Nu Skin

Ce este misandria si cum se manifesta

Redactor Alexa Galgau

Ai auzit de curand termenul „misandrie” si te-ai intrebat ce inseamna? Afla din randurile de mai jos semnificatia acestui cuvant si cum se manifesta!

Ce este misandria

Misandria este ura fata de sexul masculin, adica exact opusul misoginiei (dispretul fata de femei - n.r.). In plus, exista chiar si ura fata de omenire, denumita misantropie. Termenul de misandrie provine din limba greaca, din cuvintele „misos” = ura si „andros” = barbat. Nu doar femeile pot manifesta misandrie, ci si barbatii. 

Adesea, misandria este asociata in mod eronat cu feminismul, din cauza miscarilor extremiste din cadrul acestui curent. Confuzia este foarte daunatoare pentru feministe, pentru ca le face sa para niste persoane radicale si chiar periculoase. Feminismul pledeaza pentru egalitatea dintre femei si barbati, in timp ce misandria este ura declarata impotriva barbatilor. Misandrele sunt impotriva a tot ceea ce fac barbatii si sunt profund dezgustate de acestia. Insa trebuie sa stii ca misandria nu este o boala, ci mai degraba un sentiment preluat din mediul inconjurator, prin intermediul mass-media, al educatiei etc. 


Atunci cand aversiunea fata de barbati este patologica, putem vorbi deja de androfobie, care se manifesta intocmai ca o fobie, neputand fi controlata cu usurinta. Insa cu misandria alta este povestea. Oamenii nu se nasc cu tendinte de misoginism sau misandrie, aceste aversiuni capatandu-se in timp, in urma unor traume personale sau prin influenta sociala. Nu de putine ori, mass-media promoveaza astfel de viziuni nedrepte asupra sexelor. Se intampla deseori ca barbatii sa fie pusi intr-o lumina nefavorabila, iar in acest mod se creeaza niste stereotipii periculoase, care pot duce la misandrie. Ai observat ca in majoritatea timpului vezi la televizor doar stiri despre barbati abuzivi sau raufacatori, in loc sa fie promovati cei buni si remarcabili? 

Exista suficiente miscari feministe care au tendinte extreme si promoveaza ura fata de barbati. Este de la sine inteles ca acestea deja nu mai urmaresc interesele femeilor, ci creeaza tensiuni inutile, care pun adevaratele feministe intr-o lumina proasta. Misandria este bazata pe generalizare, in sensul ca toti barbatii sunt pusi in aceeasi oala si acuzati de aceleasi lucruri (teribile, desigur!). 

O femeie care manifesta misandrie nu va suporta prezenta persoanelor de sex masculin si va avea mereu numai cuvinte aspre de spus despre cei din jurul ei. Expresii precum „toti barbatii sunt porci”, „lumea ar fi mai buna fara barbati” si „femeile nu au nevoie de barbati” nu sunt o dovada de feminism, ci de misandrie. 

Tu cunosti vreo persoana care afiseaza misandrie, declarandu-se feminista?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta