Cele mai frumoase traditii de Craciun din Romania
Pentru majoritatea dintre noi, sarbatorile de iarna reprezinta o perioada a bucuriei, a revederii celor dragi si a intoarcerii catre cele sfinte. Un motiv in plus pentru care ne place aceasta perioada a anului il reprezinta multimea de traditii de Craciun din Romania, care dau Sarbatorii Nasterii Domnului un farmec aparte. Regiunile geografice ale tarii noastre au fiecare propriile datini si obiceiuri, tocmai de aceea ne vom opri in acest articol asupra celor mai interesante traditii de Craciun.
Sa descoperim, asadar, impreuna cele mai frumoase traditii de Craciun din Romania, pe regiuni geografice!
Traditii de Craciun in Banat
In Ajunul Craciunului, banatenii au grija ca focul din vatra sa nu se stinga intreaga zi, avand credinta ca doar asa vor avea un an luminos si spornic. 24 decembrie este si ziua in care se impodobeste bradul, principalele podoabe fiind dulciurile. Sub pomul impodobit, gospodarii pun darurile pentru Mos Craciun: un colac, un carnat, o sticla cu rachiu. Apoi, sunt asteptati colindatorii care bat din poarta in poarta pentru a da fiecarei familii vestea Nasterii Domnului.
O alta traditie de Craciun din aceasta zona a tarii o reprezinta si dansul blojilor, acestia fiind tineri care-si acopera fetele cu masti: fetele isi pun masti de baieti si baietii masti de fete. Cu fetele astfel acoperite, tinerii merg impreuna pe la casele localnicilor si incing dansuri traditionale. Baietii cu masti de fete iau la dans baieti, iar fetele cu masti de baieti iau la dans tinere fete. In timpul dansurilor, mascatii isi surprind perechile alese cu cate un sarut. |
Sursa foto: www.uefromania.ro
Traditii de Craciun in Bucovina si Moldova
Aceste doua regiuni geografice invecinate au aceleasi traditii de Craciun, conservate aproape in forma lor originala. In perioada Craciunului, bucovinenii si moldovenii au grija sa recupereze sau sa dea inapoi lucrurile imprumutate, deoarece se crede ca nu este de bun augur sa pastreze in aceasta perioada lucruri care nu le apartin sau ca lucruri de-ale lor sa ramana instrainate.
Odata cu inceputul postului Craciunului, tinerii se organizeaza in grupuri de cate sase si invata colinde cu care vor vesti Nasterea Domnului pe la casele gospodarilor. In fruntea grupurilor se afla vatafii, care nu sunt doar foarte buni organizatori, ci si foarte buni dansatori.
Inca din dimineata zilei de Ajun, bucovinencele si moldovencele, recunoscute ca fiind extrem de pricepute intr-ale bucatariei, coc colaci rotunzi si un colac sub forma cifrei 8 neterminate, numit Craciunel. Craciunelul va fi atarnat la icoana unde va ramane pana la echinoctiul de primavara, cand incepe aratul. Atunci, va fi impartit de gospodar in trei bucati, una fiind pusa sub prima brazda intoarsa, a doua fiind data unei vite din ograda, iar a treia fiind mancata de acesta. |
|
Sursa foto: www.tezauruldaciei.blogspot.ro
Tot in Ajunul Craciunului, femeile pregatesc 12 feluri de mancare de post care amintesc de Cina cea de Taina si de cei 12 apostoli. Din acestea nu lipsesc mancarurile din peste, fasolea, sarmalele, prunele afumate si ciupercile cu usturoi. Familia mananca din aceste bucate abia seara, dupa ce preotul le trece pragul casei pentru a le vesti apropierea Nasterii Mantuitorului.
Traditii de Craciun in Crisana
Crisana este si ea o regiune foarte bogata in traditii de Craciun. Pe langa mersul cu colinda, localnicii au si obiceiul punerii in scena a unor piese cu tematica religioasa. Cu colinda merg atat adultii, cat si copiii. Cei mari merg cu asa-zisa "corinda mare", pe cand cei mici merg cu "corinda mica". Adesea, colindatorii poarta cu ei un brad impodobit.
Una dintre cele mai iubite traditii de Craciun din Crisana este "turca", un obicei similar "caprei" din Moldova. Este vorba, mai exact, despre un schimb de replici cu tematica religioasa care se desfasoara intre doi dintre membrii cetei, svornicul si turcasul. Ceata este formata din svornic, gazda, biraul mic, iapa, chematorii, turcasul, dobasul si colindatorii.
Un alt obicei pe care localnicii il pun in practica in dimineata de Craciun il reprezinta spalarea cu apa in care au fost pusi bani, pentru ca cei care se spala cu acea apa sa fie sanatosi, curati si feriti de blesteme.
Traditii de Craciun in Dobrogea
Mare parte dintre traditiile de Craciun din Dobrogea sunt imprumutate din celelalte regiuni geografice ale tarii. Foarte apreciate de Craciun in Dobrogea sunt jocurile cu masti, dintre care "capra" este la loc de cinste. Colindatorii mascati si insotiti de o "capra" cu botul de lemn si clampanitor le ureaza gazdelor sa aiba parte de belsug si sanatate, in timp ce "capra" face un zgomot puternic pentru a alunga spiritele rele.
