Spitalul Sf. Pantelimon, în centrul unui scandal: Două doctorițe sunt acuzate de moartea unui pacient: „Trebuie să intre la pușcărie cei care fac așa ceva”.

Spitalul Sf. Pantelimon, în centrul unui scandal: Două doctorițe sunt acuzate de moartea unui pacient: „Trebuie să intre la pușcărie cei care fac așa ceva”.
Anca Marcus
Vineri, 09.08.2024

Pare că nu mai contenesc loviturile acordate sistemului medical din România. De câte ori credem că gata, s-au liniștit lucrurile, se mai ivește un scandal!

Acum, două doctorițe de la secția de ATI a spitalului „Sfântul Pantelimon” din București au fost acuzate de omor calificat în cazul decesului unui pacient de 54 de ani și au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată. Vezi mai jos detaliile cutremurătoare!

Doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron, ambele angajate la Secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului „Sfântul Pantelimon”, au fost reținute miercuri, 7 august, pentru o perioadă inițială de 24 de ore.

Acestea sunt acuzate de omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat în cazul morții unui pacient de 54 de ani. Potrivit anchetatorilor, doctorițele ar fi scăzut intenționat doza de Noradrenalină administrată pacientului, ceea ce a dus la decesul acestuia.

Un caz complex: Cum a început totul?

Cronologic, cazul a început să capete contur în luna aprilie. Pe 11 aprilie, Spitalul Sfântul Pantelimon din București a devenit epicentrul unui scandal major, după ce o asistentă medicală a sesizat că mai mulți pacienți de pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) au decedat în urma administrării incorecte a medicamentului noradrenalină.

Ministerul Sănătății a reacționat imediat, trimițând Corpul de Control pentru a investiga situația, în timp ce Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis un dosar penal pentru a cerceta circumstanțele în care au avut loc aceste decese.

În prima fază a anchetei, managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Bogdan Socea, a declarat pe 12 aprilie că datele preliminare nu arată nicio neregulă în tratamentul aplicat pacienților din secția ATI.

„Din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secția de terapie intensivă”, a spus Bogdan Socea. Acesta a subliniat că nu au existat sesizări anterioare privind posibile abateri, și a asigurat publicul că personalul medical este extrem de preocupat de „siguranța pacientului”.

Aceeași poziție a fost susținută și de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a sugerat că acuzațiile ar putea fi parte dintr-o răfuială internă.

„Ceea ce mie mi se pare intolerabil este să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă tu ai un interes personal. Nu spun că s-a întâmplat în acest caz, dar cred că nu sunt elemente care să justifice aceste plângeri. Ne ocupăm să intrăm în legătură cu doamna doctor care a făcut această plângere, lipseşte astăzi”, a declarat Rafila după prima sa vizită la spital.

Încercări de mușamalizare și tergiversarea anchetei

Pe măsură ce investigațiile avansau, acuzațiile au început să se lovească de un zid al tăcerii și al negării. Deși dosarul penal era în curs de desfășurare, raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății a omis să menționeze direct situația pacienților decedați, concentrându-se în schimb pe sesizările angajaților și neabordând direct calitatea îngrijirilor oferite.

La aproape o lună de la începutul scandalului, pe 1 mai, Colegiul Medicilor din București a emis un comunicat prin care a concluzionat că în cazul celor 17 decese nu a existat „nicio abatere de la protocoale” și că nu a fost vorba de „un act deliberat care să ducă la moartea acelor persoane”.

Această concluzie a ridicat și mai multe semne de întrebare, având în vedere gravitatea acuzațiilor inițiale și lipsa de claritate în raportarea publică a detaliilor cazului.

Asistenta acuzată de mărturie mincinoasă

Pe măsură ce ancheta penală continua, un nou element a complicat situația: pe 5 iunie, o asistentă medicală de la secția ATI a fost reținută pentru mărturie mincinoasă.  Inițial, aceasta declarase că nu a observat nimic neobișnuit în administrarea noradrenalinei pacienților, însă probele adunate la dosar au demonstrat contrariul, ducând la schimbarea calității sale, din martor în suspect.

Acuzațiile de premeditare: „I-au redus doza de noradrenalină administrată”

Procurorii au reușit să strângă dovezi privind moartea unui pacient de 54 de ani, care este unul dintre cazurile investigate. Pacientul a fost adus la spital din cauza unei slabe rezistențe la efort și a fost diagnosticat cu pneumonie. După o săptămână în secția medicală, starea sa s-a agravat și a fost transferat în secția de Terapie Intensivă. Din păcate, după încă nouă zile de tratament, pacientul a murit.

Așadar, în dimineața zilei de miercuri, 7 august, cele două cadre medicale au fost reținute de poliție și conduse la audieri. În plus, au fost efectuate percheziții și în locuințele unor alți angajați ai spitalului.  

Procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt: având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.

În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, spun anchetatorii. 

Pare a fi scenariul unui film, nu? Un film prost! Deși au existat printre cadrele medicale „eroi” care au încercat să-l salveze pe bărbat, moartea tot a survenit!

Pe 4 aprilie 2024, la ora 13,17, cele două doctoriţe, „profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00”.

Iar scandalul continuă! Pe lângă cele două cadre medicale, în același dosar a fost pusă sub acuzare și o asistentă de la Secţia ATI. Se pare că aceasta ar fi ascuns în mod intenționat informații în anchetă față de procurori, fiind astfel reținută pentru mărturie mincinoasă.

Ileana Stana Ionescu a ajuns la spital. Care este starea actriței și ce șanse de recuperare i-au dat medicii, la cei 87 de ani ai săi

 La Sfântu Pantelimon, Doamna cu coasa s-a întrupat într-un medic! 

„Doamna cu Coasa” era porecla pe care Mirela Păiuș o căpătase în rândul personalului medical de la ATI, pentru modul în care trata pacienții aflați în stare gravă. Conform mărturiilor, începând din toamna lui 2023, aceasta ar fi început să reducă sistematic dozele de noradrenalină pentru pacienții despre care considera că „nu mai au șanse de supraviețuire”.

În unele cazuri, doza de noradrenalină era redusă sau chiar înlocuită cu ser fiziologic, o practică ce avea ca scop, conform procurorilor, eliberarea paturilor de la ATI prin accelerarea decesului pacienților.

Un detaliu șocant a fost dezvăluit în referatul înaintat instanței: într-o discuție telefonică interceptată, Mirela Păiuș își exprima ușurarea că, în cazul cel mai rău, ar putea primi doar o pedeapsă cu închisoare de doi ani cu suspendare, departe de cei 25 de ani de închisoare pentru omor calificat.

„Cei doi poartă această discuție după ce inculpata PM s-a întâlnit cu avocatul său. Discuția privește posibilele infracțiuni care pot fi reținute în sarcina lor, mai exact limitele de pedeapsă prevăzute de lege, respectiv de 25 de ani pentru omor calificat și 7 ani pentru ucidere din culpă”, scriu procurorii.

Premierul și Ministrul Sănătății cer măsuri drastice

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că cei vinovați trebuie să fie pedepsiți sever: „Trebuie să intre la pușcărie cei care fac așa ceva”. De asemenea, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut demisia managerului și a directorului medical al spitalului, invocând probleme de funcționare și pierderea încrederii publice. După două ore, managerul spitalului, medicul chirurg Bogdan Socea, a anunțat că își va depune demisia.

Revolta medicilor și solidaritatea corpului medical

Scandalul a luat o nouă întorsătură dramatică pe 8 august, când majoritatea medicilor de la Spitalul Sfântul Pantelimon au anunțat că își dau demisia în semn de protest față de reținerea celor două doctorițe acuzate de omor calificat și tentativă de omor.

Medicii au susținut că acuzațiile lansate împotriva colegelor lor sunt nefondate și că scandalul arunca o umbră nejustificată asupra întregului corp medical. În urma unor discuții cu autoritățile, cadrele medicale au revenit asupra deciziei și au renunțat la demisii.

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă a intervenit și ea în dezbatere, contrazicând acuzațiile Parchetului și explicând că în cazul specific al utilizării noradrenalinei „nu poate fi vorba de crimă premeditată”.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a reiterat la rândul său că nu trebuie condamnat întregul corp medical din cauza reținerii celor două doctorițe, adăugând că nu are motive să demisioneze.

Ce este noradrenalina și cum funcționează ea?

Noradrenalina este un medicament esențial în situații de urgență, folosit pentru creșterea tensiunii arteriale. Acționează ca vasoconstrictor, micșorând vasele de sânge pentru a ridica presiunea arterială. Deși este produsă natural de organism, administrarea suplimentară este necesară în cazuri critice și necesită o monitorizare atentă.

O femeie însărcinată a murit în Spitalul Județean Bacău. Familia vrea explicații de la cadrele medicale: „Trei medici au spus că are o cădere psihică”

Surse foto: Facebook

Surse articol: Click, Adevărul, Digi 24, Hotnews, Libertatea

Articolul urmator »
Iubita lui Cătălin Botezatu, primele declarații despre relația cu designerul. Între cei doi este o diferență de vârstă de 40 de ani
Iubita lui Cătălin Botezatu, primele declarații despre relația cu designerul. Între cei doi este o diferență de vârstă de 40 de ani
Ramona Jurubita | Joi, 27.03.2025
Incepe quiz
Stii sa faci fata respingerii unui barbat?
Stii sa faci fata respingerii unui barbat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe