Condiții de călătorie pentru români: ce trebuie să știi dacă vrei să pleci în concediu

Condiții de călătorie pentru români: ce trebuie să știi dacă vrei să pleci în concediu

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Autoritățile bulgare au transmis că țara vecină va intra în zona portocalie, în contextul creșterii numărului de infectări cu virusul Covid-19. Acest lucru înseamnă că românii care plănuiesc să călătorească acolo trebuie să țină cont de un nou set de reguli.

Măsura va fi instaurată în următoarele zile, așa cum a anunțat ministrul adjunct, Dimitar Petrov. Pentru moment, Bulgaria se regăsește în zona verde, însă de săptămâna viitoare lucrurile se vor schimba. Ministrul adjunct al Sănătății a explicat care sunt măsurile care se vor lua în urma acestei decizii. Regulile vor fi înăsprite, pentru a împiedica răspândirea virusului pe teritoriul țării vecine.

zeci de persoane pe o plaja aglomerata din bulgaria

Autoritățile au instituit mai multe controale epidemice, în special în spațiile din interior, precum cluburi sau restaurante, acolo unde se produc aglomerări. În privința zonei de litoral, specialistul spune că nu există îngrijorări deoarece este vorba despre un spațiu în aer liber.

"Momentan s-au intensificat controalele epidemice la interior, acolo unde se adună mulți oameni. Sunt vizate cluburile din stațiuni, unde există suspiciuni că măsurile nu sunt respectate așa cum ar trebui. Nu se poate ca într-un local cu 200 de oameni să avem 2 000 de oameni. Unitățile din aer liber, unde se adună multe persoane vor avea, de asemenea, anumite restricții. Acestea sunt principalele locuri de contaminare. Plajele nu ridică asemenea probleme, sunt în aer liber și bate vântul", a declarat el, conform Impact.ro.

În ultimele 24 de ore, în Bulgaria au fost înregistrate 462 de noi infectări și trei morți din cauza coronavirusului, ceea ce înseamnă că situația epidemiologică nu este deloc bună. Cu toate că numărul total de vaccinuri administrate este de 1.013.254, autoritățile au stabilit instituirea unor noi controale, pentru a împiedica răspândirea virusului.

Care este situația în alte destinații preferate de români

În urma creșterii numărului de infectări cu virusul Covid-19, tot mai multe țări impun restricții persoanelor nevaccinate. Lista țărilor în care există reguli stricte este într-o continuă modificare, astfel că românii trebuie să se informeze foarte bine atât la plecare, cât și la revenirea în țară. Iată situația pentru câteva dintre țările preferate de români pe perioada concediilor de vară.

Grecia se află în zona galbenă, ceea ce înseamnă că, la întoarcerea în țară cetățenilor români li se impune carantinarea pentru o perioadă de 14 zile, 8 dacă există test PCR negativ, cu următoarele excepții:

 • persoanele vaccinate, cu cel puțin 10 zile de la ultima doză.
 • persoanele care prezintă dovada trecerii prin boală.
 • persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 72 de ore.
 • copiii sub șase ani.
 • copiii între șase și 16 ani cu test RT-PCR negativ de cel mult 72 de ore.
 • test PCR negativ făcut cu cel mult 72 înainte de revenirea în țară, în baza informării DSP și a declarației pe proprie răspundere.

Turcia este pe lista țărilor cu cod verde, unde nu există restricții speciale impuse de guvern pentru cei nevaccinați. De la data de 1 iulie, persoanele care prezintă un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Turcia sunt exceptate de la măsura carantinării.

Și Italia se află pe lista verde a țărilor unde se poate călători, ceea ce înseamnă că la întoarcerea în România turiștii nu trebuie să prezinte niciun document.

Pentru a călători în acea țară este necesară prezentarea unuia dintre documentele de mai jos: 

 • vaccinarea anti-Covid19
 • dovada trecerii prin boală
 • un test PCR sau antigen negativ efectuat înainte cu 48 de ore înainte de călătorie.

Totodată, autoritățile italiene au anunțat că, din data de 6 august, la intrarea în spațiile închise, precum baruri, restaurante, piscine, muzee, ș.a.m.d este obligatorie prezentarea dovezii vaccinării sau a imunizării.

În Spania există o creștere alarmantă a creșterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, iar autoritățile au impus restricții mai aspre, între care și limitarea la 10 a numărului de persoane care pot participa la o întâlnire socială. Începând cu data de 21 iulie, România nu se mai află pe lista țărilor de risc, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să prezinte documentele speciale de călătorie, ci doar să completeze un formular privind starea de sănătate.

Citește și: S-au îmbolnăvit de coronavirus în timpul călătoriei! Pasagerii unui avion au fost testați negativ la plecare și pozitiv la sosire!

La întoarcerea în România, turiștii sunt obligați să se carantineze pentru o perioadă de 14 zile. Există și excepții:

 • persoanele care au primit ambele doze de vaccin.
 • persoanele care au dovada trecerii prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară.
 • minorii cu vârste între 3-16 care prezintă un test PCR negativ.
 • persoanele care tranzitează țara mai puțin de 72 de ore.
 • minorii sub vârsta de șase ani.

În Germania nu se impun restricții pentru persoanele nevaccinate, însă situația s-ar putea schimba în următoarele luni, dacă va crește numărul de cazuri. Din data de 23 mai, persoanele care călătoresc din România către Germania trebuie să prezinte un test PCR negativ, dovada vaccinării sau dovada trecerii prin boală. La întoarcerea în țara noastră autoritățile române nu impun restricții pentru persoanele care vin din Germania.

Pentru a călători în Franța, care se află în zona verde, turiștii au nevoie de un test PCR negativ, cu următoarele excepții.

 • persoanele care au efectuat schema completă de vaccinare.
 • dovada trecerii prin boală.
 • copii sub vârsta de 12 ani.

La întoarcerea de pe teritoriul Franței, statul român nu a impius restricții, Franța aflându-se pe lista țărilor din zona verde.

Începând cu data de 8 august, România a fost inclusă pe lista verde de către guvernul britanic, astfel că persoanele care călătoresc acolo sunt scutite de carantină. Așadar, turiștii care ajung pe teritoriul Angliei trebuie să prezinte următoare:

 • test PCR negativ.
 • formularul provind localizarea pasagerilor.
 • codul de rezervare a unui test pentru infecția cu virusul covid-19, care va fi efectuat în ziua a 2-a la sosirea în Anglia.

La întoarcerea în România, persoanele vor intra în carantină pentru 14 zile, cu următoarele excepții:

 • prezintă dovada vaccinării.
 • prezintă dovada trecerii prin boală în ultimele 180 de zile.
 • tranzitează România în maxim 72 de ore.

Surse articol: Impact.ro / Romania.europalibera / Digi24

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.