Un meteorit a făcut lumină pe cerul României! Imaginile care circulă pe internet au stârnit panică în jurul oamenilor

Un meteorit a făcut lumină pe cerul României! Imaginile care circulă pe internet au stârnit panică în jurul oamenilor

Ramona Jurubita

Seara de marți, 11 iulie 2023, a fost marcată de un eveniment neobișnuit, care a luminat cerul în mai multe orașe din România și din Bulgaria. Potrivit informațiilor adunate de autorități, ar fi fost vorba despre prăbușirea unui meteorit, doar că nu se știe încă în ce zonă a căzut. Experții au analizat situația și au încercat încă din primele minute să îi liniștească pe oamenii care s-au speriat la vederea luminii puternice și la auzirea exploziei ce a însoțit-o.

Evenimentul a avut loc în jurul orei 22:00, când locuitorii mai multor orașe au văzut ceva strălucitor prăbușindu-se din înaltul cerului. Primii care au reacționat au fost salvamontiștii din Hunedoara și Gorj, care au presupus că era vorba despre un avion cu probleme. După mai multe investigații, s-a constatat că nicio aeronavă nu era luată în evidență ca având defecțiuni în timpul zborului, așa că reprezentanții Salvamont România au ținut să facă precizări publice pe marginea acestui subiect.

„Un meteorit a pus în stare de alertă salvamontiștii din Hunedoara și Gorj. După ce, în zona Lupeni-Uricani, pe cer a fost observată o lumină puternică, cu flacără și zgomot care s-a deplasat în mare viteza către sud, la mică distanță peste creasta masivului Vâlcan, salvamontiștii aflați în tura operativa în bazele Salvamont Hunedoara și Salvamont Gorj au intrat în alertă, prima supoziție fiind un avion cu probleme. Situația se anunța foarte incertă întrucât nu existau apeluri în Sistemul 112 cu privire la acest eveniment și nici nu era declanșată o alertă de aeronavă cu probleme sau prăbușită.”, au comunicat reprezentanții Salvamont România într-o postare pe Facebook.

Ulterior, salvamontiștii au constatat că era vorba despre un meteorit care s-a deplasat pe direcția Stănești-Târgu Jiu-Târgu Cărbunești.

„Informații care vor apărea în orele următoare ne vor confirma dacă acesta s-a prăbușit în România sau chiar a avut altitudine și viteza suficientă să ajungă în Bulgaria sau Serbia.”, au subliniat salvamontiștii în comunicatul oficial.

Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, a oferit explicații suplimentare pentru Antena 3 CNN, făcând tot posibilul pentru a-i liniștii pe oamenii care au fost martori oculari la prăbușirea meteoritului.

„Colegii din Hunedoara ne-au alertat despre această situație, am considerat în primă fază, pentru că așa este normal, să punem înainte tot ce se putea întâmpla mai rău, că este un avion, pentru că oamenii au văzut flacără, au văzut lumină și au auzit și zgomot, deci totul a fost la o altitudine foarte joasă. Și am stabilit care să fie direcțiile de intrare în munte prin care să verificăm o zonă cât mai largă, atât dinspre Hunedoara cât și dinspre Gorj.
În clipa în care am alertat, prin aplicațiile Salvamont pe care le avem specifice, salvatorii care erau de serviciu acasă, unul dintre ei ne-a confirmat și ora la care a văzut pe cer și a putut observa foarte bine acest meteorit și care a depășit nivelul orașului Târgu-Jiu. A fost momentul în care am considerat că trebuie să întrerupem alertarea salvatorilor și să urmărim restul informațiilor.
Am primit foarte multe informații de la oameni care au văzut prima noastră postare de pe rețelele sociale și vreau să vă spun că, la informațiile pe care le avem acum și dacă acestea se confirmă s-ar putea să se tragă concluzia că au fost mai mulți meteoriți, pentru că cel de la Gorj a trecut la o altitudine foarte joasă dar, în același timp, au fost văzuți meteoriți și din București și din Severin, deci distanțe destul de mari, de 200-300 de km și putem trage concluzia că s-ar putea să fi fost mai mulți.”, a explicat Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, la Antena 3 CNN.

La puțin timp după eveniment, rețelele sociale s-au umplut de imagini și videoclipuri surprinse de camerele de supraveghere din diverse zone ale țării. Interesant este că meteoritul a părut la fel de aproape pentru toată lumea, inclusiv pentru vecinii bulgari.

Potrivit presei din Bulgaria, meteoritul ar fi putut ajunge pe teritoriul acestei țări, având în vedere că autoritățile din regiunea Vidin ar fi raportat un bubuit puternic în acea zonă. Echipe de poliție au fost trimise imediat în zonă pentru control, în speranța că se va găsi locul prăbușirii meteoritului.

„În ceea ce privește zgomotul puternic - nu este un accident, ci un fenomen natural. Situația este calmă în regiunea Vidin. Încă de aseară toate forțele disponibile ale direcției regionale au fost trimise în regiune să vadă dacă au fost persoane rănite. Nu au existat incendii sau pagube materiale.”, a declarat comisarul principal Petar Kotsin.

Lumina strălucitoare s-a văzut nu doar în București, Cluj, Alexandria, Târgu Jiu și alte orașe din România, ci și în mai multe zone din Bulgaria precum: Sofia, Vidin, Lom, Ikhtiman, Plovdiv.

Încă nu a fost stabilită locația exactă în care s-a prăbușit meteoritul, dar toată lumea așteaptă cu sufletul la gură mai multe detalii despre acest subiect.

Știre în curs de actualizare

Premieră în 2023! Vezi cine este prima femeie transsexuală care a câștigat titlul de Miss Olanda

Surse foto: Pixabay

Surse articol: Antena3NewsDigi24Observatornews

Articolul urmator
Tragedia de la Crevedia a îndoliat o familie! Ce declarații cutremurătoare au făcut copiii soților care și-au găsit sfârșitul împreună 
Tragedia de la Crevedia a îndoliat o familie! Ce declarații cutremurătoare au făcut copiii soților care și-au găsit sfârșitul împreună 
Plănuiește o călătorie în jurul lumii și îți dezvăluim cu ce inițială începe numele sufletului tău pereche
Incepe quiz
Plănuiește o călătorie în jurul lumii și îți dezvăluim cu ce inițială începe numele sufletului tău pereche

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.