Conflictul dintre oameni și primate atinge apogeul în „Planeta Maimuţelor: Războiul”

Conflictul dintre oameni și primate atinge apogeul în „Planeta Maimuţelor: Războiul”

Ionelia Olteanu

Evenimentul cinematografic care urmează se anunţă a fi o reală încântare pentru iubitorii de film și ajunge în România pe 14 iulie. „Planeta Maimuţelor: Războiul” este a treia parte a faimoasei trilogii blockbuster. Împreună cu o echipă de excepţie, regizorul Matt Reeves plănuieşte scenariul unei evoluţii rapide, presărată cu diviziuni şi furii dezlănţuite de lupta pentru control dintre maimuţe şi oameni. Acest război merge pe premiza în care învingătorul ia totul.

Filmul a fost produs după un plan ca de basm, de aceea privitorii au ocazia de a fi martori la momentul crucial care determină soarta umanităţii pentru totdeauna şi vor fi alături de Caesar, liderul maimuţelor, în emoţionanta călătorie pe care o parcurge. Acesta are rolul de a conduce tânăra generaţie către o nouă casă.

afis planeta maimutelor

Această poveste este presărată cu elemente de natură războinică, dar şi experienţe emoţionante ale personajului principal. În timp ce pacea dintre specii este spulberată de o bandă de soldaţi renegaţi conduşi de Whoody Harelson, personajul negativ, pe care scenaristul s-a limitat să îl numească doar Colonelul, Caesar trebuie să facă faţă unei pierderi, care îi va pune la încercare firea sensibilă.

Acum, el trebuie să lupte cu gânduri îndoielnice şi impulsuri nemiloase cu privire la capacitatea de a le inspira pe restul maimuţelor în căutarea libertăţii. Caesar este în căutarea sentimentului statornic de solidaritate şi este mânat de dorinţa sa de a-şi conduce specia către un viitor mai bun. Pe lângă asta, trebuie să ducă aprigul război pentru supremaţie cu duşmanul său, Colonelul.

Acţiunea taie răsuflarea publicului prin intermediul ideilor măreţe şi a naraţiunii cu un potenţial ridicat, care reuşesc să propulseze seria de filme într-o sferă legendară pe măsură ce explorează valorile care făuresc o civilizaţie, „Planeta Maimuţelor: Războiul”. Interpretarea impecabilă, complexă şi intensă a lui Andy Serkis în rolul maiestuosului Caesar face ca toată acţiunea să prindă viaţă. Distribuţia îi mai cuprinde pe Karin Konoval în rolul sfătuitorului de nădejde al lui Caesar, Maurice, Terry Notary fiind mâna dreaptă a lui Caesar , Rocket, Judy Greer drept soţia lui Caesar, Cornelia şi Toby Kebbel, Koba.

În rolul Colonelului este actorul Woody Harrelson, nominalizat de două ori la premiile Oscar. El reprezintă soldatul fără scrupule care consideră că singura modalitate prin care populaţia umană poate fi salvată este un război apocaliptic. Bad Ape, cimpanzeul singuratic, este jucat de Steve Zahn, care reuşeşte să aducă zâmbetul pe buzele maimuţelor în vremuri grele.

Într-o lume dominată de maimuţe, vremurile par să se întoarcă împotriva Homo Sapiens, iar pentru prima dată acţiunea este plasată într-un peisaj aspru, înconjurat de crestele masive şi înghețate ale munţilor, într-un regat de gheaţă, dominat de omăt. Acest cadru spectaculos este surprins de ochiul cameramanului Michael Seresin şi prelucrat cu măiestrie de compozitorul american Michael Giacchino, câştigător al premiului Oscar.

După producerea filmului „Dawn of the Planet of the Apes”, Reeves a ştiut exact ce vrea de la cel de-al treilea film: totul a constat în urmărirea îndeaproape a misterului ce domina lumea maimuţelor. Spectacolul grandios al războiului se îmbină cu lupta lăuntrică a lui Caesar, care se străduieşte să nu renunţe la cele mai umane instincte ale sale.

Reeves a realizat faptul că dorinţa maimuţelor de a găsi drumul spre evoluţie descrie perfect lupta pe care o duce şi umanitatea.

„Încă de la începuturile narării, pacea cu omul a dispărut, lucru care îl aruncă pe Caesar într-un conflict emoţional, aş putea spune chiar universal”, descrie Reeves. „Cea mai interesantă parte este reprezentată de dilemele spirituale ale lui Caesar, care deschid noi perspective pentru a privi o luptă bine cunoscută de către toţi: războiul dintre inteligenţă, empatie şi instinct şi felul în care aceste elemente definesc umanitatea lăuntrică. În acelaşi timp, această călătorie este una tenebroasă, desăvârşită de spiritualitatea prezentă.”

Ideea lui Matt Reeves s-a concretizat într-o aventură atât sensibilă, cât şi războinică ce are toate şansele de a deveni unul dintre cele mai vizionate filme ale verii. Rolul cimpanzeului charismatic i se potriveşte de minune lui Andy Serkis, care întruchipează perfect imaginea liderului maimuţelor. Este cel mai bun dintre filmele care fac parte din seria „Planeta Maimuţelor”, de la originalul din 1968, cu Charlton Heston.

Decorurile par să aibă propria poveste, pe care fiecare spectator este liber să şi-o imagineze cum vrea. Filmul este o sursă foarte bună de inspiraţie pentru cei care sunt atraşi de peisajele postapocaliptice. Calitatea imaginii este cristalizată de efectele 3D ce pun în valoare toate peisajele pe care ochii le devorează. Efectele vizuale nu obosesc, datorită culorilor alese cu genialitate.

Planeta Maimuţelor: Războiul” este, poate, cel mai emoţionant şi spectaculos capitol al trilogiei. Maimuţele realizate grafic sunt foarte convingătoare şi accentuate puternic din punct de vedere narativ. Filmul este considerat de critici drept o bijuterie regizorală.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.