Ion Caramitru a murit. De ce boală suferea actorul

Ion Caramitru a murit. De ce boală suferea actorul

Redactor Andreea Baluteanu

Din păcate, duminică, 5 septembrie, a fost o zi nefastă pentru poporul român, care s-a despărțit de două dintre marile sale valori, cvadruplul medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, Ivan Patzaichin, și actorul, regizorul și politicianul Ion Caramitru. Două personalități de a căror lumină am mai fi avut, cu siguranță, nevoie.

Marele Caramitru s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani, în cursul zilei de duminică. Internat de aproape o lună la Spitalul Elias din capitală, actorul a suferit de o boală cruntă, pe care medicii au identificat-o cu greu. Află totul despre uriașele realizări ale omului de cultură și despre boala ce l-a măcinat din rândurile de mai jos.

5 septembrie, zi neagră pentru România: a murit Ion Caramitru

Românii de pretutindeni deplâng moartea marelui actor Ion Caramitru. Născut la București, la 9 martie 1942, Caramitru face parte dintr-o familie de aromâni stabilită în România. Mama sa se născuse într-un sat numit Gramatica (poate edificator pentru viitorul om de cultură, îndrăgostit de Eminescu), de lângă Salonic, iar tatăl provenea din Albania.

ion caramitru in memorian

Sursa foto: Instagram

Actor, regizor și om politic, Ion Caramitru a dus o viață împlinită. Mărturisea că iubește viața, considera că teatrul „oferă mai mult decât poate să ofere o distracție pasageră sau o plăcere oarecare” și declara că „îl sperie prostia omenească și lipsa de coerență”. A fost un colos, recompensat cu nenumărate distincții și onoruri, printre care Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, acordat de Regina Elisabeta a Marii Britanii, în 1995, și Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu" din Iaşi, în 2008.

Actualmente președinte al Uniunii Teatrale din România, poziție pe care a ocupat-o încă de la înființarea sa, în 1990, și director al Teatrului Național București (TNB), Ion Caramitru era invitat să participe în aceste zile la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) de la Iași. Nu a mai apucat să onoreze cu prezența și acest eveniment. Conform medicilor, a murit în urma unei infecții în sânge depistată în cursul lunii august.

A interpretat peste 60 de roluri și a jucat în 40 de filme

Din păcate, ne despărțim de unul dintre cei mai prolifici actori români ai tuturor timpurilor. Ion Caramitru a interpretat roluri în opere scrise de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Alfred de Musset sau Bernard Shaw, printre alții, dar a apărut și în filme de renume, precum Liceeni (1986), Ștefan Luchian (1981) sau Declarație de dragoste (1985).

Însă la fel de bine l-a caracterizat și activitatea de conducere, fiind un mentor pentru actorii mai tineri și nu numai. A fost actor, regizor și director al Teatrului Bulandra. În 2008 revenea la TNB, la 44 de ani de la debutul său pe aceeași scenă, cu rolul principal din piesa „Eduard al III-lea” a lui Shakespeare. S-a afirmat de asemenea ca regizor, remarcându-se cu una dintre premierele stagiunii 2008-2009, „Șapte dintr-o lovitură”, după o piesă scrisă de Lia Bugnar. Însă poate cel mai drag rol i-a fost Hamlet, pus în scenă chiar în ianuarie 90, imediat după Revoluție. Poate de aceea Ion Caramitru afirma: „până în 1989, eu îl jucam pe Hamlet, după aceea, Hamlet m-a jucat pe mine”.

Citește și: Rodica Popescu Bitănescu: află povestea impresionantă de viață a marii doamne a teatrului românesc

Mulți și-l vor aminti însă pe Ion Caramitru pentru activitatea sa politică. Era unul dintre participanții de seamă de la Revoluția din 1989, pătrunzând alături de alți manifestanți în clădirea TVR și anunțând pe post căderea regimului ceaușist. Era natural astfel să fie instituit Ministru al Culturii la 11 decembrie 1996, în guvernul condus de Victor Ciorbea. Relua această funcție în ministerele conduse de Radu Vasile și Mugur Isărescu. În ceea ce privește afilierea politică, s-a înscris în rândurile PNȚCD la scurt timp după prima sa numire ca ministru.

Cu o asemenea viață, nu e de mirare că recompensele și onorurile au curs la adresa acestei personalități românești de excepție. Printre cele mai importante premii teatrale se numără distincția de „Cel mai bun actor al teatrului” primită în 1975, 1979, 1981 şi 1985. Activitatea din domeniul filmului i-a fost apreciată de revista „Cinema”, ce i-a oferit premiul pentru interpretare în 1976, dar și prin Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980) sau Premiul special al juriului pentru partitura interpretată în filmul „Luchian" în cadrul Festivalului Naţional al Filmului de la Costineşti (1984). Nici onorurile internaționale nu au întârziat să apară, Ion Caramitru fiind omagiat cu Premiul pentru întreaga activitate la Festivalul Internațional de Teatru „Actor al Europei” de la Prespa, Macedonia, din 2016.

Printre decorațiile primite amintim pe aceea de Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor din Franța, 1997, Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce, 2000, dar și Crucea Regală a României, „Steaua României” și Ordinul Soarelui Răsare, oferit de ambasadorul Japoniei la București. De asemenea, Ion Caramitru este cetățean de onoare al orașului București și Ploiești.

Un om de excepție, o personalitate ce va fi amintită mereu cu drag și prețuire de un întreg popor. Nu putem decât să ne bucurăm că ne-a fost dat să trăim în aceeași perioadă cu un om atât de mare și transmitem condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut pe Ion Caramitru.

Surse articol: Mediafax, Digi24

Surse foto: Instagram, Youtube

Articolul urmator
Actorul Angus Cloud, din serialul ”Euphoria” a murit la numai 25 de ani
Actorul Angus Cloud, din serialul ”Euphoria” a murit la numai 25 de ani
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.