Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Cum e corect: grizonat sau grizonant?

Luni, 03.10.2016

Surpriză pentru cei care au cunoștințe precare, o banalitate pentru cei împrieteniți cu normele ortografiei limbii române, varianta corectă dintre grizonat sau grizonant este... grizonant, cu „n”.

Bătălia dintre grizonat și grizonant

Împământenirea formei „defecte” a acestui cuvânt, cauzată de folosirea îndelungată și asiduă de către vorbitori, a dus astăzi la adevărate polemici în mediul virtual. Unii susțin sus și tare, fără argumente, desigur, că „grizonat” sună mai bine, deci e corect din punctul lor de vedere.

Drept urmare, nu acceptă în ruptul capului să uziteze cuvântul în forma lui corectă, respectiv „grizonant”, așa cum este precizat în cartea de căpătâi a oricărui lingvist, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, dar și în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

Inclusiv marele lingvist George Pruteanu considera că forma „grizonat” este cea corectă, fiind de acord cu un cititor că în acest caz este vorba despre „un exces de etimologism al dicționarelor”. Ba mai mult, jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu a pierdut un pariu în fața lui Robert Turcescu, cel dintâi susținând cu perseverență că e logică folosirea cuvântului „grizonat” și acuzând că Academia nu știe ce face. 

Desigur, Turcescu a ieșit învingător din această polemică petrecută într-o emisiune în prime-time, folosindu-se de DOOM2, coordonat de lingvista Ioana Vintilă-Rădulescu, cercetătoare la Institutul de Lingvistică al Academiei Române. Aceasta se declară hotărât de partea lui Robert Turcescu, pentru că acesta s-a conformat recomandării date în acest caz de Academia Română, cuvântul ca atare fiind un împrumut din limba franceză (fr. grisonnant), care, în niciun caz, nu putea să dea în română decât „grizonant”.

Dacă vrei să afli mai multe noutăți din DOOM2, dă clic aici

Noi spunem că ar trebui totuși să facem un mic efort, un compromis mărunt, pentru a vorbi corect limba română. Dacă până acum foloseai forma greșită, încearcă să îți „forțezi” puțin acest reflex.

Se spune că repetiția este mama învățăturii, iar acest lucru este valabil cu precădere în vorbirea curentă. Vei vedea că, pe măsură ce cuvântul grizonant îți va ieși pe gură de mai multe ori, îți va fi mai ușor să accepți această formă pe care o considerai „anapoda”.

Așadar, atunci când ne vom referi la părul cuiva care începe să încărunțească, vom folosi adjectivul „grizonant”.

Iată un exemplu mai jos:

Grizonat sau grizonant, mai bine folosești termenul cărunt, astfel încât să eviți discuțiile în contradictoriu. Dar ține minte și varianta corectă, respectiv „grizonant”, pentru a nu fi prinsă pe picior greșit!

Află și cum e corect: o sarma sau o sarmală?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  top 5 divahair.ro

  • vizionate
  • votate
  • discutate
  1. O femeie ar trebui să aibă aceste 6 calități, pentru a face un bărbat să se îndrăgostească de ea (15544 vizite)
  2. 5 semne că în curând vă veți apropia sufletele (12538 vizite)
  3. Când vom putea merge din nou la concerte, festivaluri, spectacole și meciuri de fotbal? Răspunsul te va șoca! (4357 vizite)
  4. Stați în case! Închiderea zonelor roșii funcționează: niciun caz nou în Codogno, orășelul italian de unde s-a răspândit coronavirusul în Europa! (3071 vizite)
  5. Ce nu face un tată pentru copilul său! Acest bărbat a inventat o capsulă anti-COVID-19, pentru a-și proteja puiul de virusul ucigaș (1889 vizite)
  1. Top 10 feluri în care poți să cheltuiești mai puțin în vremuri de criză (nota 5)
  2. 5 semne că în curând vă veți apropia sufletele (nota 4.8)
  3. Când vom putea merge din nou la concerte, festivaluri, spectacole și meciuri de fotbal? Răspunsul te va șoca! (nota 4)
  4. O femeie ar trebui să aibă aceste 6 calități, pentru a face un bărbat să se îndrăgostească de ea (nota 3.5)
  1. Procesiune cu rugăciuni și moaște pe străzile Capitalei, pentru protejarea populației împotriva coronavirusului (0 comentarii)
  2. Mesaje pentru soră: cele mai emoţionante 76 de mesaje (0 comentarii)
  3. Urban Events în parteneriat cu ALY Media vin în susținerea Asociației Zetta cu un show muzical online în scop caritabil (0 comentarii)
  4. Cele mai longevive pisici: 10 rase de feline care chiar au 9 vieți (0 comentarii)
  5. Gestul impresionant făcut de preoții de la Dunărea de Jos: și-au donat salariile spitalelor locale (0 comentarii)

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!