Tanti Ileana nu lasă cartea din mână nici la 84 de ani. Povestea bunicuței însetate de lectură din Maramureș

Într-un sat pitoresc din Maramureș, unde tradițiile și simplitatea vieții se împletesc cu poveștile de altădată, trăiește Ilona Ivașcu sau, așa cum îi spun cunoscuții, tanti Ileana. La venerabila vârstă de 84 de ani, cea mai mare pasiune a ei este cititul.
Bunicuța cu un spirit tânăr și o pasiune nestăpânită pentru lectură citește cărțile din scoarță în scoarță și apoi le prezintă urmăritorilor de pe TikTok și Youtube.
Chiar dacă viața nu i-a oferit posibilitatea de a se bucura de cărți în tinerețe, acum profită la maxim de timpul liber pe care îl are și citește toate cărțile care sunt în vogă.
Tanti Ileana, bunicuța influencer, a citit deja serii de cărți populare precum „Harry Potter”, „Urzeala tronurilor”, „Dune” și „Stăpânul Inelelor”.
Tanti Ileana a fost mereu pasionată de citit, deși are doar trei clase
Născută într-o perioadă în care accesul la educație era un lucru rar întâlnit (mai ales pentru femei), Tanti Ileana a făcut doar trei clase, iar apoi a fost nevoită să muncească din greu pentru a contribui la bunăstarea gospodăriei.
„Am fost o casă de copii la părinți și nu ne-au dat la școală. Fiecăruia i-au dat de lucru. Care cum a crescut, unul a mers cu vaca, unul a mers cu mieii, toți copiii au fost de folos. Nu i-a mânat mama la școală.
Mi-a fost dragă lectura dintotdeauna, dar n-am avut timp, că am fost întotdeauna pusă pe lucru. Acum, dacă Dumnezeu mă lasă, am vreme să citesc. Am fost țărancă înrăită, am lucrat la câmp, am avut grijă de toate animalele omului”, a povestit tanti Ileana pentru panorama.ro.
Copilăria petrecută într-o casă în care fiecare membru al familiei era ocupat cu treburile gospodărești nu i-a oferit timp pentru plăcerile sufletului ei, însă dragostea pentru cuvinte și povești a urmărit-o întreaga viață.
În mijlocul treburilor zilnice, tanti Ileana își găsea refugiul citind ziarele aflate pe fundul sertarului.
„Dacă scoteam un sertar când trebuia să fac curățenie, îl răsturnam cu linguri cu tot, făceam o mizerie în casă… Dar, dacă dădeam de ziarul din fundul sertarului, nu strângeam. Citeam întâi articolele și apoi făceam curat”, a mai spus tanti Ileana.
Bunicuța a devenit influencer de carte fără știrea ei
Tanti Ileana este acum foarte cunoscută în mediul online, iar recenziile ei de carte sunt așteptate cu nerăbdare de zeci de mii de urmăritori, atât pe TikTok, cât și pe YouTube.
Conturile ei de social media sunt intitulate „Recenziile bunicii”.
Povestea a început acum doi ani, când nepotul ei, Ștefan Mihai Ivașcu, a început să o filmeze în timp ce își exprima cu pasiune impresiile despre cărțile pe care le citea.
„Îi aduceam cărți bunicii și ea le citea din scoarță în scoarță. Într-o zi, m-am gândit: ce-ar fi dacă aș filma-o vorbind despre ele și aș pune-o pe net? Mi-am întrebat prietenii ce cred despre asta, iar lor le-a plăcut foarte mult ideea”, a povestit nepotul pentru sursa citată anterior.
Inițial, Tanti Ileana credea că filmările erau făcute doar ca simple amintiri pentru nepot și posteritate.
„Am știut că mă filmează, dar am crezut că vrea să păstreze filmările, ca să le aibă după moartea mea. Când am aflat că le-a trimis în lumea largă, l-am sfădit”, a relatat tanti Ileana.
Nepotul a adăugat că filmările au totuși și rol de moștenire:
„Vreau să le arăt nepoților mei cine a fost primul influencer al familiei”, a spus el.
Tanti Ileana are o bibliotecă impresionantă
Astăzi, Tanti Ileana se mândrește cu o bibliotecă personală de peste 360 de cărți, fiecare exemplar fiind semnat cu data la care a fost citit și cu numele ei.
„Pe fiecare carte pe care am pus mâna am dus-o la bun sfârșit. Una mi-a plăcut mai mult, alta mai puțin, dar nu a rămas nicio filă necitită.
Fiecare carte – am peste 360 în umila mea bibliotecă – fiecare carte e însemnată cu anul, luna și ziua. Când văd la televizor câte un domn cu spatele la o bibliotecă frumoasă, vreau să-l întreb câte a citit din ele”, a spus bunicuța.
