Când pică Paștele catolic și cel ortodox în România

În vreme ce absolut toate celelalte sărbători creștine au o dată calendaristică fixă la care se prăznuiesc, data Paștelui - cea mai importantă sărbătoare a creștinătății - nu este niciodată aceeași, ea variind de la un an la altul. Singura certitudine în ceea ce privește ziua Paștelui este faptul că se sărbătorește întotdeauna într-o zi de duminică. De asemenea, ziua prăznuirii Paștelui catolic se sincroniează extrem de rar cu cea a Paștelui ortodox.
Paștele ortodox poate pica în luna aprilie sau mai, niciodată în martie, în vreme ce Paştele catolic poate pica în luna martie sau aprilie, dar niciodată în luna mai.
Diferența constantă dintre cele două date la care creștinii sărbătoresc Învierea Domnului Iisus Hristos are o explicație. Decalajul dintre Paștele ortodox și cel catolic este motivat de faptul că Biserica Catolică se ghidează după echinocțiul de primăvară stabilit după calendarul gregorian, în vreme ce Biserica Ortodoxă stabilește data aceluiași eveniment raportându-se la calendarul iulian, cel pe stil vechi.
În anul 2017, Paștele catolic și cel ortodox au picat în aceeași zi (și în 2014 așișderea), la data de 16 aprilie. Anul trecut au căzut la diferență de 7 zile, catolicii și greco-catolicii prăznuind cea mai mare sărbătoare a creștinătății la începutul lunii aprilie, pe data de 1, iar creștinii ortodocși au sărbătorit Învierea Domnului o săptămână mai târziu, la data de 8 aprilie.
În 2019, Paștele ortodox a fost fixat pe data pe 28 aprilie, în vreme ce Paștele romano-catolic va fi sărbătorit cu o săptămână mai devreme, pe 21 aprilie.
Având în vedere faptul că Paștele ortodox va pica anul acesta la finalul lunii aprilie, românii își vor putea lega concediul oferit legal de la Stat de minivacanța de 1 Mai (anul acesta, 1 Mai muncitoresc pică într-o zi de miercuri). Sau, în cel mai bun caz, Statul român ne va face o surpriză și ne va da acele zile libere oficial.


