Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Brâul Maicii Domnului, de la Kato Xenia: „minunea” făurită de mama lui Iisus

Vineri, 11.10.2019
de Raluca Margean

Situată în apropiere de Almiro, la 7 kilometri distanță de autostrada Salonic-Atena, Mănăstirea Kato Xenia găzduiește o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria și, de asemenea, o parte din Brâul Maicii Domnului, care este considerată una dintre cele mai valoroase relicve creștine.

Călugărițele din această mănăstire sunt cele care au ridicat așezământul în cinstea Fecioarei Maria. Mănăstirea Kato Xenia este situată pe un deal și încântă prin arhitectura sa, cu acoperișul roșu, pereții de piatră și marginile ferestrelor pictate în alb. Pe un deal paralel cu dealul mănăstirii se pot vedea trei cruci, exact cum se povestește în Biblie.

Legenda mănăstirii Kato Xenia și icoana făcătoare de minuni

brâul maicii domnului-mănăstirea Kato Xenia

Sursa foto: Pinterest

Biserica mănăstirii poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae și a fost întemeiată în secolul al VI-lea, în timpul împăratului bizantin Andronic al II-lea Paleologul. Numele Mănăstirii Kato Xenia provine de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se crede că a ajuns la mănăstire în mod miraculos.

În acele vremuri, cei care se închinau la icoane erau torturați și uciși, iar icoanele erau arse sau aruncate de necredincioși. Legenda spune că această icoană a Maicii Domnului a fost pusă într-un cufăr și aruncată în mare. Peste câțiva ani, în locul în care a fost descoperită această icoană a fost ridicată mănăstirea. Cum localnicii nu știau de unde vine icoana, au numit-o „Străina” sau „Xenia”.

De atunci se păstrează în cadrul mănăstirii, la loc de cinste, această icoană la care vin să se închine credincioși din toată lumea. Pe lângă icoană, se mai află aici și o parte din Brâul Maicii Domnului, cel mai mare fragment din acest sfânt veșmânt aflându-se la Mănăstirea Vatopedi de pe Muntele Athos.

Brâul Maicii Domnului: istoria și puterea sa nemărginită

brâul maicii domnului- cufăr bisericesc cu brâul

Sursa foto: Pinterest

Potrivit tradiției, Brâul Maicii Domnului, țesut de însăși Fecioara Maria din păr de cămilă, i-a fost dăruit sfântului apostol Toma. Se spune că Maria a murit în prezența tuturor apostolilor, cu excepția sfântului Toma. Acesta a întârziat la momentul Adormirii Maicii Domnului, dar a ajuns la timp să vadă cum trupul Mariei este ridicat la cer de îngeri. Toma i-a cerut Mariei să-i ofere ceva în amintirea ei, iar aceasta i-a dăruit sfântul veșmânt.

El a luat brâul, l-a arătat și celorlalți discipoli ai lui Iisus și, ulterior, l-a luat în toate călătoriile sale. După ce a murit în Mylapore, trupul și moaștele sale au fost păstrate în India, la fel și brâul. În secolul al IV-lea, brâul sfânt s-a mutat din India în Ierusalim și apoi în Constantinopol. În secolul al XIV-lea, împăratul bizantin Ioan Cantacuzino dăruiește cinstitul brâu Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos, iar în secolul al XV-lea, o parte din brâu este adusă la Mănăstirea Kato Xenia.

Legenda spune că multe minuni s-au întâmplat ca urmare a atingerii sau la vederea Sfântului Brâu al Maicii Domnului. Credincioșii susțin că Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumărați bolnavi, în special pe cei suferinzi de cancer și pe femeile infertile. Vindecarea acestora s-a produs prin purtarea în jurul brâului a unei „panglici” care a fost atinsă de racla în care se păstrează sfântul veșmânt.

De asemenea, se spune că Brâul Maicii Domnului a dus la eradicarea multor epidemii de-a lungul anilor, precum ciuma sau holera. Miracolele înfăptuite și faptul că provine direct de la Maica Domnului îi conferă acestui obiect o valoare inestimabilă, motiv pentru care Biserica Ortodoxă sărbătorește la 31 august punerea în raclă a Sfântului Brâu al Maicii Domnului.

Surse foto: Pinterest, Pixabay

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  top 5 divahair.ro

  • vizionate
  • votate
  • discutate
  1. Trei zodii de femei frumoase și deștepte (98161 vizite)
  2. Primele semne care îți spun că restaurantul în care ai intrat îți va oferi mâncare proastă (6041 vizite)
  3. Dramă în România! Tamara Buciuceanu-Botez a fost internată de urgență! (5091 vizite)
  4. Ce este al treilea ochi și care sunt semnele care îți arată că l-ai activat (4082 vizite)
  5. Alertă alimentară fără precedent în România: 17 amenzi și 7 restaurante din mall închise în urma unui control sever (4019 vizite)
  1. Alertă alimentară fără precedent în România: 17 amenzi și 7 restaurante din mall închise în urma unui control sever (nota 4.8)
  2. Avertizare ANM de ultimă oră: ploi abundente, frig crâncen și intensificări ale vântului (nota 4.7)
  3. Rugăciunea care te scapă de blesteme și farmece dacă o rostești azi, de Sfântul Ciprian. Toți creștinii trebuie să o știe! (nota 4.5)
  4. Dramă în România! Tamara Buciuceanu-Botez a fost internată de urgență! (nota 4.4)
  5. Ce este al treilea ochi și care sunt semnele care îți arată că l-ai activat (nota 4.3)
  1. Se deschide Baby Boom Show – ediţia de toamnă - 17-20 octombrie, la Romexpo (0 comentarii)
  2. 8 mesaje de la Dumnezeu. Ce vrea El să știi despre viață (0 comentarii)
  3. Dramă în România! Tamara Buciuceanu-Botez a fost internată de urgență! (0 comentarii)
  4. Becurile economice te ajută să economisești bani! Uite care sunt cele mai bune (0 comentarii)
  5. Trei zodii de femei frumoase și deștepte (0 comentarii)

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!