Avertizare ANM de ultimă oră: pericol de avalanșe!

Avertizare ANM de ultimă oră: pericol de avalanșe!

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Oricât ne-ar bucura pe unii încălzirea bruscă și radicală a vremii, acest fenomen aduce cu el și probleme. Astfel, Dispeceratul Salvamont a emis o avertizare îngrijorătoare de ultimă oră, direct legată de creșterea bruscă a temperaturilor pe întreg teritoriul țării. Atenționarea de pericol ridicat de avalanșă în toate masivele montane a fost făcută publică prin contul de Facebook al instituției: "Atenție! Pericol ridicat de avalanșă în toate masivele montane. Stratul de zăpadă căzut în ultimele zile este foarte mare, iar încălzirea bruscă a vremii favorizează producerea acestor fenomene imprevizibile și extrem de periculoase".

Față de iarna trecută, numărul accidentelor a crescut cu aproximativ 14%, potrivit declarațiilor salvamontișilor. De asemenea, numai în ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont, s-au primit 68 apeluri de urgentă, dintre care unul pentru salvare din avalanșă (acțiune în desfășurare) la care participă Salvamont Suceava, Salvamont Mureș și Salvamont Harghita-Toplița.

 

 
Sâmbătă la prânz, stratul de zăpada măsura 242 de centimetri la Bâlea-Lac, 159 de centimetri la Cuntu, 155 de centimetri la Vârful Tarcu, 140 de centimetri la Vârful Omu, 105 centimetri la Vârful Călimani, 93 de centimetri la Parâng, 120 de centimetri la Sinaia, etc. În munții Făgăraș, Bucegi, Tarcu-Godeanu și Parâng meteorologii anunță risc mare-respectiv gradul 4 pe o scară de la 1 la 5-de producere a avalanșelor la altitudini de peste 1.800 de metri, pe fondul încălzirii vremii. Zăpada se va umezi puternic, pe fondul încălzirii vremii, și se va topi, formând straturi instabile. În munții Vlădeasa, Rodnei, Călimani, Bistriței și Ceahlău, riscul de producere a avalanșelor este însemnat la altitudini de peste 1.800 de metri.
O tragedie a avult loc în munții Călimani, unde o avalanșă a surprins mai multe persoane care făceau o drumeție cu snowmobilele". Când au ajuns echipajele de salvare la fața locului, unul dintre turiști deja decedase. Avalanșa s-a produs în zona în care doi salvamontiști au murit în încercarea de a urcă cu steagul României în vârful masivului, pe 1 decembrie 2017. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Femei care trăiesc singure ne-au împărtășit sfaturi utile care le ajută să se simtă în siguranță
Femei care trăiesc singure ne-au împărtășit sfaturi utile care le ajută să se simtă în siguranță
Cine va fi ultima ta dragoste?
Incepe quiz
Cine va fi ultima ta dragoste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.