UE ar putea interzice carnea de porc din România. Uite cum ne-ar putea afecta această decizie

UE ar putea interzice carnea de porc din România. Uite cum ne-ar putea afecta această decizie

Cristina Gherghina

Anul acesta, cetățenii europeni ar putea să nu se mai bucure de preparatele din carne de porc, iar consumatorii români ar face bine să își pregătească portofele dacă vor să se bucure de ceea ce ne oferă Ghiță. Aceste lucruri s-ar putea întâmpla dacă Uniunea Europeană decide să interzică exportul cărnii de porc din cauza pestei porcine africane.

Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat pentru postul Digi24 că „nu este vorba numai despre exportul extra-comunitar cu carne de porc, este despre comerțul din carne de porc și cu preparate din carne de porc”.

De asemenea, Sorin Minea a explicat că România trebuia să prezinte un plan de asanare a pestei porcine și reducere a impactului la data de 1 octombrie, lucru care nu s-a întamplat.

„Din păcate, acest plan n-a fost prezentat către Comisia Europeană și acum România să devină toată roșie, deci orice preparat de carne, orice carne de pe teritoriul României nu va putea ieși spre comunitatea europeană. Dacă se interpretează legea corect, s-ar putea ca și cerealele necesare furajelor s-ar putea să rămână în România, deși se pare că a fost un an agricol bun. Deci să nu mai putem să le scoate nici pe acestea”, a declarat Sorin Minea.

La ora actuală am trimis o scrisoare către domnul ministru, este singurul care mai poate interveni către comisarul european și încerca să prelungească acest termen de a prezenta un plan, oamenii sunt acum la discuții și sperăm să oprim în ceasul al doisprezecelea”, a adăugat Minea.

Din această cauza, prețurile cărnii de porc și a produselor din carne de porc "ar putea să zboare". Conform spuselor lui Sorin Minea, România are în prezent circa 40% din necesarul de carne de porc, dar că produce mai mult și din comerțul cu carne de porc din comunitatea UE.

„România închisă va însemna un deficit bugetar și atunci, conform a tuturor a ceea ce cunoaștem noi, s-ar putea ca prețurile să zboare”, a spus el.

„E mult mai rău. Până acum România dădea măcar procesarea, lua carnea de porc și din România și din afară, făcea produse cu valoare adăugată mare și dădea în comunitatea europeană înapoi, deci echilibra balanța. De acum înainte, vor veni produse și carne din UE, dar nu va ieși din România nimic. Asta va însemna un impact uriaș și eventual și asupra celor care produc cereale. Tot acest lucru nu poate să ducă decât la creștere de preț, nu la prăbușirea prețului”, a mai explicat președintele Romalimenta.

Cantitatea de carne care se va lucra în România și va fi folosită pe piața internă va mai mică sau mai mare, nimeni nu știe. Nu am eliminat posibilitatea importului, dar am deschis România unei perioade crunte. Următorii 10, 20, 100 de ani România va fi complet închisă. Faceți o socoteală și veți afla cum o vom duce, mult mai prost”, este părerea lui Sorin Minnea.

 

Surse foto: Istock, pixabay

Articolul urmator
Primul spital din România care a înființat o secție pentru persoanele cu autism se află în Iași
Primul spital din România care a înființat o secție pentru persoanele cu autism se află în Iași
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.