Viața bate filmul! O mamă a absolvit facultatea de medicină din Iași alături de fiul ei
Nu mai este un secret faptul că sistemul sanitar din România duce criză de personal. Tot mai mulți medici aleg calea străinătății, cea ce nu este deloc îmbucurător pacienții care ajung inclusiv să moară în spitale. Dar speranțele românilor cresc în fiecare an, cu fiecare generație care termină Facultatea de Medicină.
Mai mult de 1500 de persoane au terminat cu brio Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, în iulie 2023, iar printre ei s-a numărat și o femeie cu o poveste impresionantă de viață. Deși nu se mai află la prima tinerețe și are deja un copil care este și el absolvent de Medicină, aceasta a terminat ca șef de promoție la Asistență de profilaxie stomatologică, de la Facultatea de Medicină Dentară.
Loredana Budeș este din Iași, așa că i-a fost ușor să urmeze o facultate în orașul în care are domiciliul. Motivul pentru care a ales să se înscrie din nou la facultate este unul cât se poate de transparent. Absolventa nu a ezitat să își argumenteze alegerea și a dezvăluit că i-ar plăcea să lucreze în echipă cu soțul ei, care este medic stomatolog.
„Acum 4 ani apăruse un zvon că o nouă secție se va înființa la UMF Iași, secția de Asistență de profilaxie stomatologică. Soțul meu fiind medic stomatolog mi-a explicat în ce ar consta și direcția de dezvoltare în viitor a acestei specializări înspre profesia de igienist dentar. Informându-mă asupra acestei meserii, mi-am dat seama că e ceva ce mi-ar plăcea să fac, mai ales că îmi oferă posibilitatea să fac echipă medicală cu soțul meu în cabinetul de medicină stomatologică. Acum trei ani, când zvonul a devenit realitate și secția s-a înființat cu adevărat alegerea UMF Iași a fost naturală, eu locuind în Iași.”, a explicat Loredana Budeș, potrivit publicației Ziarul de Iași.
Femeia a absolvit în trecut și Biochimia, și foarte interesant este faptul că a fost colegă de an cu fiul ei. Băiatul nu a urmat același tipar, ci doar exemplul părinților, căci el s-a îndreptat către Medicină Generală.
O femeie care a trecut pragul vârstei de 50 de ani s-a prezentat mândră, alături de fiul ei, la festivitatea de absolvire organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF). Și nu a mers acolo pentru a se lăuda cu performanțele băiatului, ci pentru a-și ridica și ea diploma.
Alte povești despre absolveți de succes
Următoarea generație de medici pare să promită multe, mai ales dacă ne uităm la încântarea pe care au simțit-o și alți șefi de promoție în ziua absolvirii.
Alina-Mihaela Stoleriu este una dintre ei, care a terminat cu nota cea mai mare din an la secția de Bioinginerie. Este foarte încântată de alegerea făcută, chiar dacă la începutul studenției nu era sigură în ce direcție vrea să se îndrepte. Este pasionată de științele exacte și își dorește să ajute oamenii, așa că a reușit să îmbine aceste plăceri.
„Pe atunci, nici nu îmi imaginam cât de complex este domeniul bioingineriei și nici câte oportunități îmi oferă, dar știam sigur că nu voi regreta că l-am ales. Pe parcursul celor patru ani de studenție, am cunoscut oameni minunați care mi-au devenit prieteni buni, am cunoscut profesori de la care am învățat că pasiunea și devotamentul sunt cheia succesului și am trăit intens emoțiile sesiunii. Îmi voi aduce aminte cu zâmbetul pe buze cum îmi tremura mâna la examenul de Biologie celulară, examen de care cred că toți ne temeam în anul I.”, a spus Alina-Mihaela Stoleriu.
Mulți tineri visează încă din copilărie să devină doctori și să aibă grijă de alții, iar din această categorie face parte și Ana-Maria-Cecilia Păuleț, care a terminat Medicina ca șef de promoție. Potrivit sursei menționate anterior, absolventa își dorea să urmeze această facultate încă de când era în școala generală.
„Pe parcursul liceului, aceste intenții s-au consolidat în dorința de a fi studentă la UMF Iași. Au existat persoane în jurul meu care mi-au evidențiat dezavantajele unei facultăți atât de dificile și lungi, dar nu m-am lăsat descurajată de acest lucru. Astfel, mi-am continuat drumul și am reușit să intru la această facultate obținând nota 10 la examenul de admitere. A fost de departe una dintre cele mai frumoase zile din viața mea, iar experiențele ce au urmat, mai ales în anii clinici, m-au făcut să realizez că a fost cea mai bună alegere pentru mine.”, a povestit Ana-Maria Cecilia Păuleț.
Există o speranță pentru România, nu? Toate facultățile de Medicină din țară formează an de an tot mai multe persoane motivate și dornice să ajute, iar unii tineri chiar nu vor să lucreze peste hotare, ci au ales deja să aibă grijă de pacienții români.
Surse foto: Pexels, Ziaruldeiasi, Facebook, Facebook
Surse articol: G4media, Ziaruldeiasi, Newsweek, Ziaruldeiasi