7 explicatii despre vise la care nu te-ai gandit

7 explicatii despre vise la care nu te-ai gandit

Luiza Valsan

Tu stii ce se intampla cu tine dupa ce adormi? Si de ce unele persoane au cosmaruri, in timp ce altii isi petrec noaptea avand cele mai frumoase vise? Care sunt cele mai putin cunoscute explicatii despre vise?


Visele apar atunci cand ai somnul cel mai profund, chiar de sase ori in timpul noptii, iar durata unui vis variaza intre cateva secunde si o jumatate de ora. Specialistii afirma ca ultimul vis, cel de dimineata inainte de a te trezi, dureaza cel mai mult - in jur de 30 de minute.

Asemeni somnului, visele sunt niste fenomene misterioase. Insa cu cat oamenii de stiinta patrund mai adanc in mintea umana, cu atat gasesc unele dintre aceste raspunsuri. Iata 7 explicatii despre vise la care probabil nu te-ai gandit niciodata:

7. Visele sunt pline de semnificatii

Daca visezi ca ai castigat la loterie sau ca ai avut un accident, ar trebui sa te pregatesti deoarece vor deveni realitate. Ai raspuns afirmativ? Nu esti singura, conform unui studiu publicat in februarie 2009 in revista americana Journal of Personality and Social Psychology. Iata concluzia cercetatorilor in urma a sase experimente: nu numai ca tinem cont de visele noastre, ci le si interpretam dupa cum se potrivesc cu propriile convingeri.

"Desi psihologii ofera o serie de explicatii despre vise, studiul nostru arata ca oamenii sunt siguri ca viselor lor au o anumita semnificatie pentru ei insisi si mediul in care traiesc", declara cercetatorul Carey Morewedge, asistent profesor la Universitatea Carnegie Mellon, Pittsburgh, SUA.

6. Visele violente pot fi avertismente

Ca si cum cosmarurile nu ar fi fost suficiente, o tulburare de somn rara ii determina pe oameni sa se dezlantuie in visele lor, cateodata cu zbateri violente, lovituri si tipete. Aceste vise violente pot fi semne timpurii ale unor afectiuni ale creierului, cum ar fi boala Parkinson si dementa, conform unui studiu publicat online pe 28 iulie, 2010, in Journal Neurology.

Rezultatele cercetarii sugereaza ca stadiile incipiente de aparitie a acestor tulburari neurodegenerative pot sa apara cu zeci de ani (15 sau cu pana la 50 de ani) inainte ca persoana sau doctorul sa stie de existenta lor.

5. "Pasarile de noapte" au mai multe cosmaruri

Esti "pasare de noapte"? Adica faci parte din acea categorie de oameni care sunt activi mai mult in timpul noptii? Ei bine, 20% dintre oameni sunt "pasari de noapte", in timp ce 10% sunt catalogati drept matinali. Cercetarile din ultimii ani au aratat ca 80% dintre adulti au cel putin un cosmar pe an si 5% experimenteaza minimum un vis violent pe luna.

Daca stai pana la ore tarzii in noapte, ai si anumite avantaje (atata timp cat iti permiti sa apesi pe butonul de amanare de la ceasul desteptator in dimineata urmatoare), insa visele linistite nu se afla pe aceasta lista. Un studiu publicat in 2011 in revista Sleep and Biological Rhythms a descoperit ca pasarile de noapte sunt mai predispuse la cosmaruri comparativ cu persoanele matinale.

La studiu au participat 264 de studenti americani, care au fost pusi sa noteze pe o scala de la 0 (adica "niciodata") la 4 ("mereu") cat de des au avut cosmaruri. Persoanele din categoria "pasari de noapte" au obtinut, in medie, scorul de 2.10, comparativ cu matinalii care au insumat nota 1.23.

Cercetatorii au afirmat ca diferenta este una semnificativa, insa nu stiu exact care este legatura dintre obiceiurile de somn si cosmaruri. Printre posibilele cauze s-ar afla cantitatea de cortizon din sange (hormonul stresului), care creste dimineata, chiar inainte de a ne trezi, acel moment cand majoritatea persoanelor se afla in stadiul REM de somn (cu miscari oculare rapide sub pleoapele inchise) ori cel de visare.

4. Visele ne ajuta sa rezolvam puzzle-uri

Oamenii de stiinta au oferit de-al lungul timpului numeroase explicatii despre vise, de la ideea psihiatrului austriac Sigmund Freud ca prin intermediul viselor dorintele noastre se materializeaza la nivelul inconstientului, sau teoria lui Carl Gustav Jung (medic, psiholog si psihiatru elvetian, fondatorul psihologiei analitice) din lucrarea sa, Psihologie si alchimie, ca in vise ne refulam defectele prezente in sinele nostru, si pana la faptul ca aceste calatorii nostalgice sunt doar un efect al fazei de somn REM.

