Cum e corect: aţi sau a-ţi?

Joi, 01.09.2016
de Viorica Ghinea

Gramatica limbii române te poate pune în încurcătură, mai ales dacă nu îi stăpâneşti bine regulile, dar nu suntem aici ca să te criticăm, ci să te ajutăm.

Dacă te-au pus de mai multe ori în încurcătură formele ”ați” și ”a-ți”, a venit momentul să elucidăm misterul. Cum e corect: ați sau a-ți? Nu trebuie să uiți niciodată că ambele forme sunt corecte, astfel că este important să știi când trebuie să scrii legat și când cu cratimă.

scris

Confuzia se produce din cauza omofoniei celor două construcții, adică a pronunției identice a acestor forme complet diferite din punct de vedere al scrierii.

Este corect să scriem ”i” atunci când vrem să conjugăm un verb la timpul perfect compus, persoana a doua plural. Deci, ”ați” este forma la persoana a doua, plural,  a verbului auxiliar ”a avea”, urmată de participiul verbului de conjugat.

Exemplu:

Voi ați știut, dar nu ați spus nimic despre acest lucru.

Tot ”ați” scriem și atunci când conjugăm un verb la modul condițional optativ, persoana a doua, plural, având același rol, de verb auxiliar.

Exemplu:

Dacă ați scrie corect, nu ați mai fi criticați.

În concluzie, ”ați” este forma la persoana a doua, plural, a verbului auxiliar ”a avea”, urmată, de această dată, de infinitivul verbului de conjugat.

A-ți” se scrie cu cratimă în cazul în care ”ți” are funcție de pronume, la cazul dativ, persoana a doua, singular, în forma neeaccentuată.

Exemplu:

Pentru a-ți asigura un loc bun în echipă, muncește mai mult. (Cui să asiguri un loc în echipă? Ție (forma accentuată), îți, ți (forme neaccentuate)

Astfel, cratima separă pronumele la cazul dativ, persoana a doua, singular, de particula ”a” a verbului ”a asigura”, la infinitiv.

Află și cum este corect: scri sau scrii!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!