Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Cât costă o înmormântare în 2018

Luni, 18.06.2018

Sincere să fim, nu ne dorim să ai vreodată nevoie de informațiile pe care ți le vom prezenta azi, dar, oricât de neplăcute sunt, știm că te pot ajuta atunci când trăiești unele dintre cele mai grele momente din viața ta. Să fii nevoită să înmormântezi un om pe care îl iubești e o experiență sfâşietoare, traumatizantă, iar faptul că cineva se interesează de ceea ce ai nevoie îți poate alina măcar un pic durerea.

Descoperă în rândurile de mai jos cât costă o înmormântare în 2018! Află informațiile pe care trebuie să le știi dacă cineva pe care îl iubești a plecat pe lumea cealaltă!

Tot ce trebuie să știi despre cât costă o înmormântare în 2018

Din păcate, dincolo de factorul emoțional (cel mai greu, știm), cheltuielile financiare pe care le presupune o înmormântare în 2018 cântăresc greu. În urma estimărilor, acestea pot ajunge să depășească pragul de 10.000 de lei, mai ales dacă persoana decedată nu avea asigurat un loc de veci. Acesta din urmă este, de fapt, cel mai dificil de procurat și cel mai scump. În medie, un loc de veci poate costa circa 1.000 de euro, dar cheltuielile cresc dacă dorești să înmormântezi omul pe care l-ai iubit într-un cimitir scump, eventual alături de restul familiei. În acest caz, poți ajunge să scoți din buzunar și 100.000 de lei.

cruce mormânt

Mai departe, va trebui să adaugi costul sicriului. Acesta poate porni de la 1.000 de lei și poate ajunge până la 5.000 de lei, în cazul în care optezi pentru un model special.

Ține apoi cont de serviciile la care trebuie să apelezi. Preoții percep o taxă de înmormântare cuprinsă între 400 și 500 de lei, deși aceasta scade mult dacă înmormântarea are loc în mediul rural. Pentru gropari, poți scoate din buzunar de la 500 de lei în sus și va trebui să ții cont și de transportul sicriului la cimitir.

După ce l-ai întovărășit pe cel pe care nu îl vei uita niciodată la cimitir, trebuie să te gândești la pomană. În funcție de câte persoane ai invitate și de restaurantul pe care îl alegi, poți achita și aici până la 10.000 de lei.

La aceste cheltuieli se adaugă cele necesare pentru îmbălsămare, lenjerie, haine și pantofi mortuari, lumânări, tămâie, batiste, prosoape, colivă. Din păcate, în ziua de azi se poate dovedi mai scump să încetezi din viață decât să trăiești.

Ajutoare de care ai parte atunci când înmormântezi pe cineva drag

Nu te vom amăgi: în comparație cu cheltuielile pe care trebuie să le faci, ajutorul pe care îl primești de la stat e minuscul. Cu toate că acesta a crescut în 2018, ajungând la 4.162 de lei pentru un asigurat (pensionar sau salariat) și la 2.081 de lei pentru un membru al familiei acestuia, banii se dovedesc adesea insuficienți și pentru un loc de veci.

înger pe mormânt

De partea cealaltă, au apărut și firme de pompe funebre care oferă pachete specializate, ce includ serviciile de care ai nevoie la prețuri mai accesibile. Pentru că achiziționează adesea en-gros, aceste companii îți pot asigura sicriul, crucea, îmbălsămarea și cosmetizarea, actele de deces, transportul funerar, precum și batiste, doliu, prosoape, colaci, pomana, la prețuri de pornesc de la 1.000 de lei pentru București, pentru cel mai ieftin pachet. Bineînțeles, ele nu includ locul de veci și nici taxele de achitat pentru preot, gropar, restaurant (decât dacă poți realiza o înțelegere separată).

Efectuând un mic total, răspunsul la întrebarea cât costă o înmormântare în 2018 pleacă de la 10.000 de lei (minimum) și poate ajunge până la peste 100.000 de lei. Bineînțeles, totul depinde de situația ta personală, de mediul în care locuiești (înmormântările în mediul rural sunt mai ieftine decât cele din mediul urban), de calitatea serviciilor și de ceea ce dorești să oferi persoanei plecate dintre cei vii. Noi îți dorim să treci cât mai repede peste aceste momente și, pe cât posibil, să nu fii nevoită să citești acest articol!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!