Camino de Santiago: cum te pregătești de pelerinaj?

Camino de Santiago: cum te pregătești de pelerinaj?

Redactor Raluca Margean

Camino de Santiago sau Drumul Sfântului Iacob este unul dintre cele mai populare trasee de pelerinaje creștine. Are ca destinație mormântul Sfântului Iacob din Catedrala din Santiago de Compostella și este o experiență grozavă, dar plină de provocări. Pelerinii merg pe jos sute de km, însă toate durerile și oboseala sunt uitate, iar satisfacția finală este de neprețuit. Dacă te gândești să urmezi și tu acest pelerinaj, ți-am pregătit în acest articol mai multe sfaturi utile despre cum să-ți planifici călătoria.

Ce este Camino de Santiago?

Camino de Santiago își are originile în Evul Mediu, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Primii care au efectuat acest pelerinaj au fost călugării, însă li s-au alăturat numeroși credincioși din toate colțurile Europei. Călătoria poate începe din Spania sau Portugalia, dar și Franța, trecând peste Pirinei.

Destinația finală este Catedrala Santiago de Compostela din Galicia, în nord-vestul Spaniei, acolo unde este înmormântat Sfântul Iacob, apostolul lui Iisus. Legenda spune că rămășițele apostolului au fost îngropate în Catedrală, exact pe locul în care au fost descoperite de un cioban în secolul al IX-lea.

Catedrala Santiago de Compostela din Spania
Sursa foto: Pixabay.com

Datorită popularității pelerinajului Camino de Santiago, numeroasele sale rute au fost listate ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 1993. La finalizarea traseului, pelerinii obțin Compostela (Certificatul Camino de Santiago).

Cât de greu este pelerinajul și de ce să-l faci?

Motivele pentru care tot mai mulți oameni fac această călătorie sunt multiple. Unii o fac din rațiuni religioase, însă în zilele noastre Camino de Santiago reprezintă mai mult decât un pelerinaj creștin. Este o experiență unică, un moment de resetare a vieții, o oportunitate extraordinară de a te deconecta, de a experimenta altceva și de a te reîncărca emoțional.

Traseele Camino atrag anual sute de mii de oameni din întreaga lume și foarte multe persoane care au încheiat odată un traseu se întorc anul următor, pe o altă rută.

Totuși, această experiență poate însemna o provocare destul de mare pentru anumite persoane, de aceea înainte de a porni la drum, trebui să ții cont de următoarele aspecte:

1. Camino de Santiago este greu pentru că mergi pe jos zilnic, iar corpul tău nu are timp să se recupereze suficient de pe o zi pe alta. De exemplu, îți va fi greu să-ți pui rucsacul în spate atunci când te doare fiecare parte a corpului. De asemenea, uneori chiar și dealurile mici îți vor părea munți atunci când ai în spate o greutate considerabilă.

2. Călătoria este grea nu doar din punct de vedere fizic, dar este și o provocare mentală.

3. Terenul se schimbă frecvent, uneori este plictisitor și nu este întotdeauna confortabil să dormi în albergue, spațiile de cazare speciale pentru pelerini. În plus, poți avea parte de vreme nefavorabilă și este posibil ca realitatea să nu se ridice la înălțimea așteptărilor tale.

Câte trasee există pe Camino de Santiago?

Există mai multe locuri de unde îți poți începe călătoria și mai  multe rute, unele mai scurte și mai ușoare, altele mai lungi și mai provocatoare. Teoretic, poți pleca de oriunde din Europa, dar în afara rutelor Camino stabilite, va fi mai dificil să găsești o infrastructură pentru pelerini, cu cazare, marcaje de traseu și alte lucuri esențiale.

Indicator cu Santiago de Compostela
Sursa foto: Pixabay.com

Așadar, cele mai cunoscute rute oficiale Camino de Santiago sunt:

  • Camino Frances
  • Camino Portugues
  • Camino del Norte
  • Camino Primitivo
  • Via de la Plata
  • Camino Ingles

Pe lângă acestea, mai sunt și alte rute care încep din orașele Spaniei, de exemplu:  din Valencia – Camino de Levante; din Almería – Camino Mozárabe (se unește cu Via de la Plata după Merida); din Barcelona – Camino Catalán; din Madrid – Camino de Madrid – ultimii doi se unesc cu Camino Frances după aproximativ două săptămâni. Însă aceste trasee sunt foarte puțin populare și de aceea au foarte puțin infrastructură.

Mai există o rută „specială” - Camino Finisterre-Muxía- care,  spre deosebire de celelalte rute, începe din Santiago de Compostela și merge spre Finisterre și Muxía, două orașe de coastă din Galiția. Această rută este de obicei aleasă de către pelerinii care au parcurs deja una dintre celelalte rute Camino. Distanța totală de la Santiago la Finisterre este de 89 km și la Muxía, de 86 km.

