Cum e corect: grizonat sau grizonant?

Cum e corect: grizonat sau grizonant?

Paula Rotaru

Surpriză pentru cei care au cunoștințe precare, o banalitate pentru cei împrieteniți cu normele ortografiei limbii române, varianta corectă dintre grizonat sau grizonant este... grizonant, cu „n”.

Bătălia dintre grizonat și grizonant

Împământenirea formei „defecte” a acestui cuvânt, cauzată de folosirea îndelungată și asiduă de către vorbitori, a dus astăzi la adevărate polemici în mediul virtual. Unii susțin sus și tare, fără argumente, desigur, că „grizonat” sună mai bine, deci e corect din punctul lor de vedere.

Drept urmare, nu acceptă în ruptul capului să uziteze cuvântul în forma lui corectă, respectiv „grizonant”, așa cum este precizat în cartea de căpătâi a oricărui lingvist, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, dar și în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

Inclusiv marele lingvist George Pruteanu considera că forma „grizonat” este cea corectă, fiind de acord cu un cititor că în acest caz este vorba despre „un exces de etimologism al dicționarelor”. Ba mai mult, jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu a pierdut un pariu în fața lui Robert Turcescu, cel dintâi susținând cu perseverență că e logică folosirea cuvântului „grizonat” și acuzând că Academia nu știe ce face. 

Desigur, Turcescu a ieșit învingător din această polemică petrecută într-o emisiune în prime-time, folosindu-se de DOOM2, coordonat de lingvista Ioana Vintilă-Rădulescu, cercetătoare la Institutul de Lingvistică al Academiei Române. Aceasta se declară hotărât de partea lui Robert Turcescu, pentru că acesta s-a conformat recomandării date în acest caz de Academia Română, cuvântul ca atare fiind un împrumut din limba franceză (fr. grisonnant), care, în niciun caz, nu putea să dea în română decât „grizonant”.

Dacă vrei să afli mai multe noutăți din DOOM2, dă clic aici

Noi spunem că ar trebui totuși să facem un mic efort, un compromis mărunt, pentru a vorbi corect limba română. Dacă până acum foloseai forma greșită, încearcă să îți „forțezi” puțin acest reflex.

Se spune că repetiția este mama învățăturii, iar acest lucru este valabil cu precădere în vorbirea curentă. Vei vedea că, pe măsură ce cuvântul grizonant îți va ieși pe gură de mai multe ori, îți va fi mai ușor să accepți această formă pe care o considerai „anapoda”.

Așadar, atunci când ne vom referi la părul cuiva care începe să încărunțească, vom folosi adjectivul „grizonant”.

Iată un exemplu mai jos:

Grizonat sau grizonant, mai bine folosești termenul cărunt, astfel încât să eviți discuțiile în contradictoriu. Dar ține minte și varianta corectă, respectiv „grizonant”, pentru a nu fi prinsă pe picior greșit!

Află și cum e corect: o sarma sau o sarmală?

Articolul urmator
Cum să descurci, rapid și fără efort, bijuteriile cu ulei de gătit
Cum să descurci, rapid și fără efort, bijuteriile cu ulei de gătit

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.