Cum să faci cumpărături în siguranță, în timpul pandemiei

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Pentru mulți dintre noi, cumpărăturile la supermarket reprezintă momentul în care intrăm în contact cu cel mai mare număr de oameni, în timpul pandemiei. Cu cât întâlnim mai multe persoane, cu atât este mai mare riscul transmiterii virusului. Deci, cum ne păstrăm în siguranță atunci când mergem la magazine?

Pentru a se infecta, o persoană trebuie să fie expusă unui anumit număr de particule de virus, dar nu se știe exact încă exact care este acest număr pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. Poți fi expus la virus respirându-l sau atingând un obiect cu particule virale pe el și transferându-le în gură, nas sau ochi.

Iată câteva sfaturi pentru a putea face cumpărături în siguranță, în timpul pandemiei

Stai acasă, dacă poți. Planifică totul din timp, astfel încât să nu trebuiască să mergi des la magazine și, dacă este posibil, să optezi pentru livrarea la domiciliu. Dacă totuși mergi la supermarket, poartă mască și mănuși înainte de a intra. Utilizează șervețele dezinfectante pentru a șterge căruciorul sau alte obiecte înainte și după ce le-ai folosit. La coada de la casă, păstrează distanța de minim doi metri față de persoana din fața ta. 

Stai cât mai puțin în magazin. Încearcă să atingi cât mai puține lucruri posibil și să nu zăbovești prea mult pe culoare. Menține distanța față de ceilalți și nu îți atinge fața. Este bine să ceri ajutor dacă ai nevoie, dar încearcă să eviți cât mai mult contactul cu alte persoane.

Evită contactul obiectelor. Casa de marcat și cea de self service vor avea mulți oameni care le vor atinge, așa că acestea sunt zone de evitat. Folosește plata cu cardul sau telefonul cât mai mult posibil, astfel încât să nu trebuiască să atingi tastatura cititorului de carduri.

Curăță-ți mâinile. După ce ai ieșit din magazin scoate-ți mănușile și aruncă-le la coșul de gunoi. Dacă nu ai folosit, te poți spăla pe mâini în toaletele magazinului sau poți folosi igienizant. Când ajungi acasă, ar trebui să îți speli mâinile înainte de a despacheta cumpărăturile. Elimină ambalajele exterioare din unele produse și aruncă-le, deși este puțin probabil ca suprafața oricărui produs să fie acoperită cu suficient virus pentru a te infecta.

Prepararea mâncării. Prepararea mâncării. Congelarea și gătitul ar trebui să inactiveze virusul, deși în prezent nu există dovezi că virusul Covid-19 poate fi transmis prin alimente. Ca întotdeauna, spală și curăță bine alimentele cumpărate și asigură-te că gătești totul conform instrucțiunilor. Asigură-te că speli bine fructele și legumele proaspete cu apă, mai ales dacă le vei mânca crude. Pune totul în frigider, congelator sau dulapuri și apoi spală-te din nou pe mâini. Dacă ai folosit propriile pungi, pune-le undeva în afara casei, pregătite pentru următoarea călătorie. Dacă ți-ai folosit telefonul în timp ce ai fost la cumpărături, curăță-l și pe acesta cu o soluție dezinfectantă.

Înțelegerea modului în care este transmis virusul ne permite să știm la ce nivel de risc suntem susceptibili să fim expuși în timpul vieții noastre de zi cu zi. Este important să gândești orice pas pe care îl faci în avans, cântărind riscurile și beneficiile, astfel încât să poți face cele mai bune alegeri și să fii în siguranță tu și pe ceilalți.

Surse foto: IStock

Articolul urmator Timpul vindeca orice rana… dar trebuie sa-l lasi

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.