Sportul românesc a mai pierdut o valoare. A murit Dan Grecu, multiplu campion la gimnastică masculină

Sportul românesc este din nou în doliu. Am mai pierdut o valoare a României. Dan Grecu, campion mondial la gimnastică masculină, poreclit „Stăpânul inelelor” pentru evoluțiile sale la inele, a murit la vârsta de 74 de ani.
La doar 10 zile de la moartea lui Helmuth Duckadam, sportul românesc este din nou zguduit de o veste tragică. Dan Grecu, fostul mare campion al României la gimnastică s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani. Gimnast și antrenor, Dan Grecu era supranumit „Stăpânul inelelor” pentru performanțele sale extraordinare la proba de inele. Sportivul a avut o carieră impresionantă, fiind chiar primul campion mondial al gimnasticii românești.
„Odihnește-te în pace tată! Te iubim”, este mesajul cutremurător transmis de fiul său pe rețelele de socializare.
Mesajele de condoleanțe și de regret în amintirea lui Dan Grecu au curs pe rețelele de socializare.
„Gimnastica a fost viața mea”
Dan Grecu a fost o legendă a sportului românesc. A fost pe rând gimnast, antrenor și arbitru internațional. La vârsta de 12 ani, a debutat la gimnastică sub îndrumarea profesorului Octav Ungureanu. În 1963, era legitimat la Clubul Viitorul București de unde s-a transferat la Dinamo, unde s-a pregătit sub atenta îndrumare a antrenorului Mircea Rădulescu.
A absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport din București, promoția 1980, devenind profesor de educație fizică. A fost primul sportiv care a cucerit medalia de aur la gimnastică pentru România la proba de inele, în 1974, la Varna, Bulgaria. Totodată, Dan Grecu a fost primul gimnast român medaliat la Campionatele Europene cu argint în 1973, la Grenoble.
Tot el a adus prima medalie olimpică la proba masculin la gimnastică pentru România, cucerită la Montreal în 1976, medalia de bronz. Dan Grecu a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice ca sportiv, iar ulterior la alte șase ediții ca antrenor și arbitru. Cariera profesională a gimnastului s-a încheiat în 1980, în urma unui accidentări severe la Jocurile Olimpice de la Moscova. Ulterior, Dan Grecu a ales să inspire generații întregi de sportivi.
Sub îndrumarea sa, echipa României a câștigat bronzul olimpic pe echipe în 2004, bronzul mondial în 1995 și aurul european în 2002 și 2004 pentru performanțe deosebite în gimnastică. În anul 2024, Comitetul Olimpic și Sportiv român l-a onorat pe Dan Grecu cu „Colanul de aur”, un semn al recunoștinței față de o viață dedicată sportului.
Federația Română de Gimnastică a onorat memoria campionului mondial cu un mesaj emoționant: „Gimnastica românească este în doliu. Dan Grecu, primul campion mondial al României și cel mai bun antrenor al gimnasticii masculine tricolore a încetat din viață după o lungă și grea suferință! Nu îl vom uita niciodată pe OMUL cu un un suflet deosebit, Dan Grecu și nici pe profesionistul care a fost.
Campion mondial în 1974 Dan Grecu a deschis drumul pavat cu aur al gimnasticii din România, iar performanțele sale ca sportiv au fost dublate de cele obținute ca antrenor al lotului national: medalii la europene, mondiale și Jocuri Olimpice, culminând cu aurul la cal al lui Marius Urzică, la Sydney 2000 și cu cele 4 clasări pe podium la Atena 2004 (bronz istoric la echipe, argint la cal, Marius Urzică, argint la sol și bronz la sărituri, Marian Drăgulescu). Dumnezeu să îl odihnească în pace! Condoleanțe familiei!”.
„Gimnastica a fost viața mea” spunea Dan Grecu, un om care a pus mai presus de toate sportul, dând dovadă de o dăruire, muncă și o disciplină fantastice.
„Am participat la 9 ediţii ale Jocurilor Olimpice, 3 ca sportiv, 3 antrenor şi 3 ca arbitru internaţional. Văd în sală sportivi de-ai mei care au realizat rezultate de excepţie şi cărora le mulţumesc. Gimnastica a fost viaţa mea. Am făcut totul pentru a demonstra că talentul este sub muncă. Lucru demonstrat şi de Marian Drăgulescu, cel care a concurat până la 41 de ani”, a precizat Dan Grecu în luna martie 2024.
De-a lungul timpului, a câștigat peste 15 titluri de campion național și a fost antrenorul coordonator al lotului olimpic masculin, pregătindu-l chiar pe Marius Urzică. Vestea morții marelu campion a îndurerat generații întregi de iubitori ai gimnasticii, dar și de sportivi antrenați de domnia sa.



Surse foto: facebook.com, facebook.com
Surse articol: cancan.ro, fanatik.ro, romaniatv.net
Tags: Vedete Romania