Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Cum e corect: şti sau ştii?

Andreea Baluteanu

Fiecare om, chiar dacă se poate lăuda că este „tobă de carte”, s-a confruntat măcar o dată în viaţă cu o dilemă gramaticală. Important este că a căutat răspunsul, asigurându-se astfel că nu răneşte frumoasa limbă română.

Dacă te-ai întrebat şi tu care dintre cele două forme „şti” sau „ştii” este cea corectă, găseşte răspunsul în rândurile de mai jos!

Ştii- forma corectă a verbului „a şti”, la persoana a doua

Răspunsul corect este: „ştii”. Această formă este valabilă întotdeauna pentru persoana a doua, timpurile indicativ prezent (tu ştii) şi conjunctiv (să ştii). Nu va trebui să îţi faci griji în ceea ce priveşte prezenţa unei negaţii: atât la afirmativ, cât şi la negativ, „ştii” îşi păstrează cei doi „i” obligatorii!

Explicaţia este că fiecare dintre cele două vocale îşi are rolul ei bine delimitat: primul „i” provine din rădăcina verbului „a şti”, iar cel de-ai doilea face parte din terminaţia conjugării la persoana a doua.

Atenţie însă: deşi formele de infinitiv (a şti) şi timpurile care se formează din acest mod (viitor - vei şti, condiţional - ai şti) au un singur "i", excepţia o reprezintă a doua formă a viitorului, care pleacă de la conjunctiv: corect este "o să ştii"!

Descoperă mai jos exemplele „aşa da” şi „aşa nu”:

Corect:

Tu ştii / tu nu ştii

Tu să ştii / tu să nu ştii

Tu o să ştii / tu nu o să ştii

Tu vei şti / tu nu vei şti

Incorect

Tu şti / tu nu şti

Tu să şti / tu să nu şti

Tu o să şti / tu nu o să şti

Tu vei ştii / tu nu vei ştii

Tu ce părere ai? Ţi-a fost utilă lecţia noastră de gramatică? Află de aici şi cum se scrie corect: „tu scrii” sau „tu scri”?

Surse foto: pexels.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (33)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!