Cum e corect: a traversa sau a transversa?

Joi, 03.11.2016
de Paula Rotaru

Un verb atât de banal precum „a traversa” a suferit de-a lungul timpului o schimonosire deloc plăcută auzului, respectiv „a transversa”. Nu de puține ori auzim în jurul nostru persoane care „transversează” strada, așa că ne-am propus să elucidăm misterul din spatele acelui -ns care a apărut din senin. 

A traversa sau a transversa? Să aflăm care este varianta corectă și de unde a pornit tot acest tărăboi!

Cum e corect: a traversa sau a transversa?

Pentru a afla răspunsul la întrebarea de mai sus, am mers direct la sursă: Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române. El ne spune, clar și răspicat, că varianta corectă este „a traversa”, după cum putem vedea și în imaginea de mai jos.

Atunci, de unde a apărut varianta „a transversa”, v-ați putea întreba. Ei bine, se pare că persoanele care folosesc această formă greșită fac o confuzie între prima parte a cuvântului şi prefixoidul (element de compunere) trans-, care înseamnă dincolo, peste, de cealaltă parte şi ajută la formarea unor substantive, verbe şi adjective, de felul: transatlantic, transcarpatic, (a) transcrie etc.

Pe de altă parte, verbul „a traversa” nu intră în categoria acestor cuvinte formate cu prefixoidul trans-, ci este un împrumut din franțuzescul traverser.

Așadar, este greșită pronunția și scrierea cuvântului „a transversa”, care, de altfel, nici nu există în vreun dicționar al limbii române; în schimb, varianta corectă este „a traversa”.

Iată și câteva exemple:

Băiatul a traversat fără să se asigure.

Eu traversez întotdeauna doar pe la trecerea de pietoni. 

Victima traversa neregulamentar.

Dilema „a traversa sau a transversa” tocmai și-a găsit răspunsul! Află și cum e corect: voiam sau vroiam?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!