Cum e corect: o sarma sau o sarmală?

Luni, 26.09.2016
de Paula Rotaru

Iată un cuvânt care stârnește deopotrivă poftă de mâncare și polemici gramaticale aprinse: sarmale! Când mâncăm mai multe, treaba e simplă. Dar cum stau lucrurile atunci când mai vrei una?

Din punct de vedere gramatical, cum crezi că e corect să spui: mai vreau o sarma sau mai vreau o sarmală? Iată răspunsul!

O sarma sau o sarmală?

Dacă ai o astfel de nedumerire și nu știi exact care este forma corectă, nu trebuie decât să cauți în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, editat de Institutul de Lingvistică al Academiei Române. Dacă nu îl ai la îndemână, poți foarte bine să cauți cuvântul pe dexonline.ro, dar ai grijă ca sursa să fie de încredere, respectiv DOOM2.

Potrivit DOOM 2, la singular, forma corectă este „sarma”, cu următoarele flexiuni pentru cuvântul articulat: „sarmaua” și „sarmalei”.

Așadar, pentru a te bucura de gustul inconfundabil al acestui preparat delicios, învață mai întâi să te exprimi corect: „Mai vreau o sarma, vă rog!”

Aceeași problemă poate ridica „o sanda” sau „o sandală”. Și în acest caz, forma corectă este „o sanda”. Așadar, tu probezi „o sanda”, nu „o sandală”.

Iată câteva propoziții simple care te vor ajuta să reții mai ușor lecția de astăzi:

- Eu am mâncat doar o sarma

- Sarmaua nu era pe gustul meu. 

- Compoziția sarmalei era nefiartă. 

- Eu știu să fac sarmale mai bune.

Sarma sau sarmală? Acum știi răspunsul corect! Îți dorim poftă bună... de limba română și te invităm să descoperi și care este forma corectă dintre „mi-ar plăcea” și „mi-ar place”

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!