Acatistul Sfântului Elefterie: când și cum trebuie să îl rostești

Acatistul Sfântului Elefterie: când și cum trebuie să îl rostești

Redactor Raluca Margean

Sfântul Elefterie a fost episcop al Iliricului, o provincie romană care a existat între 167 î.d.Hr. și 10 d.Hr. Viața mucenicului a fost închinată preaslăvirii lui Dumnezeu, de mic copil fiind îndrumat să aleagă calea duhovnicească. În timpul vieții sale, Sfântul Elefterie a săvârșit multe fapte bune și a îndreptat, prin învățătura lui și cuvintele sale înțelepte, pe mulți păcătoși către dreapta-credință. Acatistul Sfântului Elefterie este o rugăciune puternică care trebuie spusă pentru spălarea păcatelor și mântuirea sufletelor. Află ce minuni a săvârșit Elefterie și ce rugăciuni să spui întru cinstirea Sfântului Mucenic!

Cine a fost Sfântul Mucenic Elefterie?

Biserica ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Elefterie în ziua de 15 decembrie, în calendarul creștin fiind sărbătoare cu cruce neagră. În aceeași zi este cinstită Sfânta Mucenică Antia, mama lui Elefterie, dar și Mucenica Suzana și Sfântul Cuvios Pavel din Latro. De această sărbătoare, dar nu numai, se rânduiește a se citi Acatistul Sfântului Elefterie pentru pomenirea și cinstirea sa.   

Pictură în biserica Sf. Elefterie

Sursa foto: Commons.wkipedia.org

Conform Bisericii Ortodoxe, mucenicii sunt oameni care au propovăduit credința în Hristos și au demonstrat că iubirea lor pentru Mântuitor este mai mare decât frica de moarte. Datorită acestui lucru, mucenicul primește o putere neobișnuit de mare de la Hristos astfel încât să poată birui instinctul conservării și teama de moarte.  

Conform site-ului Orthodoxwiki.org, Elefterie s-a născut la Roma în ultima decadă a secolului I, într-o familie de nobili creștini. Rămas orfan de mic de tată, Elefterie a fost crescut o perioadă de mama sa, Antia. Pe când era doar un copil, el a fost încredințat Episcopului Anichit pentru a fi educat în spiritul creștin. La vârsta de 15 ani, băiatul a fost hirotonit diacon, apoi preot la 18 ani și episcop al Iliricului la 20 de ani. Datorită faptelor sale bune și cu ajutorul calităților sale de vorbitor, Sfântul Elefterie a atras mulți oameni la credința în Hristos.

Auzind împăratul Adrian vestea propovăduirii lui Elefterie a ordonat arestarea acestuia de către comandantul său, Felix. Când a sosit în orașul unde își avea scaunul episcopal Sfantul Elefterie, Felix l-a văzut pe acesta slujind în Biserică și a fost profund impresionat de cuvintele și harul epicopului. Ca urmare, în loc să-l aresteze, Felix a trecut și el la creștinism. Deși comandantul nu mai dorea să-l ducă în fața împăratului, Elefterie a insistat să meargă pentru a mărturisi în fața tuturor credința sa în Hristos.  

Ajungând la împărat, Adrian l-a supus pe Sfântul Elefterie la mai multe torturi: l-a înfometat, l-a pus pe un pat de fier încins, l-a aruncat în smoală clocotită, l-a ars într-un cuptor și l-a legat de cai ca să fie târât până la moarte. Toate aceste chinuri au fost îndurate de Sfântul Elefterie, însă nu au fost îndeajuns pentru a-l omorî. Văzând puterea extraordinară a Sfântului Elefterie, împăratul Adrian a ordonat decapitarea sa. Mama lui Elefterie, Antia, a fost ucisă cu sabia atunci când îl îmbrățișa pe fiul său mort.

Pentru ce se citește Acatistul Sfântului Elefterie?

Sfântul Elefterie este considerat protectorul femeilor, iar rugăciunile închinate mucenicului ajută la protejarea împotriva bolilor și a tuturor forțelor răului. Conform tradițiilor românești, Sfântul Elefterie poartă noroc fetelor mari și ajută la nașterea copiilor, ferește de cutremure, sărăcie, lovituri și tăieturi.

Carte de rugaciuni

Acatistul Sfântului Elefterie se citește pentru a-l pomeni și cinsti pe acest mucenic care și-a închinat viața slujirii lui Dumnezeu. Din popor se știe că rugăciunea aceasta ajută la eliberarea de nevoi și aduce pace și liniște în căminele bântuite de duhuri rele, De asemenea, această rugăciune sfântă ajută la mângâierea celor întristați, la izbăvirea celor robiți și luminarea sufletelor păcătoșilor.  

În plus, Acatistul Sfântului Elefterie se citește pentru a ajuta credincioșii să fie eliberați de demoni, să fie feriți de blesteme, să primească putere și să fie feriți de toate nelegiuirile. Sfântul Mucenic este apărătorul săracilor, sprijinul văduvelor și ocrotitorul sufletelor bântuite de duhuri rele. El îi ajută pe cei care muncesc cinstit să aibă spor, îi mustră pe bogătașii nemiloși și oferă tămăduire rănilor sufletești și trupești.  

Ce alte rugăciuni se mai spun către Sfântul Elefterie?

