Vești bune pentru români: salariul minim pe economie va fi majorat. Câți bani vom încasa începând cu anul 2020

Vești bune pentru români: salariul minim pe economie va fi majorat. Câți bani vom încasa începând cu anul 2020

Cristina Gherghina

Semne bune anul are! Cu toate că nu există suficienți bani pentru majorarea pensiilor, așa cum a declarat președintele Iohannis, noul guvern aduce vești bune pentru români. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2020, românii ar urma să primească mai mulți bani la salariu. 

În urma unei întrevederi a noului guvern, șeful Cancelariei prim-ministrului a prezentat 3 scenarii avute în vedere pentru ca românii să beneficieze de această majorare.

salariu majorat

Sursă foto: IMGUR

Ionel Dincă susține majorarea salariului minim pe economie cu 7,2%, de la 2080 de lei la 2230 de lei brut, ceea ce ar însemna ca românii vor avea un venit cu până la 83 de lei mai mare, conform News.ro.

Peste 1,3 milioane de angajați, dintre care peste 216.000 activează în comerțul cu amănuntul, iar 21.464 lucrează în administrație publică și apărare, vor beneficia de aceste măsuri.

De asemenea, această majorare ar aduce venituri semnificative la bugetul general consolidat de stat. Conform analizei de impact, putem vorbi concret despre cel puțin trei miliarde de lei, dintre care 2,6 miliarde sub forma contribuțiilor sociale suplimentare încasate și alte aproape 440 de milioane constând în încasări în plus în contul impozitului pe venit. 

„Scenariul 1 – Salariul minim brut pe ţară se majorează cu nivelul ratei inflaţiei ultimele date disponibile la nivelul lunii octombrie, respectiv 3,4%, la care se adaugă indicele de productivitate pentru anul 2018, pentru anul precedent, respectiv 3,7% ceea ce rezultă într-o majorare a salariului minim brut pe ţară cu 7,2% respectiv de la 2.080 de lei la 2230 de lei. La acest scenariu de bază se adaugă alte două scenarii, care includ un coeficient de corecţie.

Scenariul doi – coeficientul de corecţie ţine de dinamica creşterii economice astfel încât atunci când se constată o diferenţă între creşterea economică prognozată pentru anul următor şi creşterea economică estimată pentru finalul anului în care se ia decizia mai mică sau mai mare de 0,5 puncte procentuale, coeficientul de corecţie este zero şi pentru ceea ce depăşeşte acest acest procent de 0 plus minus 0,5 puncte procentuale până la 1,5 puncte procentuale, coeficientul de corecţie este un coeficient negociat cu partenerii sociali, dar nu poate depăşi un punct procentual”, a explicat şeful Cancelariei primului ministru.

Scenariul 3 ia în considerare nivelul de dezechilibrelor de pe piaţa muncii şi coeficientul de corecţie este calculat între rata şomajului efectiv şi rata naturala a şomajului, potrivit metodologiei europene. Şi în acest moment mecanismul este similar cu cel din scenariu doi, se aplică o corecţie acolo unde există o variaţie de peste 0,5 puncte procentuale”, a declarat șeful Cancelariei premierului.  

Surse foto: Imgur

Articolul urmator
O influeceriță a murit din cauza unei intervenții estetice nereușite. ”Această presiune pentru aspectul fizic ne-a lăsat un gol pe care nu îl vom umple niciodată”
O influeceriță a murit din cauza unei intervenții estetice nereușite. ”Această presiune pentru aspectul fizic ne-a lăsat un gol pe care nu îl vom umple niciodată”
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.