Cum răcești mâncarea vara ca să nu se strice

Cum răcești mâncarea vara ca să nu se strice

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Atunci când ne gândim la vară, cu siguranță ne vin în minte delicioasele grătare în aer liber, legumele proaspete, salatele cremoase și fructele aromate. Dar știi că la astfel de temperaturi, mâncarea ta preferată nu mai poate fi consumată după câteva ore? Bacteriile se dezvoltă cu o viteză uimitoare atunci când au un mediu propice, dar și o temperatură crescută.

De câte ori ți s-a întâmplat să faci mâncare vara și să nu mai fie bună după câteva ore? Frigiderul se poate strica, dacă lași mâncarea fierbinte acolo, și tocmai de aceea toate alimentele trebuie răcite, înainte de a fi depozitate. Mâncarea se alterează mult mai repede în acest anotimp deoarece stă prea mult timp la temperaturi ridicate după ce o gătești. Astfel, intervalul de timp dintre gătit și momentul în care adaugi mâncarea la frigider este cel care hotărăște soarta preparatelor tale.

oale cu mancare

Iată cum răcești mâncarea vara ca să nu se strice!

Deși ți se pare o bătălie deja pierdută, se pare că există o modalitate prin care poți răci mâncarea mai repede, astfel încât aceasta să nu se strice. Ai nevoie doar de un vas mare, apă rece și gheață. Imediat după ce ai terminat de gătit, pune mâncarea să se răcească în apă rece. Deoarece aceasta nu trebuie lăsată mai mult de 2 ore în căldura din bucătărie, poți folosi și gheață. Schimbă apa atunci când se încălzește și asigură-te că nu intră în mâncare.

Pentru a spori efectul apei reci, poți adăuga și sare. Sarea coboară temperatura apei și o ține la un nivel scăzut pentru un timp mai îndelungat. De asemenea, mai poți folosi și o lingură pentru a amesteca mâncarea. Deși ți se va părea că este complet răcită, la interior, aceasta va continua să aibă o temperatură ridicată. Imediat după ce mâncarea s-a răcit complet, pune-o în frigider. Mâncarea răcită în acest mod poate fi consumată în maximum 4 zile pe timp de vară, dacă temperatura din interiorul frigiderului rămâne constantă și nu depășește 5 grade Celsius.

Ce trebuie să faci pentru ca mâncarea să nu îți pună în pericol sănătatea

Spală-te pe mâini

Deși pare un lucru firesc, multe persoane uită să se spele pe mâini înainte de a se apuca de gătit. Gătitul cu mâinile nespălate crește riscul de boli atât pentru tine, cât și pentru familia ta. De asemenea, spală toate fructele și legumele înainte de le consuma. Deși ți se va părea o idee bună să mănânci căpșunele direct din grădină, organic, microbii îți pot crea probleme digestive serioase. Atunci când călătorești, este bine să speli orice produs sau aliment, înainte de a-l introduce în lada frigorifică.

Evită mâncarea arsă

În ultimii ani, s-a descoperit că mâncarea arsă, pe grătar, este periculoasă pentru sănătate. Această formă de gătire a cărnii poate favoriza apariția cancerului, conform blog.foodnetwork.com. Evită folosirea lichidelor (benzină, motorină) pentru aprinderea focului de grătar pe timp de vară și folosește brichete sigure.

familie la gratar

Evită răspândirea bacteriilor

Răspândirea bacteriilor are loc atunci când un aliment crud atinge un obiect din bucătărie (o farfurie, o spatulă, blatul de bucătărie etc), iar acel obiect este folosit apoi la gătit. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute metode de îmbolnăvire în bucătărie, așa că asigură-te că nimic nu intră în contact cu carnea proaspătă, dar și că speli fiecare instrument înainte de a-l folosi.

Folosește un termomemetru pentru mâncare

Bacteriile se răspândesc cu rapiditate la temperaturi ridicate. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să depozitezi mâncarea sub 5 grade Celsius și să o gătești imediat după ce o scoți din frigider. Îndeosebi pentru carne, este bine să folosești un termometru. Astfel vei ști că tu și familia ta sunteți în siguranță.

Nu lăsa mâncarea afară

Cu toții obișnuim să ținem carnea afară înainte de a o găti, mai ales atunci când trebuie să se dezghețe. Ei bine, se pare că acest obicei îți pune în pericol sănătatea. Carnea trebuie ținută în frigider până în momentul gătirii propriu-zise. De asemenea, și celelalte alimente folosite trebuie să respecte această regulă.

Gătitul pe timp de vară va fi mult mai ușor dacă ții cont de aceste reguli simple, dar și de metoda de răcire a mâncării.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Am trecut la ora de iarnă! Ce impact uriaș are acest eveniment asupra organismului nostru
Am trecut la ora de iarnă! Ce impact uriaș are acest eveniment asupra organismului nostru
Ghicim cu exactitate ce vârstă ai în funcție de mâncarea ta preferată
Incepe quiz
Ghicim cu exactitate ce vârstă ai în funcție de mâncarea ta preferată

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.