Totul despre funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a

Totul despre funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a

Alida Enache

După ce au avut 10 zile la dispoziție pentru a-i aduce un omagiu, pe 19 septembrie, la 11 zile de la deces, toți cei care au iubit-o pe Regina Elisabeta a II-a au condus-o pe ultimul drum, la Westminster Abbey, la Londra. Prima slujbă de înmormântare, cea publică, a fost programată pentru ora 11:30, iar cea de-a doua, cea privată, la 19:30. Evenimentul a fost televizat și urmărit de peste 4 miliarde de oameni.

UPDATE 20 septembrie: Klaus Iohannis a participat ieri, 19 septembrie, la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, alături de soția sa. Cu această ocazie, președintele României a ținut să își exprime tristețea în mediul online, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook. Mesajul său este înduioșător.

"Am participat astăzi la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a și exprim, încă o dată, în numele poporului român, profunda noastră compasiune pentru această grea pierdere. Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a și-a servit patria și întregul Commonwealth cu cea mai mare dăruire, fiind o sursă de inspirație nu doar pentru poporul britanic, ci pentru întreaga lume. Suntem alături de poporul britanic și Familia Regală în această perioadă de adâncă durere și aducem un pios omagiu memoriei și vieții Majestății Sale.", a scris el.

-------------------

Știrea inițială

Acum că au trecut cele 10 zile de doliu oficial, Regina Elisabeta a II-a este condusă pe ultimul drum de toți cei care au iubit-o și apreciat-o, la Londra. Evenimentul adună numeroși șefi de stat și lideri mondiali (aproximativ 500), fiind una dintre cele mai mari adunări de acest tip din ultimii ani.

Printre cei care participă se numără și: Joe și Jill Biden, Olena Zelenska, Ursula von der Leyen, regele și regina Spaniei și regele și regina Suediei, Charles Michel, Klaus Iohannis și soția sa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Sydney Morning Herald (@sydneymorningherald)

Prințul George și prințesa Charlotte, prezenți la înmormântarea străbunicii lor

Chiar dacă sunt doar niște copii, prințul George (9 ani) și prințesa Charlotte (7 ani), participă la înmormântarea străbunicii lor. Ducii de Cornwall, Kate Middleton și prințul William, au decis să vină însoțiți de doi dintre copiii lor, mai ales pentru că aceștia aveau o relație specială cu Regina Elisabeta a II-a. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by British Royal Kidz (@britishroyalkidz)

Micuțul Louis, de doar patru anișori, a rămas acasă. Frații săi au participat, totuși, și la înmormântarea prințului Philip anul trecut, 17 aprilie 2021.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 👑britishroyalfamily63👑 (@britishroyalfamily63)

În plus de asta, Kate Middleton și-a accesorizat ținuta de înmormântare în mod simbolic, folosind două dintre cele mai dragi bijuterii care au aparținut reginei. Aceasta poartă colierul tip choker, purtat de suverană la un banchet de stat, în 1983 și cerceii cu perle în formă de picătură, cadou primit cu ocazia nunții sale cu Prințul Philip. Colierul respectiv a fost purtat chiar și de Prințesa Diana cu ocazia unei vizite de stat în Olanda în 1982.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Tea Party (@royal_tea_party007)

Regina Elisabeta a II-a, programul ceremoniei funerare

Perioada de omagiere a reginei s-a încheiat la ora 06:00 (ora 08:00 a României), iar la 07:00 s-a deschis Wesminster Abbey.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ABC News Live (@abcnewslive)

Peste încă 10 minute, sicriul așezat pe un afet de tun va fi transportat cu trăsura de la Westminster Hall la Abbey, fiind tras de 142 de marinari. Regele Charles al III-lea și alți membrii ai familiei regale vor parcurge acest drum în spatele trăsurii.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal_Kids (@royal_kiddos)

La ora 08:00, după ce s-a ajuns la Wesminster Abbey, catedrala unde a avut loc și încoronarea reginei și nunta ei cu prințul Philip, are loc și prima slujbă. La 08:30 se încheie serviciul funerar de stat cu intonarea imnului național. Ulterior, la ora 09:15, începe Procesiunea până la Arcul Wellington, condusă de rege.