Pe lângă Acatistul Sfântului Elefterie, există și alte rugăciuni care pot fi spuse către dânsul. Iată mai jos o rugăciune scurtă despre care se spune că te ferește de boli, gânduri rele și nevoi:

“Ca pe o podoabă a preoților și îndemnător al purtătorilor de chinuri, toți pe tine te cinstim și te rugăm:

Sfinte Mucenice Elefterie, pe cei ce prăznuiesc cu dragoste pomenirea ta, din multe feluri de nevoi îi eliberează, rugându-te lui Dumnezeu neîncetat pentru noi toți care-ți cântăm:

Bucură-te, Sfinte Mucenice Elefterie, mare făcător de minuni!

Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi.

Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare.

Acum și pururea și-n vecii vecilor,

Amin!”

Paraclisul Sfântului Elefterie

Paraclisul este o slujbă de rugăciune pentru cei vii, folosită pentru a cere mijlocirea unui sfânt. Trăsătura distinctivă a Paraclisului este includerea unui canon către sfântul a cărei mijlocire se cere. Iată mai jos prima cântare din Canonul pentru Sfântul Elefterie:

Cântarea 1, glasul 1.

Irmosul:

”Cântare de biruinţă să cântăm toţi lui Dumnezeu, Cel Ce a făcut uimi­toare minuni cu braţ înalt şi a mântuit pe Israel, că S-a preaslăvit.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Elefteriei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind eu robit de negurile patimilor, eliberează-mă acum cu luminoasele tale rugăciuni, Sfinte Mucenice Elefterie, ca să te laud, cu cântări Dumnezeieşti, ca pe un rob al lui Hristos.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Elefteriei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Strălucit-ai, preasfinţite, cu preacuratele lumini ale nevoinţelor, vopsituţi-ai cu sânge sfinţitul tău veşmânt şi prin Duhul te-ai făcut asemenea luminii.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Elefteriei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Lipindu-te de Dumnezeu cu preacuratul cuget, din tinereţe depărtatu-ţi-ai sufletul de gândul cel trupesc şi te-ai îm­bogăţit din destul cu har de minuni.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Ca un Scaun în chipul focului porţi pe Ziditorul, ca o Cămară Însufleţită şi ca o Cămară plină de desfătare încapi pe Împăratul, făcându-Se precum suntem noi, fără schimbare şi fără amestecare.”

Ce minuni a făcut Sfantul Elefterie?

În toate rugăciunile, inclusiv în Acatistul Sfântului Elefterie, acest mucenic este numit ”făcătorul de minuni”, referindu-se la puterile miraculoase cu ajutorul cărora Elefterie a trecut peste toate chinurile și torturile la care a fost supus de către împăratul Adrian. Acesta, văzându-l că nu se leapădă de Hristos, s-a umplut de mânie și a poruncit să fie adus un pat de aramă, dedesubt să se pună jăratec, iar deasupra să-l întindă gol pe mucenic şi să aprindă cărbuni dedesubt, până când acesta va muri. Dar Elefterie s-a sculat de pe pat viu şi sănătos, nevătămat de foc, vesel şi plin de bucurie.

Văzând că nu a murit, Adrian a poruncit să se aducă un grătar de fier încins în foc, iar deasupra să se toarne untdelemn încins. De îndată ce Sfântul Elefterie a fost întins pe grătar, focul s-a stins, grătarul s-a răcit şi mucenicul s-a ridicat de-acolo teafăr și nevătămat. 

Următoarea tortură pregătită pentru Elefterie a fost aruncarea lui într-o tigaie încinsă cu ceară, smoală şi seu. Din fericire, și de aici a scăpat Sfântul viu, iar împăratul, neștiind ce să mai facă, l-a aruncat într-un cuptor încins. Elefterie a ieșit sănătos, dar a fost închis în temniță câteva zile și lăsat fără mâncare. Hrănindu-se cu hrană îngerească, mucenicul a supraviețuit, dar chinurile sale nu au încetat, așa cum se vorbește și în Acatistul Sfântului Elefterie. Astfel, mucenicul a fost legat de o căruță cu cai și tras după ea, ca să fie sfâșiat.

Îngerul Domnului l-a dezlegat pe Elefterie,l-a răpit şi l-a dus pe un munte, unde a sălășluit mai mult timp împreună cu fiarele sălbatice. După ce împăratul Adrian a aflat unde trăia, acesta și-a trimis ostaşii ca să-l prindă. Elefterie i-a creștinat pe acei oameni și s-a dus cu ei la Roma. Acolo, împăratul a trimis o leoaică sălbatică şi neîmblînzită să-l sfâșie, însă aceasta s-a aplecat la picioarele lui şi i-a lins tălpile. Văzând că nu e chip să-l omoare, Adrian a poruncit decapitarea sa, sfârșind astfel chinurile Sfântului Elefterie.

Așadar, pentru cinstirea mucenicului Elefterie, credincioșii pot închina mai multe rugăciuni, printre care și Acatistul Sfântului Mucenic Elefterie, care este o rugăciune cu puteri miraculoase. Se crede că ea poate feri oamenii de rele, boli și demoni.

Citește și: Acatistul Sfântului Spiridon: rugăciunea făcătoare de minuni

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
Legenda Sfântului Mucenic Gheorghe. Cine a fost el și cum și-a arătat bunătatea de-a lungul vieții
Legenda Sfântului Mucenic Gheorghe. Cine a fost el și cum și-a arătat bunătatea de-a lungul vieții
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.