Reacția medicului Tudor Ciuhodaru după moartea subită a tinerei baschetbaliste Alessia Maria Raiciu

Reacția medicului Tudor Ciuhodaru după moartea subită a tinerei baschetbaliste Alessia Maria Raiciu

Ramona Jurubita

Moartea subită a baschetbalistei Alessia Raiciu a zdruncinat întreaga Românie și toți oamenii  - și nu numai - care îi admirau performanțele sunt acum în stare de șoc. Tânără și-a dat ultima suflare în somn, chiar în ziua în care împlinea 18 ani, duminică, 14 august. Un motiv de sărbătoare s-a transformat, într-o secundă, într-unul de tristețe greu de imaginat, mai ales pentru părinții ei.

După spusele medicilor legiști, decesul Alessiei Raiciu ar fi fost provocat de un edem pulmonar acut. Nu se cunosc exact cauzele apariției acestei afecțiuni și încă se așteaptă rezultatele examenului anatomo-patologic și al celui toxicologic.

Alessia Maria Raiciu cu buzele roșii
Alessia Maria Raiciu în 2020

Medicul Tudor Ciuhodaru a încercat să ofere o explicație pentru cele întâmplate și a vorbit la Antena 3 despre acest subiect:

„Este o moarte suspectă, fără discuție, și mai ales dramatică, cu efecte covârșitoare pentru familie, pentru echipă și pentru staff-ul medical ce a evaluat acest sportiv de-a lungul timpului.

Pe de altă parte, este clar că va trebui să mai așteptăm rezultatele finale de la examenul de medicină legală. Edemul pulmonar acum este o realitate anatomopatologică descrisă în momentul când se face necropsia, dar cauza exactă și factorii precipitanți încă nu-i avem.

E nevoie de examenul acela histopatologic. Cauza cea mai frecventă este cardiacă, dar nu pot fi excluse și alte cauze. De aici pot fi încriminate, dacă vreți, și infecțiile sau anumite medicamente, iar examenul toxicologic durează. În momentul în care vom avea toate aceste elemente, vom putea preciza foarte clar acest lucru.”, a explicat medicul primar la Subiectiv, pe Antena 3.

Alessia Maria Raiciu în timpul unui meci de baschet
Alessia Maria Raiciu în timpul unui meci de baschet din 2018

Se pare că mai avem de așteptat până ce vom afla cauza exactă a morții baschetbalistei și, din păcate, nicio presupunere nu o poate aduce înapoi. Familia și colegii îi vor simți lipsa și poate că situația din prezent ar fi fost alta dacă în țara noastră ar fi contat mai mult prevenția decât tratarea. De aceeași părere este și specialistul Tudor Ciuhodaru, care a comparat sistemul din România cu sistemul existent într-o altă țară europeană.

„Pe de altă parte, haideți să spunem lucrurilor pe nume că moartea subită la sportivi nu este o entitate nouă. Moartea subită la sportivii care practică un stil de viață sănătos, practică un sport care le echilibrează organismul este de aproape 3 ori mai frecventă decât la tinerii sedentari.

Se pare că acest efort fizic, acest stres competițional, ar revela anumite boli cardiace care pot fi congenitale sau dobândite, care nu au fost sau nu au putut fi diagnosticate. Sub 50 de ani ar trebui atenție mai ales la sportivii de performanță, ar trebui acele teste genetice, pentru că de multe ori în spate este o boală cu determinism genetic.

Întreb și eu, poate retoric: cât valorează viața unui tânăr, a unui sportiv, mai ales că este expus la un stres competițional remarcabil?

În Italia, după un program introdus în 1982, care a fost adoptat și de Comitetul Olimpic, știu că s-a putut reduce incidența morții subite la sportivi aproape de 10 ori (de la 3,6 la 0,4 la suta de mii). Pentru prevenție îți trebuie educație pentru sănătate, trebuie să urmărești și familia, mai ales dacă are în cadrul familiei morți subite sau pacienți care au patologie cardiacă importantă.”, a continuat medicul.

Pe pagina de Facebook a Federației Române de Baschet a fost publicat un mesaj de condoleanțe și aproape două mii de oameni au reacționat la postare.

Tânăra baschetbalistă a câștigat numeroase medalii la campionatele naționale alături de CS Olimpia București și a fost prezentă în Liga Națională de Baschet Feminin, alături de Agronomia București.

Citește și: Prince și-a forțat soția să ascundă moartea singurului lor fiu - Tragedia le-a distrus căsnicia

Surse foto: Youtube, Facebook, Facebook

Surse articol: Antena3GspPlaytech

Articolul urmator
"Te rog eu frumos să lași oamenii în pace"! Reacția lui Puya la adresa personalului de la pază din timpul unui concert la Costinești
"Te rog eu frumos să lași oamenii în pace"! Reacția lui Puya la adresa personalului de la pază din timpul unui concert la Costinești
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?
Incepe quiz
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.