5 motive ca să lenevești fără regrete

5 motive ca să lenevești fără regrete
Redactor Divahair.ro
Vineri, 19.07.2019

Ni se întâmplă tuturor să avem zile în care suntem atât de obosite încât simțim că nu suntem în stare de nimic, nu-i așa? Ai muncit din greu toată săptămâna, nu ai dormit suficient, ai tot mai multe lucruri de făcut și resursele tale par să se termine.

Dacă te simți epuizată și nu reușești să te mobilizezi oricât de mult ai încerca, probabil că e cazul să îți iei o zi liberă. Uită de urgențe și îndatoriri pentru o zi, nu te mai gândi cu ce să te îmbraci și rămâi acasă. Astăzi e doar pentru tine: o zi de odihnă și relaxare. S-ar putea să îți facă mai bine decât te aștepți.

Dacă vrei să nu te miști decât pentru o pauză tehnică (pat-baie-pat), ziua dedicată recuperării forțelor o vei petrece în pat sau pe o canapea, ca aceasta, cu câteva perne și o pătură alături, făcând orice ai chef. Sună minunat? Îți dăm și 5 motive pentru care zilele de lenevire sunt binemeritate.

1. Odihnă

Repausul mental este repaus total. Când ne lăsăm mintea să „cutreiere”, atenția trebuie și ea lăsată liberă. Pentru a intra într-o stare de revigorare pasivă alege să faci ceva plăcut, fără să depui efort, cum ar fi să meditezi, să asculți muzică relaxantă, să faci yoga sau stretching ușor sau să cultivi un hobby care nu îți antrenează atenția.

2. Creativitate

Gândește-te la ultima ta idee creativă - se poate să nu se fi ivit atunci când te concentrai asupra unui singur lucru sau poate că nu te-ai concentrat la aceasta deloc atunci când ai descoperit-o. S-ar putea să fi făcut un duș lung, să fi mers pe jos, să fi citit sau să fi fost complet relaxată, la cafeaua de dimineață.

Există un motiv pentru care creierul tău a ales acel moment pentru a-ți revela ideea strălucită. Atunci când atenția noastră este în repaus - cum ar fi în perioadele în care nu ne concentrăm sau când, pur și simplu, experimentăm starea de lenevire - mintea noastră explorează zone fascinante. Locurile în care se îndreaptă mintea noastră includ viitorul (48% din timp), prezentul (28%) și trecutul (12% din timp). Pentru timpul care rămâne, mintea noastră este de obicei plictisită sau în așteptare. Procentele exacte nu contează prea mult, în schimb merită să subliniem faptul că a ne lăsa mintea să zburde liberă ne poate face să avem o imaginație debordantă.

3. Planificare

Cercetările arată că ne gândim la viitor de 14 ori mai des atunci când atenția noastră este împrăștiată, în comparație cu momentele în care ne concentrăm. De asemenea, ne gândim mai frecvent la obiectivele noastre pe termen lung atunci când atenția noastră este în repaus. Acționarea asupra acestora este o altă chestiune (care exclude lenea, desigur), dar acordându-ne un răgaz în care să nu facem nimic ne va permite să ne reamintim bucuria de a trăi și, ulterior, să ne stabilim obiectivele.

4. Idei ascunse

Atunci când este eliberată de gândurile și preocupările cotidiene, mintea noastră conectează toate cele trei destinații mentale: trecutul, prezentul și viitorul. Acest lucru ne permite să experimentăm perspective mult mai creative decât atunci când se află într-o stare concentrată. De exemplu, îți poți aminti o idee pe care ai avut-o cu câteva săptămâni în urmă și să descoperi că este rezolvarea perfectă pentru o situație actuală. Ideile noastre cele mai contraintuitive și mai înțelepte vin atunci când suntem parțial absente.

5. Productivitate

Chiar dacă ne-am propus să luăm o pauză și să lenevim pe canapea, nu înseamnă că este obligatoriu să ne oprim creierul. Relaxarea poate însemna un film sau documentar interesant, o carte în paginile căreia să ne refugiem sau o conversație mult-dorită cu un om drag - fie la telefon, fie față în față.
Probabil că ar trebui să lenevim mai des. Indiferent dacă este vorba de odihna mentală sau fizică, uneori cea mai bună modalitate de a ne face un bine este să nu facem nimic.

Surse foto: pexels.com, unsplash.com

Articolul urmator »
„Cerul va fi indigo” de Monica Ramirez. Descoperă nuanțele crimei perfecte într-un roman original și copleșitor
„Cerul va fi indigo” de Monica Ramirez. Descoperă nuanțele crimei perfecte într-un roman original și copleșitor
Andreea Baluteanu | Joi, 13.06.2024
Incepe quiz
Ce problema de personalitate ai?
Ce problema de personalitate ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe