Cum e corect: ciocolate sau ciocolăți?

Cum e corect: ciocolate sau ciocolăți?

Paula Rotaru

Fetelor, se apropie Moș Nicolae, așa că pregătiți-vă ghetuțele! Dacă ați fost cuminți, veți primi multe... ciocolate sau ciocolăți? Contrar multor opinii, pluralul substantivului feminin „ciocolată” este ciocolate, nu ciocolăți

Să aflăm de ce forma ciocolăți e atât de răspândită printre vorbitori și ce alte cuvinte cu terminația -ată prezintă dificultăți când vine vorba de plural!

Ciocolate sau ciocolăți? Prima variantă este cea corectă

Nu ne credeți pe cuvânt? Atunci DOOM2 vă va convinge cu siguranță! Negru pe alb, iată cum se scrie corect substantivul „ciocolată” la plural:

De asemenea, forma corectă de genitiv-dativ, care se formează de la cea de plural, este ciocolatei, nu ciocolății. Așadar, inevitabil, cine greşeşte pluralul va greşi şi genitiv-dativul.

De exemplu: Prețul ciocolatei (nu ciocolății) este mic. 

Dacă totul e așa clar, de ce s-a răspândit totuși forma greșită, respectiv ciocolăți? Acest fenomen poate fi pus pe seama neglijenței în exprimare și a „contaminării”. Adică, dacă majoritatea oamenilor vorbesc într-un anumit fel, restul vor fi tentați, inevitabil, să folosească același limbaj, fără a-și pune problema corectitudinii sau incorectitudinii acestuia.

Prin urmare, cu cât auzim mai des în jurul nostru forma greșită ciocolăți, cu atât mai predispuși suntem să ne „molipsim” cu acest cuvânt în vocabular.

Totuși, pentru că este vorba despre un cuvânt uzual, trebuie să punem piciorul în prag și să corectăm, diplomat și argumentat, persoana care foloseste varianta greșită de plural a cuvântului „ciocolată”. 

La fel stau lucrurile și în cazul substantivelor cravată, înghețată, salată. Cu siguranță se vor ridica multe sprâncene iscoditoare la auzul cuvintelor crăvăți, înghețăți și sălăți! Reține, așadar, pluralul corect al acestora: cravate, înghețate și salate!

Variantele greşite, în –ăţi, în loc de –ate, sunt învechite şi nu corespund normelor limbii române.

Există însă și excepții de la această regulă, cum este cazul cuvintelor judecată și plată, ale căror forme corecte de plural sunt judecăți, respectiv plăți.

Dilema „ciocolate sau ciocolăți” poate fi acum dată uitării, pentru că știm care este varianta corectă. Află și care este forma corectă de plural a cuvântului „bandă”!

Articolul urmator
Cum se ține paharul de vin pentru a nu încălca regulile de etichetă
Cum se ține paharul de vin pentru a nu încălca regulile de etichetă
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!
Incepe quiz
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.