Când nu au voie femeile să intre în biserică: părintele Constantin Necula ne lămurește

Când nu au voie femeile să intre în biserică: părintele Constantin Necula ne lămurește

Ramona Jurubita

Obiceiurile populare și vorbele din popor contrazic, uneori, învățăturile religioase și induc oamenii în eroare, făcându-i să creadă că biserica interzice anumite lucruri. Probabil și tu ai auzit de nenumărate ori că femeile nu au voie să intre în biserică dacă sunt în perioada „delicată” a lunii, dacă sunt machiate sau dacă nu au capul acoperit. Ei bine, trebuie neapărat să știi că acestea sunt mituri din popor și că reprezintă exagerări care nu ar trebui luate în calcul.

Oamenii bisericii sunt singurii în măsură să ofere explicațiile necesare și să facă lumină cu privire la acest subiect, așa că Denise Rifai, moderatoarea de la Kanal D, s-a gândit să îl întrebe pe părintele Constantin Necula care este adevărul. În ochii tinerilor și ai tuturor credincioșilor, el este un om de încredere, sincer și direct, care oferă învățături religioase, adaptate vremurilor pe care le trăim. A devenit cunoscut de publicul larg în urma aparițiilor la conferințe și la dezbateri televizate.

Părintele Constantin Necula, invitat la emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”

Sursa foto: Youtube

Ce răspuns a oferit părintele Constantin Necula în momentul în care a primit întrebarea „Când nu au voie femeile să intre în biserică?”

„Habar nu am. Nu m-am gândit niciodată. Cred că nu au voie să intre în biserică atunci când sunt supărate pe sine și pe cei din jurul lor, atât de mult, încât mai mult bodogăne decât se roagă. Când sunt neatente la marea dragoste pe care Dumnezeu o are pentru ele.”, a spus părintele Necula în emisiunea prezentată de Denise Rifai.

De asemenea, a vorbit și despre stilul vestimentar pe care îl adoptă oamenii în biserică și a caracterizat într-un mod neașteptat româncele care au fost cu el în pelerinaje.

„Cred că e incorect să dăm afară femeile din biserică pentru orice, dar unul dintre motive trebuie să fie acesta: să ajungi totuși îmbrăcată, e fundamental să vii îmbrăcată, e fundamental să ne păstrăm decența. Decența este modul de a fi în biserică. Cred cu tărie că femeia româncă este o femeie decentă, așa cum știu eu femeile pe care le-am cunoscut în pelerinajele în care am fost. Nu e nevoie de frunte plecată, ci de privire smerită și cucernică, adică și-l dorește mai mult pe Dumnezeu decât să fie aplaudată de jur împrejur. Femeia româncă are calitatea asta și o are din plin.”, a continuat el.

Părintele Necula a făcut și o glumă cu privire la acest subiect, dezvăluind ce le spune viitoarelor mirese care se tem că nu pot păși în lăcașul de cult dacă sunt la menstruație în ziua nunții.

„De exemplu, în anumite situații, mă întrebau doamnele care urmau să se căsătorească dacă în perioada aceasta lunară pot fi mirese și am zis: nu, trebuie anulată nunta, clar! Trebuie să înțelegem cum Dumnezeu s-a înomenit ca să îndumnezeiască omul, adică a făcut tot ce a fost posibil pentru noi și merită respectat pentru asta.”, a mai povestit acesta.

Interviul cu preotul a luat o întorsătură mai delicată în momentul în care Denise Rifai a adus în discuție avortul. După spusele înaltului bisericii, există iertare pentru femeile care fac întrerupere de sarcină. Iată ce a mai spus despre cele care recurg la acest gest:

„Am constatat că pe moment se găsesc motive, dar în timp apare așa un gust amar și o părere de rău. Încerc și eu să le înțeleg și de fiecare dată le ajut. Mi-e drag de ele pentru că le văd născătoare chiar dacă n-au născut. Cred foarte mult în funcția aceasta a femeii, de aia și cred că Dumnezeu primește pocăința lor (...) Nimic nu e mai greu decât să îi spui unei mame că i-a murit copilul sau că sarcina i s-a întrerupt nefiresc printr-o greșeală medicală sau, pur și simplu, pentru că știu eu ce toxină i-a atacat copilul. E cumplit, e cumplit! Nu cred că e altfel nici când ea își dorește, săraca, în anumite situații, să scape de copil. Dar îi trebuie o maturitate să înfrunte momentul acela și de aceea mă rog pentru maturizarea ei și o susțin în foarte multe lucruri. Am avut șansa de a lucra cu medici ginecologi care m-au ajutat enorm să le ajut și m-am bucurat pentru asta, fără a face spectacol din asta. Cred că este o discreție a dreptului femeii de a rămâne discretă.”

Părintele Constantin Necula este și profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu și autor al unor volume de predici, studii, articole și cărți pentru copii și tineret, printre care se numără: „Pe cine incomodează ora de Religie. Între datul Legii și darul lui Dumnezeu” (2015), „Bucuria însingurării” (2017), „Vindecările lui Hristos și vindecarea noastră” (2017).

De asemenea, a obținut numeroase premii și distincții cum ar fi: „Premiul de Excelență pentru „Spiritualitate” acordat la Gala Internațională a Premiilor de excelență DEMOS T.N. – 2015, „Crucea Nordului a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord”, Copenhaga, Danemarca, 26 noiembrie 2016, „Placheta de onoare pentru sprijinul acordat în activitățile de prevenire a delicvenței juvenile și creștere a gradului de siguranță rutieră”, acordat de IPJ Sibiu în aprilie 2017.

Citește și: Cine sunt oamenii care ţin postul degeaba, conform părintelui Cleopa: „Și diavolii postesc, dar tot diavoli rămân”

Surse articol: YoutubeSubstantialFanatik

Surse foto: Youtube

Articolul urmator
De ce femeile nu au voie să intre în Altarul bisericilor ortodoxe
De ce femeile nu au voie să intre în Altarul bisericilor ortodoxe
Ce cred femeile despre stilul tau vestimentar?
Incepe quiz
Ce cred femeile despre stilul tau vestimentar?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.