România în doliu. Unul dintre cei mai mari artiști ai țării s-a stins din viață

România în doliu. Unul dintre cei mai mari artiști ai țării s-a stins din viață

Alida Enache

Cunoscut pentru colajele sale de tip pop art, artistul Ion Bârlădeanu s-a stins din viață la 75 de ani. Tragica veste a fost dată chiar de către curatorul Dan Popescu, pe pagina sa de Facebook.

„Nea Ion Bârlădeanu a decis ca în această frumoasă zi de toamnă să se mute la dreapta viaţă. A fost un artist total. Vreau să cred că-i va amuza pe îngeri cu colajele lui. La revedere, prietene!”, a scris Dan Popescu.

Ion Bîrlădeanu dă un interviu pentru AgerpresSursa foto: Youtube

Ion Bârlădeanu era reprezentat de galeria H’Art din Bucureşti (105-107 Str. Mihai Eminescu). El a fost expus și la Londra, Copenhaga și Paris, alături de artişti consacraţi precum Andy Warhol şi Marcel Duchamp.

Artistul a fost descoperit foarte târziu, în 2008. Cel care l-a remarcat pe regretatul Ion a fost artistul Ovidiu Feneș, în timp ce căuta în gunoaie. Bîrlădeanu i-a arătat acestuia colajele lui și Ovidiu Feneș, impresionat fiind, l-a sunat pe proprietarului de galerie de artă Dan Popescu. Din acel moment viața lui Ion a luat o altă întorsătură și astfel, la vârsta de 62 de ani, fostul cerșetor a avut prima sa expoziție. Bârlădeanu a expus pentru prima oară la Bucureşti, 20 de lucrări pe teme politice, acesta fiind subiectul lui preferat. A expus apoi la Basel şi Londra în 2009 şi la Paris în 2010.

Zeci de colaje pe care le-a creat din revistele aruncate au fost scoase la vânzare pentru mai bine de 1.000 de euro fiecare.

"Mă simt ca și cum aș fi renăscut. Acum mă simt ca un prinț. Un cerșetor poate deveni prinț. Dar se poate întoarce din nou la săracie", le-a spus el, la un moment dat, colecționarilor și curatorilor adunați în fața lucrărilor pe care le-a expus la Paris.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Gallery of Everything (@gallevery)

În anul 2009, artistul devenea subiectul unui film documentar, numit ”Lumea văzută de Ion B./ The World According to Ion B” și regizat de Alexander Nanau. Filmul, marca HBO România, prezintă povestea artistului, care după ce a trăit o viață ca vagabond în București, a ajuns un artist apreciat la nivel internațional, ale cărui opere se vând ca pâinea caldă. El își crea operele prin colaje, din ziarele și revistele găsite pe stradă. Documentarul a obţinut Premiul Emmy Internațional, categoria ”Arts Programming”. 

În anul 2012, Ion a declarat într-un interviu acordat postului britanic BBC că, deși în tinerețe era “frumos ca Rudolph Valentino” și credea că va fi “nemuritor”, s-a încredințat pe urmă de faptul că este muritor, însă arta lui nu va muri niciodată.

Ion Bârlădeanu, fără titlu, 1990 Courtesy of H'Art GalleryIon Bârlădeanu, fără titlu, 1990
Courtesy of H'Art Gallery

Sursa foto: Facebook

În 2015, a fost lansat proiectul „Bucureşti. O lume de Ion Bârlădeanu şi Carmen Lidia Vidu”, în care cei doi artiști au mixat imagini şi personaje cu care au identificat Bucureştiul urban.

”În Balcani, să n-ai umor e o tragedie. Acest aforism, transformat la un moment dat şi în banc politic, ascunde o cheie de acces pentru a înțelege o paradigmă culturală foarte profilată în spaţiul carpato-pontic. Aici avem parte de toate speciile de umor, de la ironie la bășcălie, de la umor absurd la reducere la absurd. Grotescul, hazul de necaz, zeflemeaua, ironia sau umorul negru, fantezia suprarealist-absurdă, gluma, bancul, bășcălia, umorul sec sau sarcasmul, nu cred că există vreo înfățișare a spiritului umoristic care să absenteze de pe aceste meleaguri. În expoziţia de față desfășuram filmele de comedie în care totul e luat în balon, un respiro relativizant după marile încordări sufletești și gastronomice ale Paștelui”, spunea curatorul Dan Popescu despre o expoziţie din 2017 a artistului, la H’Art Appendix.

Ion Bârlădeanu, foarte apreciat de Angelina Jolie

Ion Bârlădeanu și Angelina Jolie s-au întâlnit la Galeria „Anne de Villepoix”, din Franța, acolo unde artistul român și-a prezentat prima expoziție personală. Celebra actriță a fost foarte interesată de lucrările acestuia. Cei doi au stat de vorbă aproximativ două ore despre artă și filme, au făcut câteva poze și apoi au luat masa împreună. Angelina Jolie și-a exprimat admirația sinceră față de artist și dorința de a păstra legătura cu acesta. 

Ion Birladeanu și Angelina Jolie vorbesc și zămbesc la galeria de artă Anne de Villepoix, FrațaSursa foto: Facebook

Angelina Jolie se afla atunci la Paris pentru filmările peliculei „The Tourist”, un remake al filmului francez „Anthony Zimmer”, din 2005. Cu ea erau și Brad Pitt și copiii lor.

Ion Bârlădeanu s-a născut în 1946, la Zăpodeni, judeţul Vaslui. Avea doar şapte clase primare şi doi ani de studii la Şcoala populară de arte. A fost gropar, muncitor în fabrică, paznic la Casa Poporului. După Revoluţia din 1989 a trăit din reciclarea sticlelor.

Citește și: Ion Caramitru a murit. De ce boală suferea actorul

Surse articol: Ciao, Click, ProTV

Sursa foto principală: Youtube

Surse foto: Youtube, Facebook, Instagram

Articolul urmator
Glynis Johns, actrița din Mary Poppins, a murit. Avea 100 de ani, dar publicul ei ar mai fi vrut-o în viață cel puțin încă atât
Glynis Johns, actrița din Mary Poppins, a murit. Avea 100 de ani, dar publicul ei ar mai fi vrut-o în viață cel puțin încă atât
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.