Cat dureaza un vis in timp real

Cat dureaza un vis in timp real

Ioana Dinu

Visele sunt succesiuni de imagini, idei, emotii si senzatii, care au loc in mod involuntar, in anumite etape ale somnului. Continutul si scopul viselor nu au fost pe deplin intelese si interpretate nici macar de specialisti. Se crede, totusi, ca printre cele mai frecvente subiecte visate se afla acelea legate de interesele filosofice si religioase ale ficaruia.

In principiu, visele apar in perioada REM (Rapid Eye Movement), adica acea faza a somnului careia ii sunt tipice miscarile oculare rapide, cu pleoapele inchise. In aceasta etapa a somnului, visele sunt mai puternice si mai memorabile. Daca ai citit despre ce se intampla cand visezi,  iata cat dureaza un vis in timp real!

cat dureaza un vis

Cat dureaza un vis in timp real?

Durata in timp real a unui vis poate sa varieze: de la cateva secunde, pana la aproximativ 20-30 de minute. Majoritatea oamenilor au intre trei si cinci vise pe noapte, dar exista si persoane care pot avea pana la sapte vise intr-o singura noapte. Este crezut ca visele tind sa dureze mai mult timp, cu cat noaptea inainteaza.

In zilele noastre, se crede ca visele sunt o conexiune cu inconstientul. Ele variaza de la vise legate de subiecte comune, pana la vise de-a dreptul bizare si suprarealiste.

Totodata, natura viselor este una foarte variata. Visele pot fi sexuale, de melancolie, de spaima, de entuziasm sau aventura etc. De asemenea, uneori, visele pot sa fie exact ideea creativa de care o persoana are nevoie sau o sursa de inspiratie.

durata viselor

Unele vise sunt resimtite ca intinzandu-se pe o lunga perioada de timp. Acest lucru se datoreaza faptului ca timpul este unul dintre cele mai perturbate elemente in timpul somnului. Un vis intreg, cu diverse incidente si scene captivante nu dureaza, in realitate, mai mult de o ora.

Ce este un vis

Poate te-ai intrebat de asemenea ce este un vis? Cum se formeaza el si ce il activeaza? Definitia unui vis poate fi destul de complicata, insa, daca am vrea sa explicam simplu ce este acesta am putea spune ca visul este o proiecte de imagini, sunete, senzatii si emotii pe care creierul le formeaza din informatiile stocate deja in subconstient. 

Psihologii mentioneaza ca visele sunt un rezultat al experientelor si trairilor noastre decat previziuni, asa cum sustini cei care cred in paranormal.

Cat la suta din ce visam uitam

O buna parte din ceea ce visam, aproape 70-80% uitam, asta deoarece visele pot avea loc pe la jumatatea somnului nostru sau aproape de dimineata, adica atunci cand dormim mai profund. În general visele pe care ni le aducem aminte sunt cele care apar spre dimineaţă.

Daca visezi mai mult intr-un anumit interval de timp nu inseamna ca trebuie sa te ingrijoresti, ci doar sa ai poate mai multa grija la nivelul de stres.

Cate vise are un om pe noapte

Dupa cum stim, exista patru faze importante ale somnului, a patra, denumita si REM, fiind cea mai profunda.

Aceasta faza ocupa 20-25% din somn si este celebra faza in care visam si muschii nostri sunt aproape paralizati. Mai exact, in aceasta faza avem vise pe care le tinem minte (apar vise si în celelalte faze ale somnului).

Durata viselor

Durata viselor poate fi influentata de mai multi factori, insa un aspect interesant este ca actiunea dintr-un vis (timpul din vis) nu are o corelare exacta cu timpul fizic. Altfel spus, poti visa circa 5-10 minute, iar in vis actiunea sa se desfasoare pe parcursul unei ore.

Inca nu a fost descoperita durata exacta a unui vis, dar se stie, totusi, ca acesta nu poate sa depaseasca o ora. Astfel, se estimeaza ca un vis tine intre 5 si 45 de minute. Aceasta apreciere nu include totalul timpului unui vis progresiv, adica unul din acele vise din care te trezesti si pe care le reiei imediat ce adormi la loc.

Se pare ca visele nu dureaza pe cat de mult se asteapta lumea sa dureze, cu toate ca sunt, uneori, epuizante si pare ca tin o vesnicie. Uite si alte 7 curiozitati despre vise !

Acum ca stii si cat dureaza un vis in timp real, sa ai un somn odihnitor!

Articolul urmator
Cât de vechi este obiceiul aprinderii lumânărilor și ce semnifică de fapt
Cât de vechi este obiceiul aprinderii lumânărilor și ce semnifică de fapt
Cat mai dureaza pana iti gasesti jumatatea?
Incepe quiz
Cat mai dureaza pana iti gasesti jumatatea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (24)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.