Psihologul Deirdre Barrett de la Universitatea Harvard si autoarea cartii The Committee of Sleep si-a prezentat propria teorie la intalnirea din 2010, Boston, a organizatiei americane Association for Psychological Science (APS). Ea este de parere ca visele au legatura cu gandirea critica, adica procesul mental de analiza sau evaluare a informatiei prezente.

Conform lui Barrett, orele pe care le dedicam odihnei ne ajuta sa rezolvam puzzle-urile care ne-au afectat in timpul zilei. Totul tine de secventele vizuale si deseori ilogice care apar in timpul visului si care ne ajuta sa privim si din alt punct de vedere asupra unei probleme.

Chiar si Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, era de parere ca somnul e cea mai buna meditatie. Prin urmare, somnul te ajuta sa gasesti solutii la dilemele cu care te confrunti, chiar mai inspirate decat cele pe care le aveia in minte atunci cand erai treaza.

3. Barbatii au vise cu sex, femeile au cosmaruri

Nu este deloc suprizator faptul ca barbatii sunt mai predispusi sa aiba vise care implica sexul comparativ cu femeile, care au mai multe cosmaruri, conform unui studiu din 2009 al psihologului Jennie Parker de la University of the West of England, realizat pe un esantion de 93 de barbati si 100 de femei, cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani. Dupa Parker, cosmarurile femeilor pot fi impartite in trei categorii: vise infricosatoare (sunt urmarite sau viata le este amenintata), vise ce implica pierderea unei persoane iubite si vise confuze.

Concluzia? Femeile sunt mai marcate de cosmaruri si le traiesc mai intens din punct de vedere emotional decat barbatii. Insa asta nu inseamna ca femeile nu au parte si de putina distractie atunci cand intra pe taramul viselor.

Un studiu prezentat in 2007 la intalnirea Associated Professional Sleep Societies (APSS) a aratat ca 8% din aproximativ 3.500 de vise notate contin anumite forme de activitate sexuala. Femeile viseaza mai mult la saruturi si fantezii sexuale, iar barbatii la contactul sexual propriu-zis, urmat de propunerile sexuale si masturbare.

2. Visele pot fi controlate

Daca esti interesata de fenomenul de visare constienta, ar fi bine sa te apuci de jocuri video. Ambele reprezinta realitati alternative, conform lui Jayne Gackenbach, psiholog la Grant MacEwan University in Canada. Bineinteles ca nu sunt identice, nu au aceleasi caracteristici. In timp ce jocurile video sunt controlate de calculatoare si console video, visele apar din mintea umana.

Gamerii au dobandit anumite calitati care ii ajuta sa-si controleze mediul de joaca, care se poate transcede usor si in procesul de visare: ei pot sa influenteze visul si sa il indrepte in directia dorita. Aceste abilitati pot fi folosite de veteranii de razboi care sufera de stres posttraumatic, concluzioneaza Gackenbach. Tu iti poti schimba scenariul visului?

1. Visele ne pot face mai fericiti

Oamenii de stiinta de la Universitatea Berkeley au scris in numarul din noiembrie 2011 al revistei Current Biology ca, in timpul stadiului de visare (faza REM de somn), creierul participantilor la studiu a inregistrat un nivel scazut de substante responsabile de stres, cum ar fi noradrenalina (norepinefrina).

Atunci cand visam, reprocesam informatiile emotionale din timpul zilei insa intr-un mediu sigur, unde stresul nu ne afecteaza, si apoi ne trezim binedispusi, fara ca aceste fapte sa ne mai afecteze atat de mult.

Acestea au fost unele dintre acele explicatii despre vise care sunt mai putin cunoscute publicului larg, insa exista cu siguranta multe altele. Cunosti o noua teorie? Impartaseste-o cu noi printr-un comentariu la acest articol.

Articolul urmator
Maica Antonia vorbește despre pașii pe care orice credincios trebuie să-i urmeze pentru purificarea sufletului. „Lui Dumnezeu trebuie să îi vorbim cât mai simplu, ca un copil"
Maica Antonia vorbește despre pașii pe care orice credincios trebuie să-i urmeze pentru purificarea sufletului. „Lui Dumnezeu trebuie să îi vorbim cât mai simplu, ca un copil"
Care este cel mai mare secret al tău?
Incepe quiz
Care este cel mai mare secret al tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.