Camino Frances

Camino de Frances este cel mai popular traseu, preferat de aproximativ 55% din pelerini. Începe în Saint-Jean-Pied-de-Port, un oraș francez de lângă granița cu Spania și distanța totală este impresionantă: 790 km. Aceasta se parcurge, de obicei, într-o lună. Având în vedere că Saint-Jean-Pied-de-Port este amplasat la poalele Pirineilor, prima zi de Camino poate fi chiar dificilă pentru că trebuie să traversezi munții. Mulți pelerini încep în diferite alte puncte de plecare de-a lungul drumului, cel mai popular fiind Sarria. Traseul trece prin Roncesvalles-Pamplona-Logrono-Burgos-Leon-Ponferrade și O’Cebreiro.

Sarria este cel mai popular loc pentru a începe, deoarece se află la 115 km de Santiago de Compostela, iar pelerinii trebuie să meargă cel puțin 100 km pentru a se califica pentru o Compostela în Santiago.

Deoarece este cel mai folosit traseu, Camino Frances are cea mai bună infrastructură dintre toate rutele. Cu toate acestea, este foarte aglomerat, în special în lunile iulie și august, fiind mai greu să găsești locuri de cazare în această perioadă.

Camino Portugues

Acesta este cel de-al doilea cel mai popular traseu și începe din Lisabona. Totuși, cei mai mulți pelerini preferă să aibă punctul de plecare din Porto, deoarece este o distanță mai mică (268 km față de 616 km cât este de la Lisabona).

Există două rute diferite de la Porto:

1. Traseul de coastă - care merge de-a lungul coastei de la Porto la Vigo și este parcurs doar de 4% dintre pelerini

2. Traseul central - merge spre interior până la Santiago și este parcurs de aproximativ 20% dintre pelerini

Camino del Norte

Camino del Norte oferă posibilitatea de a călători de-a lungul coastei de nord a Spaniei, unde există oportunități de a înota uneori la sfârșitul unei zile de plimbare. Traseul este considerat unul dintre cele mai dificile datorită terenului accidentat, urcușurilor și coborâșurilor continue de-a lungul coastei. În plus, există drumuri întortocheate, cu vizibilitate redusă, însă unii pelerinii spun că nivelul de satisfacție crește odată cu nivelul de dificultate.

Camino del Norte începe prin trecerea Podului Santiago în Irun, un mic oraș spaniol la granița cu Franța. Distanța totală a traseului este de aproximativ 825 km.

Camino Primitivo

Drum printre dealuri
Sursa foto: Pixabay.com

Traseul Camino Primitivo a fost primul traseu de pelerinaj Camino de Santiago, fiind considerat traseul original, creat de însuși regele spaniol Alfonso al II-lea al Asturia în secolul al IX-lea. Camino Primitivo începe în Oviedo, care era pe atunci capitala regatului spaniol. Odată ce capitala Spaniei a fost transferată la Leon, Camino Frances a devenit ruta preferată.

Via de la Plata

Via de la Plata merge de la sud la nord. Traseul începe din Sevilla, deși este posibil să începi traseul și din Granada. Este cel mai lung traseu, are aproximativ 1.000 km și durează de obicei 6-7 săptămâni de mers pe jos. Această rută devine din ce în ce mai populară pe măsură ce infrastructura se îmbunătățește și pe măsură ce Camino Frances devine din ce în ce mai aglomerat. Totuși, în prezent, există puțin pensiuni pentru pelerini pe această rută.

Via de la Plata urmează un vechi drum roman de la Sevilla la Astorga, unde traseul se unește cu Camino Frances. Există o opțiune după Montamarta de a merge spre vest prin Galiția spre Santiago de Compostela.

Camino Ingles

Camino Ingles are două puncte de plecare posibile: A Coruna și Ferrol, ambele orașe fiind porturi din nordul Spaniei. De obicei, acest traseu este preferat de pelerinii din Irlanda și Regatul Unit.

Din Ferrol până în Santiago, sunt aproximativ 110 km, iar din A Coruna, doar 75 km, insuficient pentru a revendica o Compostela în Santiago. Ambele rute se întâlnesc în apropierea unui sat numit Hospital de Bruma și sunt puține pensiuni pentru pelerini (albergue) pe acest traseu scurt.

Cum te pregătești pentru pelerinaj?

Cei mai mulți pelerini nu au o pregătire anterioară înainte de a merge pe Camino de Santiago, însă dacă vrei să te antrenezi, trebuie să iei în considerare atât aspecte fizice, cât și mentale.

