Boteze sau botezuri? Află care este varianta corectă!

Boteze sau botezuri? Află care este varianta corectă!

Redactor Andreea Baluteanu

Limba română, atât de frumoasă și de melodioasă, poate fi o adevărată provocare uneori. Și pentru mulți dintre vorbitorii nativi, chiar și atunci când ne referim la cei care se pot lăuda cu o cunoaștere profundă a semanticii sau a morfologiei și cu un vocabular bogat, formele de plural pun adesea probleme. Sursa de disconfort este reprezentată aici de faptul că nu există reguli stricte de formare a pluralului în limba română. Ce ne mai rămâne de făcut? Să învățăm pe de rost formele de plural ca să ne asigurăm că nu o vom da vreodată în baltă.

Și dacă e indiscutabil că la un botez e distracție maximă, mai puțin sigură este pentru mulți dintre noi forma de plural a substantivului. Află mai jos care e forma corectă între „boteze” și „botezuri”!

Cum e corect: boteze sau botezuri?

O ceremonie plină de sentimente, „botezul” ne dă însă la fel de multe emoții atunci când este vorba despre forma sa de plural. Varianta corectă este „botezuri”. Spre deosebire de multe alte substantive ce apăreau în vorbirea curentă într-o formă greșită de plural, ce a fost ulterior acceptată, DEX-ul nu a „legitimat” până acum varianta „boteze”, așa că e complet eronată!

fata care invata

Care este explicația? Substantivele la genul neutru fac întotdeauna pluralul în limba română fie în terminația „e” (tractor, tractoare), fie în „uri” (botez, botezuri). În cazul acestei taine a religiei creștine, forma corectă este și va fi cea în „uri”.

De acum încolo nu numai că te vei duce cu drag la botezuri, dar nu vei mai avea nicio îndoială nici în ceea ce privește forma sa de plural!

Desăvârșește-ți cunoștințele aflând și cum se spune corect: „pot fi” sau „pot fii” ori „boli mintale sau mentale”. Gramatica este din nou prietena noastră cea mai bună!

Tu ce alte nelămuriri mai ai? Spune-ne și vom găsi împreună răspunsul!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Proiecțiile astrale pe înțelesul tuturor. Este adevărat că-ți poți părăsi corpul fizic? Ce spun specialiștii
Proiecțiile astrale pe înțelesul tuturor. Este adevărat că-ți poți părăsi corpul fizic? Ce spun specialiștii
Cine este sub papuc, tu sau el?
Incepe quiz
Cine este sub papuc, tu sau el?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.