Ce se întâmplă cu slujbele de Sărbători. Premierul Lodovic Orban a făcut anunțul

Ce se întâmplă cu slujbele de Sărbători. Premierul Lodovic Orban a făcut anunțul

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

În sfârșit am fost anunțați cum se vor desfășura slujbele religioase prilejuite de Sfânta Sărbătoare a Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos din anul pandemic 2020.

Potrivit premierului Ludovic Orban, slujbele pot avea loc cu participarea credincioșilor, dacă se respectă măsurile impuse în vederea stopării răspândirii virusului SARS-COV-2. 

„Ştiți foarte bine că slujbele în România se pot desfăşura, respectând măsurile de protecţie sanitară, condiţiile, reglementările stabilite, adică păstrarea distanţei, obligaţia purtării măştii, dezinfecţia, toate măsurile care nu sunt foarte complicate.

Deci, slujbele se desfășoară. Singurul lucru la care ne gândim este să convingem cât mai mulţi români să respecte măsurile de protecţie sanitară, astfel încât să reducem cât mai mult numărul persoanelor care se infectează”, a declarat Orban.

Această reacție vine imediat după ce Patriarhia Română a decis să nu respecte recomandările Comisiei Europene, conform cărora liturghiile tradiționale ar fi bine să fie înlocuite cu inițiative online sau televizate, pentru a nu pune în pericol sănătatea oamenilor. 

„Comisia Europeană nu decide şi nu poate impune nimic în sfera esenţială a religiosului, doar poate emite recomandări (!) legate de încurajarea şi intensificarea protejării de noul coronavirus în viaţa socială din perioada sărbătorilor.

Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreţionar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun şi nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru.

Bisericile însele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească şi nu numai) sunt perfect conştiente de situaţia actuală extrem de dificilă şi implicate caritabil major în sprijinirea autorităţilor, alături de care au fost şi vor rămâne constant în combaterea pandemiei.

Experienţa lor socială şi discernământul conferit de credinţa împrietenită cu raţiunea, nu în divorţ cu ea, fac din biserici spaţii comunitare în care slujbele religioase se pot desfăşura în condiţii de reală siguranţă.

Biserica, cultele religioase pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asiguraţi că, respectate fiind, sunt şi eficiente. Cei care cu ostentaţie nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor şi sfidând eforturile uriaşe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu şi pot fi avertizaţi/ sancţionaţi legal.

Responsabilitatea publică şi perceperea sănătăţii celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conştiinţa statutului său de creştin”, se arată în comunicatul transmis de purtătorul de cuvânt al BOR.

Articolul urmator
Instinctele sunt mai puternice decat tine si Universul iti arata asta. Semne clare ca nu iti asculti intuitia
Instinctele sunt mai puternice decat tine si Universul iti arata asta. Semne clare ca nu iti asculti intuitia
Ce tragedie ti se va intampla in viata?
Incepe quiz
Ce tragedie ti se va intampla in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.