Turistă cu un rucsac în spate
Sursa foto: Pixabay.com

Când vine vorba de pregătirea fizică, te poți pregăti mergând pe distanțe mai lungi în fiecare zi, pe diferite terenuri, purtând un rucsac ceva mai mare. De obicei, se recomandă să începi antrenamentele fizice cu cel puțin 8-12 săptămâni înainte de călătorie, timp de 2 ore de mers pe jos, ideal cu rucsacul în spate.

În ceea ce privește pregătirea mentală, aceasta se rezumă în mare parte la 2 lucruri esențiale: să știi la ce să te aștepți și să știi de ce vrei să faci această călătorie.

De ce vrei să mergi pe Camino? De ce contează această experiență pentru tine?

Dacă știi foarte bine motivul pentru care vrei să duci la bun sfârșit această călătorie, vei putea să treci mai ușor prin momentele grele inevitabile de pe Camino și vei reuși să trăiești mai pe deplin momentul.

Informații utile despre pelerinajul la Camino de Santiago

Pe lângă pregătirea fizică și mentală de care ai nevoie înainte de a merge pe Camino de Santiago, iată și alte sfaturi utile de care să ții cont:

1. Pregătește-ți echipamentul

Rucsacul este foarte important, la fel și încălțămintea. Trebuie să vezi cum se potrivește rucsacul tău, unde se freacă și cât de greu este. De asemenea, nu trebuie să ai încălțări noi atunci când pleci la drum, pentru că s-ar putea să te trezești cu multe bășici la picioare chiar din prima zi.

Chiar și o plimbare de antrenament în aceiași pantofi și șosete pe care intenționezi să le porți pe Camino îți poate oferi informațiile de care ai nevoie pentru a evita o bășică din prima zi.

În afară de încălțăminte și rucsac, în principiu, vei avea nevoie de:

  • 2 bluze de drumeție (ideal una dintre ele să fie din lână merinos)
  • o pelerină de ploaie
  • o geacă de ploaie/vânt/frig 
  • 2 perechi de pantaloni de drumeție
  • o șapcă sau căciulă
  • sac de dormit
  • ochelari de soare
  • un prosop
  • 2-3 perechi de lenjerie intimă
  • 2-3 perechi de șosete tot din merinos
  • sandale de drumeție (vara)
  • șlapi pentru la duș
  • o pereche de pantaloni scurți
  • un tricou cu mânecă scurtă
  • produse de igienă personală (doar strictul necesar) 

2. Ai grijă la buget

Chiar dacă aceasta este o călătorie foarte accesibilă, este totuși posibil să cheltui mai mult decât este necesar. Înainte de a pleca la drum, informează-te despre cât costă să mergi pe Camino, ca să știi la ce cheltuieli să te aștepți.

3. Fă exerciții de streching în fiecare zi

Streching-ul înainte și după mers este crucial pentru evitarea durerilor musculare.  Îți poți crea o rutină de întinderi atunci când începi antrenamentul fizic pentru Camino, ca mai apoi pe parcursul traseului propriu-zis să-ți intre în reflex să faci streching în fiecare zi.

4. Bea suficientă apă

Aportul de alimente și apă este foarte important pe tot parcursul călătoriei, de aceea trebuie să te asiguri că ești pregătită. Încearcă să bei cel puțin 2 litri de apă pe zi, iar în ceea ce privește alimentația, vei avea nevoie de mulți carbohidrați sănătoși care să-ți ofere multă energie.

5. Vorbește cu medicul tău înainte de călătorie

Dacă ai probleme medicale sau îți faci griji cu privire la sănătatea ta, ar trebui să discuți cu un medic înainte de a merge pe Camino de Santiago. În funcție de starea ta fizică, specialistul îți poate oferi sfaturi personalizate despre cum ar trebui să te pregătești mai bine.

Așadar, mersul pe jos pe Camino de Santiago este greu din mai multe motive. Cu toate acestea, faptul că este atât de greu îl face să fie o experiență de neuitat. Camino este o adevărată provocare, dar nu trebuie să te sperie, deoarece dacă știi să te pregătești în mod corespunzător, vei avea parte de călătoria vieții tale.

Citește și: Top 10 orase din Spania pe care sa le vizitezi

Surse foto: Pixabay.com, Unsplash.com

Surse articol: Backpackingbrunette.comStingynomads.com, Caminoways.com

Articolul urmator
Mihaela Bilic a dezvăluit ce legumă ne ajută să slăbim rapid și ușor în sezonul rece și nu numai! O găsești în orice magazin sau supermarket
Mihaela Bilic a dezvăluit ce legumă ne ajută să slăbim rapid și ușor în sezonul rece și nu numai! O găsești în orice magazin sau supermarket
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.