Tanti Rodica, părăsită de părinți și uitată de proprii copii: „Îmi fac un ceai și mă culc, mai fierb un cartof când n-am pâine”

Tanti Rodica, părăsită de părinți și uitată de proprii copii: „Îmi fac un ceai și mă culc, mai fierb un cartof când n-am pâine”

Anca Marcus

Într-o luptă disperată pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai, mulți tineri aleg să plece în străinătate după ce ating maturitatea, lăsând în urmă totul. Ce se întâmplă însă cu cei care rămân în urmă?

O astfel de poveste tragică o are eroină pe tanti Rodica, o femeie abandonată de părinți în copilărie, de soțul care a plecat la cele veșnice și apoi din nou de proprii copii, care au ales să-și construiască un viitor în străinătate. 

Crescută într-un orfelinat, tanti Rodica a avut o viață plină de obstacole. Dragostea ei necondiționată a fost dedicată celor șase copii pe care i-a crescut cu grijă. Cu toate acestea, nu și-a închipuit niciodată că va fi uitată de cei pentru care și-a dedicat întreaga viață. Își duce cu greu traiul de la o zi la alta. De multe ori, nu are bani nici pentru pâine, mâncând un cartof fiert sau bând ceai pentru a-și potoli foamea.

„Lasă-ne în pace să trăim. Ce să facem? Așa-s copiii în ziua de azi. Nu am niciun leu, sunt zile în care nu am ce pune pe masă, nici bani de pâine nu am. Am fost la Casa de Pensii și am 10 lei să mă duc acasă. Nu am ce mânca. Nu poți să te duci niciunde și nu te bagă nimeni în seamă. Mai stau și fără mâncare că sunt bătrână. Îmi fac un ceai și mă culc, mai fierb un cartof când n-am pâine, ulei nici nu mai vorbesc că nu am”, a spus femeia.

Cu inima îndurerată, ea păstrează speranța că cei șase copii își vor aduce aminte că au o mamă, și nu doar atunci când va fi prea târziu, în momentul înmormântării.

„Trăim cum putem, dar să știți că e foarte greu acum la bătrânețe. Ce să facem? Niciodată nu m-am gândit să ajung așa! Și dacă îmi spunea cineva, să mă oprească pe drum, -Ai grijă ce faci. Copiii tăi te lasă la bătrânețe, o să fii săracă, fără casă, fără masă, n-ai nimic ești pe drumuri. Pe drumuri o să te lase -. Nu îl credeam. N-am auzit pe nimeni să pățească ce am pățit eu, să povestească ce am eu pe inima mea, pe sufletul meu.

Îmi trebuie un an să scriu realitatea mea de la 18 ani de când am ieșit din casa de copii și până acuma. Copiii mei… să se gândească că eu i-am făcut de au ajuns acolo. Dumnezeu i-a ajutat să își facă ce doresc, dar să se gândească și la mama lor. 10 euro dacă trimite câte unul, 60 de euro, 6 copii. 6 înmulțit cu 5, 3 milioane. Eu cu 3 milioane trăiesc”, a povestit femeia cu lacrimi în ochi.

Realități ascunse ale plecării în străinătate

Povestea tristă a doamnei Rodica nu este un caz izolat, ci reflectă realitatea multor părinți abandonați și lăsați în uitare, iar această problemă socială se reflectă în cifre alarmante. Într-o societate în care succesul profesional și financiar sunt adesea considerate scopuri supreme, valorile esențiale ale vieții - iubirea, respectul și recunoștința - devin victime colaterale.

                                     Femeie cu părul cărunt ținându-și palmele peste față în semn de supărare

Cifrele trasează o imagine tulburătoare. Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP, 69% dintre români declară că au rude plecate în străinătate, față de 51.8% în 2013. Această creștere nu arată numai evoluția matematică a diasporei, dar pune pe tapet și o problemă mult mai profundă, cea a familiilor destrămate.

Dintre cei cu rude în străinătate, doar 19.7% beneficiază de sprijin financiar, în scădere semnificativă față de 38.1% în 2013. Aproximativ 80.1% dintre cei chestionați nu primesc ajutor de la cei plecați în străinătate, comparativ cu 60.6% în 2013.

Diferența aceasta ne arată că suntem separați nu doar pe harta lumii, ci și emoțional. În căutarea viselor personale, am uitat cât de importante sunt legăturile autentice și relațiile de familie. 

Povestea impresionantă a unei femei care a decis să lupte pentru viața ei! „Mi s-a spus că am cancer și am descoperit o forță interioară uriașă"

Surse foto: Freepik, Captură Facebook

Surse articol: Rotalianul, INSCOP, România TV

Articolul urmator
O gimnastă de performanță și-a dedicat viața lui Dumnezeu. A devenit maica Ecaterina și „mamă" pentru 150 de copii
O gimnastă de performanță și-a dedicat viața lui Dumnezeu. A devenit maica Ecaterina și „mamă" pentru 150 de copii
Când vei fi părăsită?
Incepe quiz
Când vei fi părăsită?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.