Imagine de lângă altar în timpul funeraliilor de stat ale Reginei Elisabeta a II-a la Westminster Abbey, în ziua de 19 septembrie 2022, în Londra, Anglia.

La 10:00, sicriul este așezat în mașina funerară de stat și va porni la Windsor, unde ar trebui să ajungă la 11:00. La 11:30 începe slujba de înmormântare, iar la 17:30 are loc slujba religioasă.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Două ore mai târziu, la 19:30, începe și slujba privată de înmormântare, unde participă doar regele și membrii familiei regale.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gala Magazine Germany (@gala_magazin)

Ea va fi condusă de decanul de la Windsor. Sicriul va fi, apoi, așezat în Capela St George din incinta Castelului Windsor, unde sunt înmormântați și soțul reginei, Prințul Philip, dar și părinții acesteia, Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta, Regina Mamă, alături de sora ei mai mică, Prințesa Margareta. Placa de marmură va fi gravată cu „ELIZABETH II 1926-2022”.

Coroana cu flori de pe sicriul Reginei Elisabeta are o însemnătate simbolică și, în același timp, o legătură puternică cu Prințul Philip. Rozmarinul semnifică comemorarea, mirtul este un simbol străvechi al căsniciei fericite, iar stejarul englezesc reprezintă iubirea.

Mirtul din coroană a fost tăiat dintr-o plantă care a fost crescută dintr-o crenguță de mirt, pe care suverana a purtat-o în buchetul de flori de la nunta ei cu regretatul prinț Philip, în 1947. Amintim că aceștia au fost căsătoriți timp de 73 de ani, mariajul terminându-se cu moartea prințului.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna Perkins (@spannianna)

De asemenea, florile și frunzele au fost tăiate din grădinile de la Palatul Buckingham, Clarence House și Highgrove House, la cererea regelui Charles al III-lea. Coroana mai conține și mușcate parfumate, trandafiri de grădină, hortensia de toamnă, sedum, dalii și scabie, toate în nuanțe de auriu, roz și burgundiu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Deborah Simpson Boston (@honestwoman.co)

Bineînțeles, după cum era de așteptat, au fost luate numeroase măsuri de siguranță pentru ca ceremonia de rămas bun să decurgă conform planului. Autoritățile sunt prezent la fiecare pas, iar activitățile cotidiene au fost oprite, pur și simplu, în această zi. Magazinele au fost închise, farmaciile la fel, iar programările la doctor anulate.

Toate aceste lucruri se întâmplă tocmai pentru că sute de persoane, își doresc să o conducă, printre fanfare, pe Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, pe ultimul ei drum.

Printre toți cei care au iubit-o pe suverană și îi regretă moartea se numără și Meghan, Ducesa de Sussex. Ea și soțul ei, Prințul Harry, au fost suprinși deseori pe parcursul zilei cu ochii în lacrimi. Fosta actriță este vizibil afectată de decesul bunicii partenerului ei.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝑯𝒂𝒓𝒓𝒚 & 𝑴𝒆𝒈𝒉𝒂𝒏 (@meghandharry)

În plus de asta, pentru această zi tristă, ducesa a ales o ținută cu însemnătate simbolică. Ea poartă o rochie neagră, a cărei versiune albastră a îmbrăcat-o în urmă cu câțiva ani, la aniversarea de 92 de ani a reginei. Evenimentul a avut loc în aprilie 2018, la Royal Albert Hall.

Știre în curs de actualizare.

Citește și: Decesul Reginei Elisabeta a II-a marchează finalul unei epoci

Surse foto: Getty

Surse articol: CNN, Wionews, BBC, Facebook

Articolul urmator
Mama a patru copii a fost părăsită de soț la câteva zile după ce a rămas paralizată. Soarta i-a surâs din nou când credea că totul este pierdut
Mama a patru copii a fost părăsită de soț la câteva zile după ce a rămas paralizată. Soarta i-a surâs din nou când credea că totul este pierdut
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.