Un bărbat din Iași de 44 de ani a murit de rabie, după ce a fost mușcat de un câine turbat. A fost tratat ca un alcoolic intrat în sevraj odată ajuns la spital

Un caz tulburător scoate din nou la iveală neglijența și lipsurile din sistemul medical românesc. Un bărbat în vârstă de 44 de ani din Voinești, județul Iași, tată a trei copii, a murit în chinuri cumplite după ce a fost mușcat de un câine vagabond infectat cu rabie.
Deși un simplu vaccin l-ar fi putut salva, Cristian Panainte a fost tratat cu antibiotic și, mai grav, în momentul în care a început să manifeste simptomele specifice bolii, a fost internat la psihiatrie, cu diagnosticul de sevraj alcoolic, deși nu consuma alcool.
Este primul deces cauzat de rabie în România în ultimii 13 ani. Ultimul caz similar fusese înregistrat în 2012, când o fetiță de 12 ani din județul Bacău a pierdut lupta cu aceeași boală.
Medicul din sat i-a recomandat tratament cu antibiotic
Totul a început pe 25 februarie, când un câine fără stăpân a intrat în curtea bărbatului din localitatea Slobozia, comuna Voinești.
Acesta a încercat să alunge animalul din preajma găinilor și a fost mușcat de mână.
În loc să îi fie administrat vaccinul antirabic, Cristian Panainte a ascultat sfatul medicului de familie, care i-a recomandat un simplu tratament cu antibiotic.

Conform fiicei bărbatului, medicul de familie i-ar fi spus că, dacă rana nu se infectează în șapte zile, nu este nevoie de vaccin.
„Tatăl meu a fost mușcat pe 25 februarie. La medicul de familie i s-a spus că timp de 7 zile va lua antibiotic și dacă rana nu va suferi modificări, nu are rost să meargă să-și facă vaccinul antirabic", a spus fiica bărbatului decedat pentru observatornews.ro.
Diagnosticat cu sevraj alcoolic, deși nu consuma alcool
Patru luni mai târziu, la mijlocul lunii iunie, bărbatul a început să se simtă tot mai rău. Avea febră, tremura și era confuz. A sunat la 112 și la scurt timp a fost preluat de ambulanță.
Deși rudele le-ar fi spus medicilor în mod repetat că acesta nu consumă alcool, cadrele medicale l-au internat la Spitalul de Psihiatrie „Socola” din Iași cu diagnosticul de sevraj alcoolic.
„Fără să-l consulte au spus că este sevraj și le-am explicat de sute și de mii de ori, eu și mama mea, că tatăl meu nu e alcoolic, dar n-au vrut să înțeleagă.
Cu asta a început toată situația, sevraj alcoolic, dar el nu consuma alcool, nu nimic. Era un om foarte puternic, era un om sănătos, nu suferea de boli”, a mai spus fiica bărbatului.
Bărbatul a primit diagnosticul corect când era deja prea târziu
Starea lui s-a degradat rapid. A fost mutat dintr-un spital în altul, iar după aproape două săptămâni, a intrat în comă.
Abia atunci, când familia a insistat din nou asupra mușcăturii din februarie, medicii au început să ia în calcul posibilitatea rabiei.
Diagnosticul a fost confirmat după mai multe puncții lombare.

Pe parcursul lunii iunie și începutul lunii iulie, Cristian Panainte a stat în comă la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața, deoarece boala avansase prea mult.
Din păcate, acesta s-a stins din viață pe 13 iulie.
„După ce au aflat că tatăl meu are rabie au spus că toate persoanele care au intrat în contact cu el trebuie să meargă să își facă vaccinul”, a povestit fiica victimei pentru sursa menționată anterior.
După decesul bărbatului, autoritățile din Voinești s-au autosesizat și au început capturarea animalelor fără stăpân.
Doar ieri, au fost prinși peste 88 de câini vagabonzi.
O femeie a murit, după ce a salvat un căţeluş în vacanţă. Cum a fost posibil
Rabia, o boală rară, dar periculoasă
Rabia este o boală infecțioasă virală extrem de periculoasă, care afectează sistemul nervos central și care, odată ce simptomele încep să se manifeste, este aproape întotdeauna fatală.
Singura metodă eficientă de prevenție este vaccinarea imediată după expunere.
În România, principalele surse ale virusului sunt vulpile, dar câinii fără stăpân pot fi și ei purtători, mai ales în zonele rurale. Spre exemplu, în județul Iași, anul trecut au fost raportate cinci focare de rabie.
În 2025, doar în primele șase luni, autoritățile au identificat deja 25 de focare și au fost vaccinate peste 800 de persoane.
La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, pacienții suspectați de rabie sunt consultați și vaccinați gratuit, în cazul în care au fost zgâriați, mușcați sau au intrat în contact cu saliva unui animal sălbatic sau fără stăpân.
Există și varianta vaccinării voluntare, contra cost, în urma unei programări. Trei doze de vaccin sunt suficiente pentru o imunizare completă.
În secolul XXI, într-o țară membră a Uniunii Europene, decesul în urma infectării cu rabie ar trebui să fie imposibil.
Dar, când o mușcătură de la un animal fără stăpân este tratată cu antibiotic și o persoană căreia nu consumă alcool i se pune diagnosticul de sevraj, rezultatul este inevitabil.
Acest caz ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorități, medici și populație deopotrivă. Orice contact cu animale sălbatice sau fără stăpân trebuie tratat cu maximă seriozitate!



Surse foto: unsplash, facebook, facebook
Surse articol: digi24, stirilekanald, kanald, observatornews
Tags: Stiri Romania