit iaurt fabricat din lapte praf degresat, cu adaosuri de proteine”.

Iaurtul Bio Artesana ar fi singurul iaurt românesc din lapte de vacă neomogenizat, fără lapte praf sau proteine adăugate. De asemenea, conform rezultatelor obținute de cei de la Asociația Pro Consumatori, singurul iaurt 100% produs românesc este cel de la Lăptăria cu Caimac.

Cât despre unul dintre cele mai populare iaurturi de pe piață la ora actuală, Olympus, Costel Stanciu spune că are mai multă smântână decât iaurt: „Întrebarea firească pe care ne-o punem este aceasta: până la urmă, este iaurt sau smântână? Totodată, consumatorii trebuie să fie atenţi la lista de ingrediente. Nu recomandăm iaurturile care,  în afară de lapte, conţin şi proteine din lapte sau grăsime din lapte. Aceste ingrediente arată faptul că acel produs este, să spunem aşa, denaturat, adică se îndepărtează foarte mult de reţeta iaurtului clasic. Iaurtul are doar două ingrediente: lapte şi culturi lactice vii, nicidecum adaosuri sub formă de proteine, grăsimi sau smântână”. 

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
De la bal la spital sau din tabără direct la toxiinfecție alimentară. Este situația în care au ajuns nouă elevi din Teleorman
De la bal la spital sau din tabără direct la toxiinfecție alimentară. Este situația în care au ajuns nouă elevi din Teleorman
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (27)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.