Cum îi cheamă pe renii lui Moș Crăciun și care este legenda lor

Cum îi cheamă pe renii lui Moș Crăciun și care este legenda lor

Redactor Raluca Margean

Totul a început în 1823, când un scriitor pe nume Clement Clarke Moore a scris o poezie intitulată „The night before Christmas” (Noaptea dinainte de Crăciun) sau „Vizita lui Moș Nicolae”. Atunci a fost prima dată când Moș Crăciun a apărut într-o sanie trasă de reni ca să aducă multe cadouri copiilor, iar poezia a fost un succes atât de mare, încât a avut un impact major asupra tradiției ulterioare de împărțire a cadourilor de Crăciun.

În poezia respectivă, în noaptea de Crăciun, membrii unei familii dorm liniștiți în paturile lor, când tatăl este trezit de zgomotele care se aud afară. Privind pe fereastră, el îl vede pe Moș Crăciun (Sfântul Nicolae) într-o sanie purtată prin aer, trasă de opt reni. După ce sania a aterizat pe acoperiș, Moșul a intrat în casă prin coș, ducând cu el un sac de jucării. Tatăl îl privește pe Moșul umplând ciorapii atârnați de șemineu și râde. Moșul îl vede și împărtășesc împreună un moment conspirativ înainte ca Moșul să plece din nou pe horn. În timp ce se îndepărtează, Moș Crăciun le urează un „Crăciun fericit și o noapte bună tuturor”.

La început au fost 8 reni

Versurile poeziei „The night before Christmas” menționează opt reni care trag sania lui Moș Crăciun, și anume: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder și Blitzen. În versiunea originală a poeziei, ultimii doi reni erau Dunder și Blixem, în traducere Fulger și Tunet, însă în versiunea reeditată din 1844, editorul a scris aceste nume în varianta germană, iar de atunci au rămas Donder și Blitzen.

Renul Rudolph cu nasul lui cel roșu a apărut mult mai târziu și a fost acceptat cu mult entuziasm. De-a lungul anilor, au mai apărut și alte nume pe lista cu renii lui Moș Crăciun, însă cei mai cunoscuți sunt acești nouă reni.  

Povestea lui Rudolph

renii lui Moș Crăciun-desen cu Rudolph

Povestea lui Rudolph a fost scrisă inițial în versuri de un alt scriitor american, Robert L. May, în 1939, pentru a fi publicată de un lanț de magazine și pentru a fi oferită copiilor din magazin în perioada Crăciunului. Conform acestei povești, Rudolph era luat în râs de ceilalți reni din cauza nasului său roșu strălucitor.

Povestea spune că, an de an, Moș Crăciun trebuia să înfrunte ceața în călătoriile sale din toată lumea. Vizitând casa lui Rudolph pentru a-i livra cadourile de Crăciun, Moșul a observat nasul roșu strălucitor al lui Rudolph în dormitorul întunecat și a decis să-l folosească pentru a-i ghida sania pentru tot restul nopții. Rudolph a acceptat cererea lui Moș Crăciun de a conduce sania și astfel a devenit un erou. Povestea a devenit atât de populară, încât a fost adaptată într-un desen animat în 1948, iar în 1949 a fost scris un cântec de Crăciun despre Rudolph, care a devenit unul dintre cel mai bine vândute cântece din toate timpurile. Astăzi, nu există Crăciun în SUA în care să nu fie auzit cântecul lui Rudolph.

Personalitățile renilor lui Moș Crăciun

Renii lui Moș Crăciun sunt atât de îndrăgiți și de populari în lumea întreagă, încât s-au creat în jurul lor tot felul de povestioare. 

Rudolph. Cel mai cunoscut și îndrăgit ren are la început stima de sine scăzută, pentru că este luat în derâdere de toți ceilalți reni. Însă totul se schimbă când Moș Crăciun îl roagă să conducă sania prin întunericul nopți. Acum Rudolph este vesel, jucăuș și a fost acceptat rapid de ceilalți reni.

Dasher. Este unul dintre cei mai rapizi reni din echipa lui Moș Crăciun. El este gata întotdeauna să iasă primul pe ușă.

Dancer. În traducere liberă „Dansatorul”, Dancer este un ren cu o personalitate unică. El este extrovertit și, când nu îl ajută pe Moș Crăciun, dă multe petreceri cu muzică și dans.

Prancer. Este cel mai corect dintre toți renii. El îi iubește și îi ajută pe toți. Îi place să se uite în oglindă și să arate bine tot timpul. El are un ham special de ren, colorat în roșu și verde, cu atașamente suplimentare pentru oglindă, pieptene și perie.

Vixen. El este renul cunoscut pentru trucurile sale magice. Ceilalți reni sunt ușor enervați de capacitatea lui Vixen de a face lucrurile să dispară și să reapară prin magie.

Comet. Renul căruia îi place să arunce cu mingea, Comet, este foarte chipeș și zâmbește mereu. Are o fire foarte sociabilă, se înțelege foarte bine cu toți copiii și se lasă mângâiat de aceștia.

Cupid. Așa cum îi spune și numele, Cupid este cel mai afectuos ren din echipă. Renul este, de fapt, fată și decorează sania cu clopoței în formă de inimă roșie, iar mottoul său este: „Răspândește iubirea”.

Donder. Numele lui Donder provine de la cuvântul din germană „tunet”, pentru că are o voce baritonală și este întotdeauna observat când intră într-o cameră. Îi place foarte mult să cânte melodii pe note joase.

Blitzen. Numele lui vine de la cuvântul german „fulger”. Este cel mai rapid ren al lui Moș Crăciun, zboară ca fulgerul când spune Moș Crăciun „mai repede” și este tare jucăuș.

Este Olive al zecelea ren al lui Moș Crăciun?

Un vers greșit interpretat din cântecul lui Rudolph a introdus un al zecelea ren în peisaj, pe Olive. Prima dată când a fost difuzat cântecul, versul „...all of the other reindeer used to laugh and call him names” (în traducere - „toți ceilalți reni râdeau și-i puneau porecle”) a fost înțeles ca „Olive the other reindeer...” („...Olive, celălalt ren, râdea  mereu de el și îi punea porecle”). De atunci, au apărut alte variante de povești și ecranizări în care apare și Olive, „celălalt ren” al lui Moș Crăciun. Deși inițial râdea de nasul lui roșu, acum Olive și Rudoph sunt cei mai buni prieteni.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Kendra și Maliyah Herrin s-au născut unite prin abdomen, dar au fost separate cu succes într-o operație de 26 de ore. Cum arată viața lor acum
Kendra și Maliyah Herrin s-au născut unite prin abdomen, dar au fost separate cu succes într-o operație de 26 de ore. Cum arată viața lor acum
Ce cadou iti va aduce Mos Craciun?
Incepe quiz
Ce cadou iti va aduce Mos Craciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.