Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Cum e corect: aţi sau a-ţi?

Viorica Ghinea

Gramatica limbii române te poate pune în încurcătură, mai ales dacă nu îi stăpâneşti bine regulile, dar nu suntem aici ca să te criticăm, ci să te ajutăm.

Dacă te-au pus de mai multe ori în încurcătură formele ”ați” și ”a-ți”, a venit momentul să elucidăm misterul. Cum e corect: ați sau a-ți? Nu trebuie să uiți niciodată că ambele forme sunt corecte, astfel că este important să știi când trebuie să scrii legat și când e necesar să scrii cu cratimă.

Cum e corect aţi sau a-ţi-femeie care scrie

Confuzia se produce din cauza omofoniei celor două construcții, adică a pronunției identice a acestor forme complet diferite din punct de vedere al scrierii.

Când este corect să scriem ”ați”

Este corect să scriem ”i” atunci când vrem să conjugăm un verb la timpul perfect compus, persoana a doua plural. Deci, ”ați” este forma la persoana a doua, plural,  a verbului auxiliar ”a avea”, urmată de participiul verbului de conjugat.

Exemplu:

Voi ați știut, dar nu ați spus nimic despre acest lucru.

Tot ”ați” scriem și atunci când conjugăm un verb la modul condițional optativ, persoana a doua, plural, având același rol, de verb auxiliar.

Dumneavoastră ați sau a-ți - cum este corect?

Și în acest caz se aplică regula menționată anterior. ”Ați” este forma la persoana a doua, plural,  a verbului auxiliar ”a avea”, urmată de participiul verbului de conjugat.

Astfel, ”dumneavoastră ați ajuns...” este varianta corectă.

A-ti fost acolo - este o formă greșită

De asemenea, și în acest caz vom scrie ”ați” într-un singur cuvânt, fiind valabilă și aici explicația anterioară.

Ați da cu părerea - este o formă greșită

Varianta corectă este ”a-ți da cu părerea”.

Un alt exemplu:

Dacă ați scrie corect, nu ați mai fi criticați.

În concluzie, ”ați” este forma la persoana a doua, plural, a verbului auxiliar ”a avea”, urmată, de această dată, de infinitivul verbului de conjugat.

Când este corect să scriem ”a-ți”

A-ți” se scrie cu cratimă în cazul în care ”ți” are funcție de pronume, la cazul dativ, persoana a doua, singular, în forma neeaccentuată.

Exemplu:

Pentru a-ți asigura un loc bun în echipă, muncește mai mult. (Cui să asiguri un loc în echipă? Ție (forma accentuată), îți, ți (forme neaccentuate)

Cratima separă două părți de vorbire diferite, în cazul nostru, pronumele la cazul dativ, persoana a doua, singular, de particula ”a” a verbului ”a asigura”, la infinitiv.

Află și Cum este corect: scri sau scrii și Cum este corect: ai noștri sau ai noștrii?

Surse foto: Unsplash

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (28)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!