Cateva mici trucuri de optimizare fiscala

Vineri, 03.06.2016
de Andreea Marinescu

Antreprenorii cu afaceri mici şi mijlocii trebuie să-şi caute contabili cu viziune largă de business, care au capacitatea să anticipeze problemele specifice înainte ca ele să apară în firmă.

femeie contabil

Evidența contabilă reprezintă procesul de înregistrare a tranzacțiilor zilnice într-un mod coerent și este o componentă cheie pentru construirea unei afaceri puternice. Alegerea unui contabil bun reprezintă una dintre cele mai importante decizii pe care un antreprenor o poate lua în legătură cu afacerea sa, deoarece acesta poate ajuta afacerea să crească. Să alegi un contabil căruia îi lipseşte o viziune larga de business şi care să nu deţină capacitatea de a anticipa problemele specifice înainte ca ele să apară, presupune ca patronul firmei să nu cunoască informaţii pe care ar trebui să le ştie, ceea ce s-ar putea dovedi foarte costisitor la un moment dat.

Antreprenorul unei firme care doreşte să angajeze un contabil trebuie să aibă în vedere că acesta trebuie să fie capabil să administreze una dintre cele mai importante secţiuni ale afacerii sale: finanţele. Este în interesul firmei să angajeze o persoană cu experiență care să ştie să economisească timp și bani, an după an. Un contabil bun poate adăuga valoare financiară unei firme şi poate acționa ca un partener de afaceri. Este greşit să consideri că un contabil trebuie să fie preocupat doar de conturile anuale și de respectarea legislației fiscale în vigoare, aceasta fiind doar o mică parte din ceea ce un contabil bun poate face pentru firmă. Este necesar ca acesta să înţeleagă nevoile unei firme mici sau mijlocii şi să fie capabil să ofere o perspectivă relevantă.

Să măsori în mod continuu performanţa contabilului firmei reprezintă un proces continuu. O modalitate foarte bună de a face acest lucru este de a organiza întâlniri lunare în care să se solicite opinia acestora asupra activității și a finanțelor implicate. În cazul în care punctul de vedere al contabilului este aproape de al antreprenorului se poate spune că este un semn bun, însă este important să existe inițiativă şi să nu auzi de la el numai ce te aştepţi să auzi.

Contabil din categoria bookkeeper sau accountant?

La modul ideal firma ar trebui să angajeze un contabil din categoria accountant, puţini, din păcate, în România. De regulă acest tip de contabil, accountant, trebuie să aibă între doi și patru ani de experiență. Are cunoștințe despre subiectele financiare importante, înţelege afacerea pentru care lucrează şi atitudine pro-activă. De asemenea, având o viziune largă de business anticipeză problemele înainte să apară şi oferă întotdeauna idei şi soluţii. Pe de altă parte, un contabil din categoria bookkeeper întocmeşte situațiile financiare, declarațiile fiscale și rapoartele interne către manageri, facilitând operațiunile de zi cu zi ale entității, putând fi considerat un executant pasiv. În concluzie, pentru o afacere mică sau mijlocie este nevoie de un contabil care să facă mai mult decât să introducă documente într-un soft şi să completeze declaraţii.

În concluzie, un profesionist contabil competent în afaceri este un avantaj extrem de important pentru companie. Aceste persoane îşi folosesc minţile iscoditoare în munca lor întemeiată pe baza cunoștințelor financiare ale companiei. Folosindu-şi abilitățile și înțelegerea mediului în care funcționează, contabilii profesioniști pun întrebări dificile. Formarea în contabilitate le permite să adopte o abordare pragmatică și obiectivă pentru rezolvarea problemelor. Contabilii profesionişti sunt într-adevăr un instrument valoros pentru management, în special în întreprinderile mici și mijlocii unde contabilii sunt adesea singurii profesioniști calificați în rândul personalului.

Articol oferit de ACTE FIRMA.

 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!