Cum e corect: pH sau PH?

Paula Rotaru

Dacă v-ați întrebat vreodată ce înseamnă pH sau PH, grup de litere menționat în special pe produsele cosmetice, aflați că acesta reprezintă, conform DEX, „simbol pentru logaritmul zecimal cu semn schimbat al concentrației ionilor de hidrogen dintr-o soluție, măsurat cu numărul de ioni-gram de hidrogen existenți într-un litru de soluție”.

Sună complicat? Nu e chiar așa. În cuvinte puține, pH-ul, nu PH-ul, după cum urmează să demonstrăm mai jos diferența dintre cele două, se referă la gradul de aciditate sau alcalinitate al unui produs. 

Dar nu neapărat asta ne interesează pe noi, ci mai degrabă modul în care se scrie corect: pH sau PH? Haideți să aflăm ce înseamnă fiecare!

Cum e corect: pH sau PH?

Dacă ne referim la nivelul de aciditate sau alcalinitate al organismului, alimentelor, pielii etc., vom spune că pH-ul este sau nu în parametri.

De ce pH și nu PH? Pentru că PH este prescurtarea județului Prahova, deci nu are legătură cu tema discutată, în vreme ce pH este o abreviere pentru „pondus hydrogenii”, noţiune introdusă de omul de ştiinţă danez S.P.L. Sorensen în anul 1909 – „p” vine de la pondere, iar „H”-ul, de la Hidrogen, element chimic prezent în tabelul periodic al elementelor, identificat printr-o literă mare.

Potrivit noilor norme DOOM2, abrevierile se scriu cu literă mare pe a doua poziţie, când provin de la unii termeni de specialitate: dB = decibel, eV = electronvolt, pH = ponderea hidrogenului.

Așadar, vom spune: „Un nivel echilibrat al pH-ului protejează pielea împotriva poluării, previne infecțiile, iritațiile, încetinește ritmul îmbătrânirii și menține pielea strălucitoare și sănătoasă”.

Știai că pH nu e totuna cu PH? Află și cum e corect: bande sau benzi?

Articolul urmator Cum este corect: nicio sau nici o?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.