Cele mai importante atractii turistice din Maramures

Redactor Alexa Galgau

Maramuresul este una dintre cele mai frumoase zone turistice din Romania, care poate concura cu multe destinatii din afara tarii si chiar le poate depasi pe acestea in frumusete. Daca te-ai hotarat sa iti petreci un concediu in aceasta regiune minunata, iti prezentam cateva dintre cele mai importante atractii turistice din Maramures, pe care este obligatoriu sa le vizitezi cel putin o data in viata.


Muntii Maramures, un ansamblu de peisaje montane formidabile

Amatorii de peisaje si trasee montane spectaculoase vor fi placut surprinsi de imaginile de neuitat din Muntii Maramures. Vaile impresionante create de raurile Vaser si Ruscova atrag numerosi turisti datorita peisajelor unice. Tot in Muntii Maramures exista si doua lacuri glaciare, Baita si Vinderel, dar si o sumedenie de sate care trebuie vizitate daca iubesti pitorescul: Ruscova, Petrova, Leordina, Repedea sau Poienile de sub Munte, acesta din urma oferind cateva peisaje care taie rasuflarea. Oraselul Viseu de Sus este o alta atractie turistica a zonei, a carui existenta a fost atestata din 1365. Faima lui se datoreaza trenului cu locomotive pe aburi Mocanita, care in fiecare dimineata urca Valea Vaserului si se intoarce dupa amiaza.

Bisericile din lemn din Maramures

Daca iti planifici un concediu in Maramures, nu se poate sa nu vizitezi celebrele biserici din lemn, exemple exceptionale de arhitectura ortodoxa cu influente gotice. Ele sunt construite din busteni si au ca element specific turnul, cu unul sau doua acoperisuri de sindrila. Ele reprezinta un simbol al legaturii spirituale dintre om, natura si Divinitate, care s-a pastrat la fel de vie pana in ziua de azi. Dintre aceste vestigii culturale pretioase, opt au fost incluse in Patrimoniul Mondial al UNESCO. O vizita in astfel de locuri te va ajuta nu doar sa iti incarci bateriile, ci si sa te regasesti pe tine insati si sa obtii o liniste interioara pe care nu o poti gasi din alta parte.

Cimitirul Vesel din Sapanta, una dintre atractiile principale din Maramures

Probabil una dintre cele mai populare destinatii turistice din Maramures este Cimitirul Vesel din Sapanta. Numele neobisnuit se datoreaza crucilor cu o paleta cromatica vie si poeziilor pline de umor si epitafelor satirice care sunt scrise pe acestea. Atitudinea vesela in fata mortii are la baza un obicei stravechi al dacilor, pentru care moartea nu era ceva tragic, ci doar trecerea spre alta lume, unde il puteau intalni pe Zamolxe, divinitatea principala careia i se inchinau. Cimitirul dateaza din anii '30 si este rezultatul creativitatii artistului Stan Ion Patras, care a lucrat la sute de cruci "vesele", pentru mai bine de 50 de ani. Epitafurile sunt scrise la persoana I si fiecare contine numele persoanei decedate, precum si un aspect esential al vietii acesteia.

Iata cateva exemple de astfel de texte:

Sub aceasta cruce grea
Zace biata soacra-mea
Trei zile de mai traia
Zaceam eu si cetea ea
Voi care treceti pa aici
Incercati sa n-o treziti
Ca acasa daca vine
Iarai cu gura pa mine
Da asa eu m-oi purta
Ca-napoi n-a inturna
Stai aicea draga soacra-mea
.

Eu aici ma odihnesc
Si Pop Toader ma numesc
Drag mi-a fost clanitaru
Si tuica din paharu
Citam trait pa pamint
Tot la asta m-am gindit
Sa am ce bea si a minca
Din clanitar a cinta
Dar am avut si nacaz
Ca vaduv am ramas
Si va cint de veselie
Nu va cint asa ca mie.

Aici eu ma odihnesc
Pop Anuta ma numesc
Pe pamint cit am trait
Am jucat si am horit
Si viata mi-am trait
Am tors lina si am tasut
Letrioe mindre am facut
Acum draga mea familie
Dumnezeu va daie bine.

Muntii Rodnei, printre cele mai populare atractii turistice din Maramures

Muntii Rodnei formeaza un lant de aproape 45 km lungime, care leaga Maramures de Bistrita-Nasaud. Desi cea mai mare parte a lantului muntos se afla in regiunea din urma, sectiunea din Maramures este cea mai vizitata. Cea mai importanta atractie turistica naturala este Parcul National din Muntii Rodnei, care se intinde pe suprafata a doua judete si este populat de capre negre si marmote, specii protejate. Flora nu este nici ea mai putin valoroasa si, din acest motiv, parcul a fost declarat rezervatie in 1979. Alte atractii turistice din Muntii Rodnei sunt Borsa si Moisei, care ofera peisaje alpine de neuitat.

Romanii se pot lauda cu regiuni splendide, in care s-au pastrat traditiile si pe care daca le vizitezi, simti ca faci o adevarata incursiune in trecut. Atractiile turistice din Maramures reprezinta doar o mica parte din bogatiile nepretuite ale tarii noastre, pe care ar trebui sa ne simtim datori sa le admiram in toata splendoarea lor cel putin o data in viata.

Articolul urmator Cele mai importante lecții de viață de la părintele Arsenie Boca

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.