Ai o mașină de brodat nouă? 5 secrete pentru cele mai bune rezultate

Ai o mașină de brodat nouă? 5 secrete pentru cele mai bune rezultate

Andreea Constantin

O mașină de brodat computerizată ”desenează” cu ață asemeni unui creion colorat și deschide o lume minunată în care aproape orice efect este posibil. Broderiile din ziua de azi sunt extrem de frumoase și complexe, iar rezultatele obținute sunt de o calitate ridicată.

Dacă tocmai ți-ai achiziționat o mașină de brodat nouă, există mulți factori care intră în dobândirea celor mai bune rezultate și a unei broderii de excepție. Folosirea inserției și gherghefului potrivite sunt doi factori importanți, însă există și alte aspecte de care să ții cont.

Știm cu toții că pregătirea este cheia succesului în aproape orice facem în viață, așadar iată care sunt cele mai importante lucruri pe care e bine să le cunoști despre mașina de brodat:

1. Alege acul potrivit

Alegerea celui mai bun ac pentru mașina de brodat poate face o diferență imensă între o broderie frumoasă și una acceptabilă. Într-o anumită măsură, este o chestiune de încercare, pentru a vedea ce se potrivește cel mai bine proiectului tău, dar ține cont că există o gamă largă de ace disponibile, fiecare având un scop anume.

În funcție de ața pe care o folosești la brodat, vei alege și mărimea acului. Mărimea acului pe care îl alegi va varia și în funcție de materialul pe care lucrezi. Manualul mașinii de brodat îți va oferi câteva îndrumări despre acele compatibile.

2. Materialul face diferența

Știm cu toții că țesăturile pe care le alegem influențează foarte mult nu doar aspectul produsului, ci și cât de ușor este procesul de brodare. Cel mai ușor material de brodat este bumbacul. Însă, la fel de bine se poate broda pe mătase, catifea, in, denim sau diferite materiale sintetice.

În broderie, o țesătură densă și ușor mai rigidă va crea un rezultat frumos, în timp ce una cu puține fire și moale va predispune broderia la deformare. În cazurile în care materialul nu are densitatea optimă, se folosește o inserție de broderie care asigură stabilitate.

material alb la masina de brodat

3. Folosește o inserție de broderie

Inserția pentru broderie reprezintă fundamentul procesului de brodat, deoarece creează stabilitatea de care este nevoie pentru a broda materiale dificile, în special tricotaje elastice și materiale subțiri.

Regula generală pe care e indicat să o urmezi când lucrezi cu o mașină de brodat este: cu cât materialul brodat este mai greu sau mai gros, cu atât stabilizatorul de broderie ar trebui să fie mai ușor. Cu cât țesătura pe care o brodezi este mai ușoară sau mai subțire, cu atât întăritura aleasă trebuie să fie mai grea.

De asemenea, când brodezi pe țesături subțiri, cum ar fi organza sau voal, sau pe materiale plușate sau pufoase precum velur, folosește o inserție de broderie solubilă în apă. Materialul stabilizator solubil în apă se va dizolva complet după spălare, oferind proiectului un finisaj mai atractiv.

Folosește întotdeauna o cantitate mai mare de inserție decât dimensiunea gherghefului, deoarece în timpul brodatului aceasta se poate strânge și se poate desprinde.

4. Calitatea aței influențează broderia

Deși este posibil să folosești aproape orice tip de ață pentru broderie, investiția într-o ață de bună calitate va avea ca efect un rezultat cu adevărat deosebit. În plus, ață slab calitativă se rupe des ceea ce afectează nu doar rezultatul, cât și timpul de execuție.

●Ața cu o grosime mare va umple zonele mai repede și va crea mai multă textură, în timp ce firele de ață mai fine sunt minunate pentru zonele care au nevoie de umbrire densă sau amestec de culori.

●Ața lucioasă sau ața strălucitoare este minunată pentru contur și elemente de impact. Dar, dacă aspectul lucios nu este stilul tău, atunci alege un fir de bumbac mat.

●Ața metalică adaugă elemente interesante, dar poate fi dificil de utilizat – asigură-te că exersezi mai întâi cu firul metalic pe o zonă de test. Pentru ața metalică nu se recomandă pași foarte mici și un model de broderie foarte des, deoarece este o ață mai rigidă.

Pentru a obține o broderie delicată, fină sau densă, este de preferat să încerci o ață mai subțire.

desen digital

5. Testează modelul de broderie dorit

Când ai o mașină de brodat nouă, computerizată, testarea modelelor este vitală. Se întâmplă foarte des ca rezultatul dorit să nu iasă așa cum ai gândit, sau să trebuiască să modifici anumiți parametri din modelul deja existent.

Îți poate fi utilă o fișă tehnică în care să notezi toate datele necesare brodării produsului care te va ajuta pe viitor când vei avea de digitizat modele pentru același gen de produse.

Tips! Ține cont că în procesul de broderie computerizată, digitizarea modelelor este o etapă importantă. Astfel, ai posibilitatea să realizezi modele de broderie în formatul electronic al mașinii de brodat, pe baza unui model grafic, prin intermediul unui soft special. Este considerat punctul zero al procesului de brodare, pentru că în lipsa unui model în format digital, mașina de brodat nu funcționează.

Articolul urmator
Ce să nu mai faci în ziua de salariu, ca să eviți ghinionul și sărăcia
Ce să nu mai faci în ziua de salariu, ca să eviți ghinionul și sărăcia
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.