Ce spune Biblia despre post

Cuprins
Postul este un obicei vechi de cand lumea, care a fost practicat in diferite religii inca din cele mai indepartate timpuri. Aceasta traditie este privita ca un element de o deosebita importanta in viata spirituala si scopul ei este acela de a intari disciplina morala, dar si de a purifica trupul si sufletul.Iata ce spune Biblia despre post!
Semnificatia postului in Biblie
In Vechiul si Noul Testament, exista numeroase exemple de personaje care tin post. De exemplu, Moise a tinut post timp de 40 de zile inainte sa primeasca Cele Zece Porunci de la Dumnezeu. Profetul Isaia a mentionat postul cu secole inainte de a se naste Iisus:
3. "La ce ne foloseste sa postim" - zic ei - "daca Tu nu vezi? La ce sa ne chinuim sufletul, daca Tu nu tii seama de lucrul acesta?" - Pentru ca, zice Domnul, in ziua postului vostru, va lasati in voia pornirilor voastre si asupriti pe simbriasii vostri.
4. Iata, postiti ca sa va ciorovaiti si sa va certati, ca sa bateti rautacios cu pumnul; nu postiti cum cere ziua aceea, ca sa vi se auda strigatul sus.
5. Oare acesta este postul placut Mie: sa-si chinuiasca omul sufletul o zi? Sa-si plece capul ca un pipirig si sa se culce pe sac si cenusa? Aceasta numesti tu post si zi placuta Domnului?
6. Iata postul placut Mie: dezleaga lanturile rautatii, deznoada legaturile robiei, da drumul celor asupriti si rupe orice fel de jug;
7. imparte-ti painea cu cel flamand si adu in casa ta pe nenorocitii fara adapost; daca vezi pe un om gol, acopera-l, si nu intoarce spatele semenului tau. [...] (Isaia 58:3-7)
Tot acest profet explica si urmarile acestui obicei sfant:
8. Atunci lumina ta va rasari ca zorile, si vindecarea ta va incolti repede; neprihanirea ta iti va merge inainte, si slava Domnului te va insoti.
9. Atunci tu vei chema, si Domnul va raspunde, vei striga, si El va zice: "Iata-Ma!" Daca vei indeparta jugul din mijlocul tau, amenintarile cu degetul si vorbele de ocara,
10. daca vei da mancarea ta celui flamand, daca vei satura sufletul lipsit, atunci lumina ta va rasari peste intunecime, si intunericul tau va fi ca ziua in amiaza mare! [...] (Isaia 58:8-10)
In Vechiul Testament, postul reprezenta mai mult un simbol al atitudinii modeste si plecate in fata lui Dumnezeu. El completa rugaciunea, insotea doliul si era o parte esentiala a pocaintei.
In Noul Testament, postul a fost introdus de catre Iisus Hristos, care, dupa botezul din Iordan, s-a retras in salbaticie si a petrecut acolo 40 de zile in rugaciune si post. El si-a invatat ucenicii si adeptii sa se abtina de la a manca si i-a indemnat sa nu posteasca precum fariseii, ci sa fie umili si pocaiti:
16. Cand postiti, sa nu va luati o infatisare posomorata, ca fatarnicii, care isi slutesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat va spun ca si-au luat rasplata.
17. Ci tu, cand postesti, unge-ti capul si spala-ti fata,
18. ca sa te arati ca postesti nu oamenilor, ci Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati. (Matei 6:16-18)
Asadar, in cadrul ortodoxismului, postul are doua valente: una fizica si una spirituala. Prima implica abtinerea de la mancare bogata, precum lapte, oua si carne. Postul spiritual implica abtinerea de la ganduri, dorinte si fapte rauvoitoare. Principalul scop al postului este de a detine un control marit asupra propriei persoane si de a depasi cu o mai mare usurinta tentatiile. Astfel, persoana in cauza se elibereaza de dependenta pe care o are fata de tot ceea ce este material si se poate concentra asupra Imparatiei Domnului. Postul intareste puterea sufletului, pentru a nu mai fi corupt de pacat. Insusi Iisus a spus ca exista forme de boli ale sufletului, care nu pot fi inlaturate decat prin rugaciune si post:
Dar acest soi de draci nu iese afara decat cu rugaciune si cu post. (Mat.17:21)
In ortodoxism, se considera un pacat mai mare a te lauda cu faptul ca tii post decat a nu il tine. Acest obicei tine strict de legatura persoanei in cauza cu Dumnezeu si este o chestiune care nu trebuie discutata cu comunitatea ori judecata de catre altcineva, dupa cum se evidentiaza si in Romani:
1. Primiti bine pe cel slab in credinta si nu va apucati la vorba asupra parerilor indoielnice.
2. Unul crede ca poate sa manance de toate; pe cand altul, care este slab, nu mananca decat verdeturi.
3. Cine mananca sa nu dispretuiasca pe cine nu mananca; si cine nu mananca sa nu judece pe cine mananca, fiindca Dumnezeu l-a primit.
4. Cine esti tu, care judeci pe robul altuia? Daca sta in picioare sau cade, este treaba stapanului sau; totusi va sta in picioare, caci Domnul are putere sa-l intareasca pentru ca sa stea. (Rom. 14:1-4)
Asadar, Biblia spune despre post ca acesta are o semnificatie mult mai profunda decat simpla purificare a corpului. El are scopul de a disciplina moral oamenii si de a le intari sufletul, pentru ca apoi sa poata rezista tentatiile si pacatelor.
Afla mai multe despre postul Craciunului 2014 , dar si despre zilele in care ai dezlegare la peste !
Surse: ebiblie.ro; orthodoxresearchinstitute.org

