Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Cum să ai un comportament potrivit la locul de muncă - sfaturi utile

Redactor Divahair.ro

„Omul sfințește locul”. Ai auzit expresia asta de la bunici și părinți și ai constatat de-a lungul timpului că este adevărată, mai ales când vine vorba de locul de muncă. Dacă vrei să ai respectul celor din jur, este foarte important să ai un comportament adecvat. Cu siguranță te va ajuta nu numai să promovezi sau să fii luată în seamă atunci când ai idei pentru proiecte noi, ci și să-ți construiești o imagine bună pentru orice alt angajator, dacă vei dori la un moment dat să faci niște schimbări în carieră.

Dar ce înseamnă mai exact să ai un comportament potrivit la locul de muncă? Nu e suficient să-ți îndeplinești atribuțiile impecabil și să fii punctuală, ci va trebui să știi cum să te porți în raport cu cei din jurul tău, indiferent de funcția pe care o ocupi. Iată, mai jos, câteva sfaturi utile în acest sens:

Fii politicoasă și respectă-i pe cei din jur

Obiceiurile pe care le ai s-ar putea să-i deranjeze pe cei din jur. Prin urmare, dacă vrei să-ți respecți colegii de birou, ține cont și de ei atunci când vrei să-ți satisfaci anumite plăceri. Dacă ești fumătoare, de exemplu, o alternativă pentru mai puțin fum și miros neplăcut ar fi un dispozitiv heat-not-burn. Îl poți folosi și în interior, dar asigură-te, în primul rând că regulamentul companiei îți permite acest lucru și, chiar și așa, nu este tocmai elegant să faci uz de el în exces. Dacă nu ești foarte lămurită despre ce înseamnă un astfel de dispozitiv, o parere despre IQOS, de pildă, te poate ajuta.

Un alt obicei care ar putea fi considerat o lipsă de respect față de cei din jur este vorbitul la telefon. Munca în echipă presupune rezolvarea eficientă a unor atribuții. Pentru aceasta, e nevoie de concentrare. Dacă îți sună mobilul des și nici măcar nu ieși din birou când răspunzi, s-ar putea să nu fie plăcut pentru colegi pe care, poate, nu îi interesează ce probleme ai tu.

Adoptă o atitudine pozitivă

Studiile au demonstrat că o atitudine pozitivă la locul de muncă crește productivitatea. Aceasta pentru că nivelul de stres este semnificativ mai mic, oamenii sunt mai implicați în ceea ce fac, pentru că se simt apreciați și sunt loiali companiei, pentru că au încredere în evoluția lor profesională.

Indiferent ce poziție ocupi, nu uita că munca de echipă este despre colegialitate și responsabilitate. Nu fi conflictuală și ajută-ți colegii atunci când au nevoie. Vino cu idei, ai inițiativă și impune-ți punctul de vedere numai dacă ai argumente solide. A fi constructiv în gândire și în atitudine înseamnă, până la urmă, a rezolva mai eficient problemele care ți-au fost încredințate.

Alege vestimentația adecvată

Comportamentul adecvat nu ține doar de felul în care vorbești sau de obiceiurile pe care le ai, ci și de felul în care arăți. Când îți alegi ținuta pentru locul de muncă, trebuie să ai în vedere dacă regulamentul companiei impune un dress code, și atunci vei adopta o vestimentație office, de exemplu. Apoi, chiar dacă nu sunt reguli interne în acest sens, nu vei confunda niciodată biroul cu vreo plajă exotică sau cu podiumul vreunei prezentări de modă. Te orientezi după cum se îmbracă cei din jur și adopți propriul stil, astfel încât să nu pari desprinsă dintr-un alt film.

Nu folosi parfumuri prea puternice

E o vorbă înțeleaptă care spune că „ce-i mult strică”. Se aplică perfect și în ceea ce privește parfumurile. De cele mai multe ori, împarți biroul cu mai multe persoane. Aromele puternice, florale sau orientale, care pe tine te fac să te simți minunat s-ar putea să nu fie prea plăcute pentru colegi. Mai ales pe timpul verii, când e foarte cald, sunt recomandate parfumurile mai ușoare, dacă tot vrei să folosești unul.

Pune-ți în valoare competențele și principiile

Este foarte important ca oamenii să știe că se pot baza pe tine, atât din punct de vedere profesional, cât și uman. Fii sinceră cu cei din jur, păstrează-ți integritatea, indiferent de dificultatea problemelor cu care te confrunți, fii empatică și atentă la nevoile celor alături de care petreci bună parte din zi și învață să asculți. Pune-ți în valoare competențele, astfel încât colegii să știe că pot apela la tine ori de câte ori este nevoie și că dacă ai obținut o promovare, o meriți pe deplin.

Așadar, un comportament adecvat la locul de muncă îți aduce aprecierea celor din jur și te ajută să fii mai eficientă. Pentru aceasta, trebuie să fii atentă la felul în care vorbești, gesticulezi, te îmbraci și îți impui punctul de vedere. Până la urmă, este vorba despre cartea ta de vizită, care nu se referă doar la aptitudinile tale profesionale, ci și la calitatea ta umană.

Sursa foto: Shutterstock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!