Cum e corect: eu continui sau continuu?

Cum e corect: eu continui sau continuu?

Paula Rotaru

O polemică ce pare să nu ia sfârșit este cea care privește forma corectă dintre „eu continui” sau „eu continuu”. Până și marele lingvist George Pruteanu avea o părere diferită de cea a specialiștilor de la Academia Română, neavând totuși argumente solide în privința afirmației sale. 

Când vine vorba de acest verb controversat, respectiv „a continua”, intervin greșeli atât în pronunție, cât și în scrierea lui corectă. Desigur, normele limbii române, care sunt schimbate o dată la câțiva ani, pot confuza mulți vorbitori, iar așa stau lucrurile și în cazul de față.

Să aflăm cum e corect: eu continui sau continuu?

Eu continui sau continuu? Descoperă varianta corectă!

Spre deosebire de edițiile anterioare ale DOOM (Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române), în care se indica pentru modul indicativ, timpul prezent, persoana întâi, singular, forma „eu continuu”, cea mai recentă ediţie a dicţionarului consemnează, ca singură formă acceptată, „eu continui”, după cum bine se poate vedea în imaginea de mai jos.

Așadar, verbul „a continua”, la modul indicativ, timpul prezent, se conjugă astfel:

  • eu continui
  • tu continui
  • el/ea continuă
  • noi continuăm
  • voi continuați
  • ei/ele continuă

O altă greșeală des întâlnită este cea care privește ortografierea cu – ie, în loc de –e, la modul conjunctiv, timpul prezent, persoana a III-a singular și plural. În acest caz, verbul „a continua” se conjugă astfel:

  • eu să continui
  • tu să continui
  • el/ea să continue 
  • noi să continuăm
  • voi să continuați
  • ei/ele să continue 

Revenind la dilema din titlul acestui articol, respectiv eu continui sau continuu, putem deduce ușor, în urma explicațiilor de mai sus, forma corectă.

Dar cum rămâne cu acel „continuu”? Ce este el, de fapt? Ei bine, potrivit aceluiași DOOM2, „continuu” este un adjectiv, care se scrie întotdeauna cu doi –u şi se acordă, ca orice adjectiv variabil, în gen şi număr, cu substantivul pe care îl determină: (curent) continuu, (mişcare) continuă, (curenţi) continui, (mişcări) continue.

În continuu sau încontinuu: cum e corect?

Mare atenție și la diferența dintre „în continuu” și „încontinuu”! Conform DOOM, „în continuu” (scris în două cuvinte) şi „încontinuu” (scris într-un cuvânt) sunt ambele corecte, dar cu valori morfologice diferite.

„În continuu” este o structură formată din prepoziţie şi adjectiv şi poate să apară în contexte precum: China se află în continuu progres.

Pe de altă parte, „încontinuu” are valoare adverbială, adică determină un verb. De exemplu: El vorbește încontinuu. Amestecă încontinuu. 

Cum ți s-a părut lecția de gramatică de astăzi? Este greu să reții diferența dintre „eu continui sau continuu” și „în continuu sau încontinuu”?

Descoperă și care este forma corectă de plural a cuvântului „ciocolată”! Să fie ciocolate sau ciocolăți?

Articolul urmator
Rugăciunea în 16 cuvinte către Fecioara Maria! Ce minuni poate face dacă este spusă corect, potrivit părintelui Sofian Boghiu
Rugăciunea în 16 cuvinte către Fecioara Maria! Ce minuni poate face dacă este spusă corect, potrivit părintelui Sofian Boghiu
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!
Incepe quiz
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.