Un alt obicei imprumutat de dobrogeni, de data aceasta din Maramures, este jucarea scenetei "crailor". Sceneta, interpretata de localnici, spune povestea Nasterii Mantuitorului, iar ca personaje secundare apar magii si regele Irod.
O alta traditie respectata cu sfintenie in Dobrogea este cea a punerii de dorinte in noaptea de Craciun. Oamenii din aceasta zona cred ca in noaptea nasterii lui Iisus cerurile se deschid iar Dumnezeu poate fi vazut luand masa alaturi de sfinti.
Traditii de Craciun in Maramures
Sursa foto: www.emaramures.ro
Cea mai importanta traditie de Craciun a maramuresenilor o reprezinta "Viflaimul", o piesa de teatru care se joaca in noaptea de Craciun, in fata bisericii. Piesa spune povestea Nasterii Mantuitorului si prezinta primele zile de viata ale acestuia. "Actorii" care interpreteaza "Viflaimul" sunt tineri necasatoriti care sunt coordonati de batranul satului.
O traditie interesanta este si cea a strangerii sangelui curs de la porcul sacrificat. Acesta este amestecat cu malai si pus la pastrare. Atunci cand o persoana se simte foarte rau, acest amestec de sange si malai va fi ars, iar persoana se va insanatosi.
Printre principalele traditii de Craciun din Romania se numara si cea a colindatului. In Maramures insa, este obligatoriu ca gazdele sa stea cu lumina aprinsa si cu usa deschisa. In caz contrar, colindatorii vor considera ca nu sunt bine primiti si vor refuza sa intre, ceea ce este de rau augur pentru locuitorii casei.
Traditii de Craciun in Muntenia
In Muntenia, cea mai importanta traditie de Craciun o reprezinta umblatul cu "Steaua". Se crede chiar ca este de bun augur pentru gospodari ca primele persoane care le calca pragul in noaptea de Craciun sa fie copiii care poarta "Steaua". Baietii mai mari si barbatii se indeletnicesc cu jucatul unei piese traditionale care prezinta nasterea Fiului Sfant. Costumele purtate de acestia sunt pastrate de la o generatie la alta.
Traditii de Craciun in Oltenia
Oltenia este una dintre cel mai bine reprezentate zone din punct de vedere al traditiilor de Craciun. In ziua de Craciun, oltencele strang gunoaiele de prin curte, existand credinta ca in acest fel prin curte vor exista pui multi in anul care vine. Rolul femeilor este chiar mai complex in cadrul acestei traditii, ele trebuind sa se aseze pe vine, asemenea clostilor pe oua.
Traditia pitarailor dateaza de pe vremea dacilor si semnifica multumirea adusa divinitatii pentru rodnicia holdelor. Pitaraii sunt barbati si copii care se organizeaza in cete, se imbraca in straie populare si pornesc la colindat, nu inainte, insa, de a impodobi steaguri cu clopotei si de a face coronite de flori pe care le agata in varfurile unor prajini lungi.
Oltencele necasatorite au si ele propriile traditii de Craciun pentru aflarea ursitului. Cea mai comuna traditie este aceea a parului din gard. In noaptea de Craciun sau in cea de Anul Nou, tinerele se leaga la ochi si merg la gard unde numara pana la al zecelea par. Al zecelea par al gardului se insemneaza pentru ca a doua zi fata sa il recunoasca. Daca parul este drept, ursitul va fi un barbat frumos, daca este scorojit, ursitul va fi, evident, un barbat urat, iar daca parul este noduros, tanara va avea noroc de un barbat foarte bogat.
Traditii de Craciun in Transilvania
Sursa foto: www.voceatransilvaniei.ro
In Transilvania, printre cele mai frumoase traditii de Craciun se numara chematul fetelor la juni, butea junilor sau borita. Chematul fetelor la juni are loc in ziua de Craciun, cand tinerii, imbracati in costume populare, bat la usile fetelor nemaritate si le cheama la petrecere. Aici sunt serviti de parintii fetelor cu vin si placinta.
Butea (ceata) junilor se formeaza inca din luna octombrie, cand se stabileste si cine va fi gazda care ii va primi pe juni. Cu o saptamana inaintea sarbatorii Nasterii Domnului, junii ii duc gazdei bucatele pe care le vor manca impreuna de Craciun. Pe 25 decembrie, imbracati in straie de sarbatoare, junii pleaca la colindat. Odata colinda terminata, acestia se indreapta spre casa gazdei si iau masa impreuna.
Borita este o traditie care apartine maghiarilor ceangai, ea fiind o masca pe care un tanar din ceata colindatorilor o poarta pe fata. Acesta canta melodii despre care se crede ca alunga duhurile rele. Dansul care insoteste melodiile cantate de tanar simbolizeaza ciclicitatea vietii.
Pe langa aceste traditii de Craciun in Transilvania se practica si focul meteleului. Pe 28 decembrie, in centrele unora dintre satele transilvanene, baietii imbracati in costumatii tematice ard metelee (papusi de paie), traditie ce simbolizeaza renasterea naturii si, totodata, a vietii. Despre acest obicei exista convingerea ca alunga raul.
Ce alte traditii de Craciun din Romania cunosti? Tu pe care le preferi?