Pentru Tanti Ileana, fiecare volum este o fereastră spre o lume nouă. De la romanele clasice până la seriile moderne apreciate de tineri, bunica se mândrește cu numărul impresionant de cărți citite.
@recenziilebunicii Aspiraţiile bunicii #recenziilebunicii
♬ sunet original - RecenziileBunicii
Nepotul ei a povestit că tanti Ileana se supără foc când gurile rele pun la îndoială faptul că ea chiar citește anumite cărți.
„Câteodată, oamenii susțin în comentarii că de fapt ea nu citește cărțile, că le-aș citi eu și aș învăța-o ce să zică. I-am spus și tare s-a mai supărat, pentru că ea le citește filă cu filă. Uneori, îmi povestește cum lucrează în grădină și se gândește la ce să spună în fața camerei”, a mai spus Mihai Ivașcu.
Pasiunea ei pentru lectură a fost transmisă mai departe
În familia Ilonei Ivașcu, lectura nu a fost o simplă activitate, ci o pasiune în toată regula, care s-a transmis din generație în generație.
Fiul bunicuței Ileana, care din păcate nu mai este printre noi, i-a moștenit dragostea pentru cuvinte încă din fragedă copilărie, iar acest obicei s-a perpetuat și la nepotul ei, Mihai Ivașcu.
„Se ducea taică-su oriunde și îl întreba: ce să-ți aduc? Și el spunea: o carte”, a povestit tanti Ileana despre fiul ei, care a decedat la vârsta de 46 de ani.
Pentru Mihai, nepotul ei, lectura a reprezentat o adevărată punte între generații. Atunci când și-a pierdut tatăl, Mihai Ivașcu era elev la liceu și era încă de pe atunci consumat de pasiunea pentru lectură.
Chiar dacă era îndurerată de pierderea fiului, bunica a găsit o metodă ingenioasă de a se conecta cu nepotul în această perioadă dificilă: citeau amândoi aceleași cărți și apoi le discutau.
„Citeam „Țăranii”, o carte a unui scriitor polonez, Władysław Reymont, și m-a întrebat curioasă: ce citești acolo? Dă-mi-o și mie. A citit după aceea romanul „Vraciul”, al scriitorului polonez Tadeusz Dołęga-Mostowicz, „Donul liniștit”, al lui Mihail Șolohov. „Dragostea în vremea holerei”, de Gabriel Garcia-Marquez, „Demonii” de Dostoievski, „Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee”, a spus Mihai Ivașcu.
Fenomen în mediul online
Tanti Ileana a devenit rapid un fenomen în online, și a reușit să le demonstreze tuturor că pasiunea pentru lectură nu are vârstă.
Canalul „Recenziile bunicii” a devenit un spațiu în care poveștile și impresiile ei despre diverse lecturi ajung la oameni din toate colțurile țării.
@recenziilebunicii Recenzie Frank Herbert - Dune ( Vol. I ) #romania #romania🇷🇴 #viralromaniatiktok #dune #frankherbert #viralromania #prezentare #prezentarecarte #videoromania #fyp #fypromania #fypromania🇷🇴 #trendingviral #bunica ♬ sunet original - RecenziileBunicii
Povestea bunicuței care „devorează cărți” (așa cum se descrie chiar ea pe TikTok) ne amintește că literatura este pentru toată lumea, indiferent de vârstă, gen, nivel de studiu sau statut social.
Comentariile și reacțiile pozitive pe care le primește în mediul online nu fac decât să confirme faptul că tanti Ileana a reușit să inspire oameni de toate vârstele și să îi încurajeze să își redescopere pasiunea pentru lectură.
Acum, dorința ei cea mai mare este să termine de citit tot ce și-a propus.
„Mai am un colț de bibliotecă, o bucată de raft și vreau să mă lase Dumnezeu până termin cu cărțile acolo, să fie gata biblioteca mea întreagă. Și mă grăbesc, mă grăbesc că ziua (n.r. - în care voi muri) nu o știu”, a spus bunicuța.
Într-o epocă în care mulți tineri își pierd interesul pentru lectură în favoarea rețelelor sociale, tanti Ileana se dovedește a fi un exemplu viu că dorința de cunoaștere poate traversa orice fel de obstacol.
Cu umorul ei molipsitor și cu energia unui suflet tânăr, bunicuța din Maramureș nu lasă cartea din mână nici la 84 de ani și își trăiește fiecare zi cu o dorință arzătoare de a descoperi, de a învăța și de a împărtăși cu oamenii toate cunoștințele acumulate de ea.



Surse foto: capturi youtube
Surse articol: panorama, romaniatv
Tags: Stiri Romania