5 sfaturi practice pentru a scapa de procrastinare

5 sfaturi practice pentru a scapa de procrastinare

Redactor Alexa Galgau

Stii acel moment cand ai ceva de facut, intri pe Facebook si dupa jumatate de ora iti dai seama ca nu ai facut altceva decat sa stai pe reteaua de socializare fara un scop anume? Ei bine, aceea este procrastinare. Toata lumea amana anumite lucruri, pentru ca nu poti fi productiv chiar tot timpul. Uneori este distractiv sau motivant sa amani rezolvarea uneori probleme, sa astepti pana se apropie deadline-ul si sa iti gasesti orice alta preocupare decat ceea ce ar trebui sa faci, iar alteori ai tendinta sa tergiversezi lucrurile pentru ca nu ai suficienta energie.

Adevarul este ca, de cele mai multe ori, procrastinarea este un obicei care ne impiedica sa ne atingem potentialul maxim si adesea ne face sa ne simtim vinovati. De aceea, iti oferim cateva sfaturi pentru a invinge definitiv procrastinarea!

Cum sa scapi de procrastinare 

Mai devreme sau mai tarziu, procrastinarea devine un obicei care iti va scadea performanta la munca si iti va crea probleme. Totodata, ea iti va altera si dispozitia, pentru ca vei incepe sa te simti vinovata pentru faptul ca nu reusesti sa te aduni ca sa faci treaba cum trebuie. Vei fi mai stresata si mai obosita, desi pe parcursul unei zile munca alterneaza cu lungi perioade de pauza si lipsa de productivitate. Un lucru e cert: progres nu se poate face atunci cand ai obiceiul sa procrastinezi. Urmeaza aceste sfaturi practice ca sa scapi de procrastinare:

1. Da-ti seama de ce simti nevoia sa amani lucrurile. Psihologii sustin ca procrastinarea este, de fapt, o reactie emotionala cauzata de teama, furie sau tristete. Poate sa iti fie teama ca nu vei face treaba asa cum se asteapta ceilalti si ca nu te vei ridica la nivelul asteptarilor lor sau ca nu vei termina la timp, de exemplu. Poti sa fii furioasa pentru ca nu faci ceea ce iti place de fapt, iar acest lucru este foarte frustrant pentru oricine. Totodata, tristetea poate sa fie baza procrastinarii atunci cand nu simti ca ti se potriveste taskul. 

In general, daca ai de facut ceva care iti place, tendinta nu este sa procrastinezi. Sigur ca poti sa ai o zi mai lenesa, dar procrastinarea este un obicei, nu ceva temporar. Odata ce ai identificat emotia de la baza ei, poti sa schimbi situatia sau pur si simplu sa te straduiesti sa accepti ca nu intotdeauna faci ce iti place in viata. Cu cat te intelegi mai bine, cu atat poti sa treci mai usor peste astfel de emotii.

2. Inchide Facebookul. Probabil pincipala cauza a procrastinarii in prezent este reprezentata de retelele de socializare. Daca te-ai obisnuit sa iti verifici Facebookul o data la 5 minute, afla ca aceasta este probabil principala cauza pentru care nu esti deloc productiva. Stim ca e foarte greu, dar inchide fereastra de Facebook si opreste internetul pe telefon. Pentru asta iti va trebui vointa, avand in vedere ca o mare parte dintre noi ne confruntam cu dependenta de retelele de socializare si de internet.

3. Imparte munca in pasi sau etape. Atunci cand te gandesti la un task per ansamblu, este posibil sa ti se para prea greu si pur si simplu sa te descurajezi, evitand sa te apuci de el. Ca sa nu procrastinezi, imparte taskul respectiv in mai multe etape marunte si bifeaza-le pe masura ce le parcurgi. Bucura-te la fiecare mica realizare si recompenseaza-te pentru fiecare pas facut (insa nu te recompensa prin procrastinare!). Aceasta metoda de lucru este foarte eficienta si scade sansele sa cauti distrageri. 

4. Ia-ti o pauza adevarata. Problema atunci cand procrastinezi este ca lipsa de productivitate iti da sentimente de vinovatie, dar in acelasi timp nu prea simti ca iei de fapt o pauza. Care este rezultatul? La sfarsitul zilei simti ca ai muncit mult, dar ca ai realizat putin, iar acest lucru poate fi deosebit de frustrant pentru oricine. Din cauza ca procrastinezi mult, nu iti vine sa iti iei o pauza, dar ar trebui sa o faci. Programeaza-ti ca la fiecare ora de lucru sa te ridici de la birou 5-10 minute si sa faci altceva, chit ca iti faci un ceai sau iesi pana afara cateva minute. O pauza adevarata este revigoranta si apoi te vei simti mult mai motivata sa lucrezi.

5. Gandeste ca faci ceva pentru ca vrei, nu pentru ca trebuie. Aici e nevoie de putina autosugestie. Este o diferenta enorma intre a dori sa faci ceva si a face un lucru din obligatie, nu? Chiar daca nu te incanta prea mult ceea ce ai de facut la munca, incearca sa iti schimbi putin perspectiva si sa iti spui ca intr-adevar vrei sa ai acel job sau sa termini un proiect inceput. Acest lucru este valabil pentru orice activitate pe care o amani: curatenia prin casa, gatitul, o vizita etc. 

Urmeaza aceste sfaturi pentru a scapa de procrastinare si viata ta ar putea sa se schimbe in bine, pentru ca vei fi mai productiva si mai fericita la sfarsitul zilei.

Articolul urmator
Sfaturi de căpătâi de la părintele Cleopa de care orice om trebuie să țină cont
Sfaturi de căpătâi de la părintele Cleopa de care orice om trebuie să țină cont
Ce trebuie sa faci ca sa te vrea barbatul dorit?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te vrea barbatul dorit?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.