Brâul Maicii Domnului, de la Kato Xenia: „minunea” făurită de mama lui Iisus

Brâul Maicii Domnului, de la Kato Xenia: „minunea” făurită de mama lui Iisus

Redactor Raluca Margean

Situată în apropiere de Almiro, la 7 kilometri distanță de autostrada Salonic-Atena, Mănăstirea Kato Xenia găzduiește o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria și, de asemenea, o parte din Brâul Maicii Domnului, care este considerată una dintre cele mai valoroase relicve creștine.

Călugărițele din această mănăstire sunt cele care au ridicat așezământul în cinstea Fecioarei Maria. Mănăstirea Kato Xenia este situată pe un deal și încântă prin arhitectura sa, cu acoperișul roșu, pereții de piatră și marginile ferestrelor pictate în alb. Pe un deal paralel cu dealul mănăstirii se pot vedea trei cruci, exact cum se povestește în Biblie.

Legenda mănăstirii Kato Xenia și icoana făcătoare de minuni

brâul maicii domnului-mănăstirea Kato Xenia

Sursa foto: Pinterest

Biserica mănăstirii poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae și a fost întemeiată în secolul al VI-lea, în timpul împăratului bizantin Andronic al II-lea Paleologul. Numele Mănăstirii Kato Xenia provine de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se crede că a ajuns la mănăstire în mod miraculos.

În acele vremuri, cei care se închinau la icoane erau torturați și uciși, iar icoanele erau arse sau aruncate de necredincioși. Legenda spune că această icoană a Maicii Domnului a fost pusă într-un cufăr și aruncată în mare. Peste câțiva ani, în locul în care a fost descoperită această icoană a fost ridicată mănăstirea. Cum localnicii nu știau de unde vine icoana, au numit-o „Străina” sau „Xenia”.

De atunci se păstrează în cadrul mănăstirii, la loc de cinste, această icoană la care vin să se închine credincioși din toată lumea. Pe lângă icoană, se mai află aici și o parte din Brâul Maicii Domnului, cel mai mare fragment din acest sfânt veșmânt aflându-se la Mănăstirea Vatopedi de pe Muntele Athos.

Brâul Maicii Domnului: istoria și puterea sa nemărginită

brâul maicii domnului- cufăr bisericesc cu brâul

Sursa foto: Pinterest

Potrivit tradiției, Brâul Maicii Domnului, țesut de însăși Fecioara Maria din păr de cămilă, i-a fost dăruit sfântului apostol Toma. Se spune că Maria a murit în prezența tuturor apostolilor, cu excepția sfântului Toma. Acesta a întârziat la momentul Adormirii Maicii Domnului, dar a ajuns la timp să vadă cum trupul Mariei este ridicat la cer de îngeri. Toma i-a cerut Mariei să-i ofere ceva în amintirea ei, iar aceasta i-a dăruit sfântul veșmânt.

El a luat brâul, l-a arătat și celorlalți discipoli ai lui Iisus și, ulterior, l-a luat în toate călătoriile sale. După ce a murit în Mylapore, trupul și moaștele sale au fost păstrate în India, la fel și brâul. În secolul al IV-lea, brâul sfânt s-a mutat din India în Ierusalim și apoi în Constantinopol. În secolul al XIV-lea, împăratul bizantin Ioan Cantacuzino dăruiește cinstitul brâu Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos, iar în secolul al XV-lea, o parte din brâu este adusă la Mănăstirea Kato Xenia.

Legenda spune că multe minuni s-au întâmplat ca urmare a atingerii sau la vederea Sfântului Brâu al Maicii Domnului. Credincioșii susțin că Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumărați bolnavi, în special pe cei suferinzi de cancer și pe femeile infertile. Vindecarea acestora s-a produs prin purtarea în jurul brâului a unei „panglici” care a fost atinsă de racla în care se păstrează sfântul veșmânt.

De asemenea, se spune că Brâul Maicii Domnului a dus la eradicarea multor epidemii de-a lungul anilor, precum ciuma sau holera. Miracolele înfăptuite și faptul că provine direct de la Maica Domnului îi conferă acestui obiect o valoare inestimabilă, motiv pentru care Biserica Ortodoxă sărbătorește la 31 august punerea în raclă a Sfântului Brâu al Maicii Domnului.

Surse foto: Pinterest, Pixabay

Articolul urmator
Acatistul Bunei Vestiri te ajută să îi mulțumești Fecioarei Maria că l-a adus pe lume pe Iisus și îți îndeplinește dorințele
Acatistul Bunei Vestiri te ajută să îi mulțumești Fecioarei Maria că l-a adus pe lume pe Iisus și îți îndeplinește dorințele
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii
Incepe quiz
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.