Se întâmplă în România. Toalete publice care costă cât un apartament

Se întâmplă în România. Toalete publice care costă cât un apartament

Alida Enache

Câteva locuri din România sunt tot mai aproape de a deveni orașe smart, iar asta mulțumită administrației care a hotărât să investească o sumă considerabilă în toalete publice „inteligente”. Un astfel de WC ajunge să coste chiar cât un apartament!

Sistem GPS, curățare automată, sistem de siguranță „S.O.S.” și multe alte facilități smart - asta promit să ofere toaletele inteligente care vor fi amplasate în România în viitorul apropiat. Orașele care se vor „bucura” de astfel privilegii sunt cele de interes turistic ridicat. Vorbim aici despre Brașov, Sinaia și Poiana Brașov, unde, în aproximativ patru ani, vor apărea peste 28 astfel de WC-uri.

Care este, mai exact, investiția pentru aceste toalete? Ei bine, gândește-te că ți-ai putea cumpăra o garsonieră sau, de ce nu, un apartament cu banii respectivi. Un singur WC inteligent costă nici mai mult nici mai puțin de 60.000 de euro. Licitația acestui proiect a fost câștigată de SC COMEX ROM SRL, iar valoarea sa totală este de 8.5 milioane de lei +TVA. Este asta, până la urmă, o investiție îngrijorătoare sau aceste toalete vor rezolva multe dintre problemele noastre actuale?

Iată ce facilități vor avea: „sistem electronic automat pentru acces/ieșire din toaletă, sistem de siguranță „S.O.S.” cu buton care acționează deschiderea ușii chiar și în absența energiei electrice, sistem automat de spălare, dezinfectare și uscare automată a vasului de toaletă, sistem automat pentru spălarea și dezinfectarea, după fiecare utilizare, a podelei cu profil special de drenare a apei; sistem de aerisire și odorizare după fiecare utilizare”.

Iar lista beneficiilor continuă: „sisteme electronice de siguranță pentru a preveni spălarea și curățarea toaletei înainte de ieșirea utilizatorului din cabină; sisteme de indicare și presemnalizare optică/acustică și sonoră a ultimelor minute de utilizare;sistem pe bază de senzori pentru comenzile de pornire și oprire ale dozatorului cu săpun lichid și apă și ale uscătorului de mâini”.

Imagine cu toaleta publică inteligentă din Brașov

Și, bineînțeles, toaletele inteligente vot fi încălzite pe timp de iarnă și vor fi dotate cu sisteme de iluminat LED, pentru un consum redus de energie. Uite ce alte dotări vor mai avea:

”sistem automat de încălzire pe timp de iarnă dotat cu senzori și termostat (încălzirea se va face prin convectoare electrice cu o putere nominală de aproximativ 2 kW, curenții de aer cald vor fi direcționați spre interiorul cabinei toaletei, dar se va asigura și aer cald în interiorul camerei tehnice pentru a preveni înghețarea instalației de apă menajeră);sistem GPS pentru transmiterea 24/24 ore a parametrilor de funcționare (on/off) a toaletelor automate racordabile pentru a eficientiza operațiunea de remediere a deficiențelor tehnice apărute, informații care vor fi transmise automat operatorului care va asigura mentenanța; sistem automat de iluminat cu LED, pentru consum redus de energie; sistem acustic cu instrucțiuni vocale pentru fiecare comandă și operațiune pe care o desfășoară toaleta”.

În plus de asta, containerul este suficient de mare cât să poată fi folosit și de persoane în scaun cu rotile sau cu diverse dizabilități.

Brașovul, primul oraș din țară cu toaletă smart

De menționat este și faptul că locuitorii Brașovului beneficiază deja de o astfel de toaletă inteligentă încă de la sfârșitul anului trecut. În plus de asta, până la finalul anului 2022, ar trebui să mai apară încă alte șase astfel de WC-uri în oraș.

Primul container de acest tip a costat 55.000 de euro, fiind o parte a unui proiect pilot al Primăriei Brașov, însă investiția administrației locale nu a fost deloc apreciată de brașoveni. Toaleta inteligentă a fost montată chiar la doi pași de Piața Sfatului, la capătul mai multor linii de transport, în fața rectoratului universității și fix la porțile orașului vechi.

Chiar dacă dispune de numeroase facilități smart și se curăță de una singură, toaleta s-a transformat în scurt timp într-un focar de infecție, după cum chiar brașovenii relatează.

Citește și: Bursa locurilor de muncă din Giurgiu s-a închis într-o oră. Tinerii din România vor locuri de muncă "lejere"

Surse foto: Brasov.net, Bizbrasov.ro

Surse articol: Fanatik, Click, Bizbrasov

Articolul urmator
Primul spital din România care a înființat o secție pentru persoanele cu autism se află în Iași
Primul spital din România care a înființat o secție pentru persoanele cu autism se află în Iași
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.