Ce este TikTok și cum poţi folosi această aplicaţie

Ce este TikTok și cum poţi folosi această aplicaţie

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă răspunsul tău la întrebarea „ce este TikTok” va fi „e un cântec al popstarului american Kesha din 2009 sau „nu am idee”, este posibil ca rândurile de mai jos să te facă să te simți bătrână. Aplicația TikTok a fost cea mai descărcată din Statele Unite ale Americii în 2018 și, conform specialiștilor, ar avea, alături de aplicația soră din China, Douyin, aproape un miliard de descărcări. Mai mult, e adorată de tinerii sub 20 de ani și considerată viitorul social media! 

Nu te teme, îți spunem mai jos ce este TikTok, ce face această aplicație și cum anume o poți folosi! Ești gata să cucerești alături de noi ultimele trenduri ale culturii pop cu ultima găselniță a generației Z?

TikTok: ce este aplicația momentului?

Tinerii sub 20 de ani caută permanent cea mai cool aplicație, cea mai hip rețea socială și au renegat Facebook și Instagram ca fiind deja „expirate”. Deși e adevărat că TikTok e popular în general printre adolescenți și printre cei care sunt în pas cu vremurile cu orice preț, mișcarea a câștigat atât de multă notorietate, încât i s-a dedicat un moment special la ceremonia de decernare a premiilor Emmy.

femeie cu telefon

Despre ce e vorba? TikTok este o aplicație video de social media pentru Android și iOS lansată de dezvoltatorul chinez ByteDance în 2017. Aplicația înlocuia Musical.ly, apărută pe piață în 2014. Ceea ce e ironic e că TikTok nu e disponibilă în China, acolo unde autoritățile au cerut cenzurarea sa. Cu toate acestea, și pe piața chineză există o variantă a TikTok, denumită Douyin.

Specificul TikTok sunt videoclipurile scurte, de până la 15 secunde, în care autorul filmulețului cântă în sincron pe o anumită melodie (lip-sync). Între timp, au devenit populare pe TikTok și videoclipurile amuzante sau de comedie, cu dans sau cu gimnastică, factorul în comun al tuturor acestora fiind reprezentat de existența unui fond sonor, fie cântec, fie voiceover. 

TikTok are propria arhivă de cântece din care poți alege, de la cântece celebre la hituri pop sau voiceoveruri la modă, dar și filtre asemănătoare celor de pe Snapchat. Filmuțele atrag like-uri și comentarii ca pe Instagram și, firește, există fenomenul influencerilor, numiți „musers” sau „TikTok girls”. Ce au în comun aceste fete care atrag sute de mii de like-uri pe aplicația hit? Majoritatea au părul colorat, se îmbracă sport, își trasează codițe de tuș la ochi și știu să se distreze, așa cum o dovedesc filmulețele postate peste tot pe aplicație.

Cum folosești aplicația? Deși la început TikTok poate părea haotică, incluzând elemente ce amintesc de Spotify, Snapchat, Vine sau Twitch, nu îți va lua mult până ce să începi să o înțelegi. După ce descarci aplicația, fă-ți cont folosindu-te de e-mail, de numărul de telefon sau de Facebook și lumea TikTok îți este deschisă. Pentru a posta videoclipuri, apasă pe semnul „plus” de pe ecran și vei deschide camera. Înainte de a începe să te înregistrezi, poți adăuga un cântec pe care să faci lip-sync sau să dansezi ori îl poți adăuga la final. Nu există limite ale creativității pe TikTok!

De ce e TikTok atât de celebru?

Copiii se distrează în felul lor, ai putea spune. Firește că vor exista mereu, în era tehnologiei, aplicații mai mult sau mai puțin celebre, dar ceea ce face unic TikTok este valul de controverse ce l-au încercuit.

Primele ecouri ale scandalurilor l-au avut drept protagonist pe Lil Nas X, un rapper și cântăreț de muzică country american care a devenit celebru pe TikTok prin memeuri cu melodia sa, Old Town Road. Cântecul a prins atât de bine încât starul de 20 de ani „a împușcat” o colaborare cu Billy Ray Cyrus și a ocupat primul loc în topul Billboard's Hot 100 și Billboard's Hot R&B/Hip Hop Songs, dar a lipsit cu desăvârșire din Hot Country Songs, cu toate că Lil Nas X se identifică drept un artist de muzică country. De aici și până la acuzații de discriminare rasială nu a mai fost decât un pas! 

Controversele au continuat odată cu cerința formulată de guvernul Indiei, care a insistat către Google și Apple să scoată TikTok din magazinele Play, precizând că „aplicația este necorespunzătoare pentru copii” și „încurajează pornografia”. Următorul pas a fost acela de a interzice aplicația, cu toate că cei care sunt deja utilizatori ai TikTok și-au păstrat accesul. Indonezia interzisese deja în 2018 aplicația.

Mai nou, Instagram este pe punctul de a introduce o funcție care seamănă uluitor de tare cu TikTok și care e deja disponibilă pentru câțiva dintre useri. Dacă inițiativa lui Mark Zuckerberg are sau nu sorți de izbândă și dacă va lovi în gigantul chinez rămâne doar de văzut.

femeie smartphone

TikTok: ești în regulă dacă o folosești?

Dincolo de controversele de mai sus, TikTok este, ca orice altă aplicație din lumea modernă, atât de subjugată de tehnologie. Dacă o folosești cu responsabilitate, nu e deloc periculoasă. Ba mai mult, spre deosebire de Facebook sau Instagram, ce pot crea sentimente de nesiguranță cu fotografiile lor perfecte, TikTok e amuzantă și te încurajează să te distrezi. Vei vedea că aprecierile curg deoarece comunitatea, în general tânără, e mai interesată de sinceritate și de autenticitate decât de o imagine perfectă.

Ca să pricepi mai bine fenomenul, vezi mai jos o compilație de filmulețe TikTok de la TwinMelody, unii dintre influencerii acestei platforme!

De la provocări la lip-sync battle-uri, de la dansuri la muzică, TikTok poate fi controversat, dar este, după părerea noastră, inofensiv. Dacă te-a tentat, descarcă aplicația disponibilă în peste 150 de state și 75 de limbi și vezi dacă cel mai celebru produs chinez din social media te tentează și pe tine. Dacă nu, rămâi cu satisfacția că, indiferent din ce generație faci parte, te sincronizezi cu timpul la fel de bine precum o fac influencerii de pe TikTok cu cântecele la modă ale momentului!

Nu te dă pe spate TikTok? Află care este regula ce te ajută să ai ținute la fel de bine concepute precum cele pe Instagram și fii în ton cu cea mai celebră aplicație de social media a momentului!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cum arată casele Regelui Charles din România. De ce este monarhul îndrăgostit de meleagurile românești
Cum arată casele Regelui Charles din România. De ce este monarhul îndrăgostit de meleagurile românești
Cum este viata ta in aceasta etapa?
Incepe quiz
Cum este viata ta in aceasta etapa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.