Imagini şocante: aşa se vor îmbrăca bărbaţii în viitorul apropiat?

Eugenia Dinescu, redactor

Există vreun domeniu în care poţi observa mai bine transformările culturii decât în modă? Acum, „gender fluid” este cel mai nou cuvânt de pe buzele designerilor, iar cele mai recente prezentări demonstrează acest lucru. Este mai mult decât o afirmare a androginiei: pe podiumurile de la Săptămâna Modei Masculine de la New York, modelele au defilat purtând volane şi pantaloni cu talie înaltă, pulovere oversized şi fuste A-line.

Moda îmbrăţişează tot mai mult diversitatea şi propune o anti-estetică a frumosului, în care interpretările convenţionale nu-şi mai au locul: de la popularitatea crescândă a modelelor trans până la ridicarea stilului normcore la rang de tendinţă, designerii încep să conştientizeze că pot influenţa evoluţia mentalităţilor cu privire la gen.

Îţi dezvăluim în galerie cum s-a transformat ideea de masculinitate în viziunea designerilor!

1

În fuste A-line şi trenciuri oversized, pictate în culori pastelate, modelele de la NYFW au fost cum nu se poate mai departe de stereotipurile cu care asociem în mod obişnuit ideea de masculinitate: umerii laţi au fost ascunşi de drapaje, topurile le-au conturat o talie de viespe, iar volanele le-au infuzat o doză consistentă de romantism.

2

Cât de mult influenţează hainele pe care le porţi genul cu care te identifici? Nu putem începe o discuţie despre modă şi gen fără să amintim de celebrul „Le Smoking”, creat de Yves Saint Laurent în 1966. Creat ca o formă de empowerment pentru femei, celebrul costum tuxedo a revoluţionat moda şi a deschis drumul femeilor de a purta pantaloni, o alegere controversată chiar şi spre sfârşitul decadei. Procesul continuă şi în 2016, când graniţele dintre masculin şi feminin devin tot mai permeabile, iar fustele midi îşi găsesc de acum locul şi în garderoba bărbaţilor.

3

Dacă până acum rozul era rezervat fetiţelor, iar albastrul era pecetea băieţilor, desemnarea nuanţelor Rose Quartz şi Serenity Blue de către Institutul Pantone propune un mesaj clar: o viziune egalitară între sexe, în care culorile nu mai sunt apanajul unui singur gen. De ce ar fi însă această decizie un lucru problematic?

4

Reacţiile de scandalizare la vederea bărbaţilor îmbrăcaţi în haine „de femei” devin problematice atunci când conştientizăm implicaţia lor. Odată ce acceptăm faptul că hainele cu o siluetă feminină subminează masculinitatea unui bărbat, acceptăm şi implicaţia tacită a acestui lucru: femeile nu vor fi niciodată la fel de puternice precum un bărbat, ci întotdeauna mai slabe, menite să fie protejate.

Articolul urmator Încălțările care vor domina primăvara 2022: comode, versatile, sexy și îndrăznețe

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.